Het het verhaal aan de loop

Het thema van de Boekenweek (10-18 maart) is natuur. Daarom aandacht voor tien inspirerende literaire werken, tevens te gebruiken als reisgids.

Chantal En David Van Wees En Bronkhorst
Het Lake District waar Beatrix Potter zich door liet inspireren. Beeld Getty Images
Het Lake District waar Beatrix Potter zich door liet inspireren.Beeld Getty Images

Waddenboek - Jan Wolkers

Voordat Jan Wolkers naar Texel verhuisde, had hij al een speciale band met de Waddeneilanden. Vooral zijn verblijf op Rottumerplaat in 1971 werd legendarisch: een week lang maakte hij er radio en bezong hij de natuur. Ook maakte hij er piemelnaakt wandelingen en probeerde hij een zeehondenbaby uit de buik van zijn overleden moeder te redden. In Wolkers' Waddenboek zijn al zijn verhalen over de Waddeneilanden samengebracht. Staatsbosbeheer organiseert expedities naar Rottumeroog, waar je als Wolkers de grootse en wrede natuur vol meeuwen, tureluurs, teunisbloemen en stuifzand kunt ervaren.
staatsbosbeheer.nl/activiteiten

Jan Wolkers' verblijf op de Rottumerplaat leverde legendarisch materiaal op. Beeld Thijs Heslenfeld
Jan Wolkers' verblijf op de Rottumerplaat leverde legendarisch materiaal op.Beeld Thijs Heslenfeld

Reis met een ezel - Robert Louis Stevenson

Stevensons reisverslag uit 1879 over zijn tocht met een ezel door de Franse Cevennen in het Centraal Massief wordt beschouwd als hét pionierswerk van de outdoorliteratuur. Zelden kom je iemand tegen op de Route de Stevenson, die over oude paden en bergen gaat, door uitgestorven dorpjes en bossen. Je komt vooral jezelf tegen: een ezel is koppig en voor het donker bij de chambre d'hôte aankomen heeft niet altijd zijn prioriteit. Slapen doe je onder meer in abdij Notre Dame des Neiges, net als Stevenson, terwijl je ezel in de stal bivakkeert.

Overnachten in de abdij (3 april t/m 15 oktober): notredamedesneiges.com

Boekenweek

Op zondag 18 maart reist iedereen met het Boekenweekgeschenk op zak gratis met de Nederlandse Spoorwegen, sponsor van de Boekenweek

Het verhaal van Pieter Konijn - Beatrix Potter

Tijdens vakanties liet de Londense Beatrix Potter zich door het landschap van het Lake District inspireren tot het schrijven en illustreren van de avonturen van een ontdeugend konijnenjong (vanaf 1902). Potter bleef zich verbonden voelen met Lakeland en kocht er van haar royalty's land dat zij op traditionele wijze bewerkte. Daar kun je ook vandaag nog Pieters soortgenoten zien rondspringen in de tuin van Potters boerderij Top Hill. De landschappen uit haar illustraties tref je aan tijdens een wandeling van Lake Windmere naar Far Sawrey, langs vakantiehuizen en landerijen van de Potterfamilie.

Bezoek de 17de eeuwse boerderij: nationaltrust.org.uk/hill-top

Voor W.F. Hermans was het Noorse Finnmark de inspiratie voor zijn roman. Beeld Getty Images
Voor W.F. Hermans was het Noorse Finnmark de inspiratie voor zijn roman.Beeld Getty Images

Nooit meer slapen - Willem Frederik Hermans

In de zomer van 1961 was Willem Frederik Hermans als onderzoeker in Finnmark, de noordelijkste provincie van Noorwegen, waar 's zomers de zon niet ondergaat. Zijn reis resulteerde in een roman over de rampzalige avonturen van geoloog Alfred Issendorf die deelneemt aan een expeditie in de hoop meteorieten te vinden. Een mooie aanleiding om het arctische Noorden te verkennen, vol ruwe rotspartijen, ijskoude beekjes en agressieve muggen. Tijdens de natuurtocht is-ie moeilijk te missen: de vrijwel niet te beklimmen berg Vuorje, die in de roman een prominente rol speelt.

Op literatuurmuseum.nl staan Hermans' foto's en reisdagboeken.

De oude man en de zee - Ernest Hemingway

De novelle over een oude visser die een enorme vis weet te vangen. Heel Cuba inspireerde Hemingway tot het schrijven van dit boek. Neem La Terraza, de kitscherige vissershangout in vissersdorp Cojimar, waar de hoofdpersoon vandaan komt. Maar wie echt het literaire gevoel wil krijgen, gaat naar het mooiste strand van Cuba: Playa Pilar bij Cayo Guillermo, vernoemd naar Hemingways boot. Hier komen zelden toeristen. Huur een bootje om zelf een enorme marlijn aan de haak te slaan.

's Avonds drink je een straffe mojito in Havana: La Bodeguita del Medio, Calle de Empedrado 206.

De roep van de wildernis - Jack London

Deze dierenroman van Jack London brengt je naar de wildernis van Alaska. Het gaat over de avonturen van Buck de sledehond tijdens de Klondike-goudkoorts in 1896 die zo veel gelukszoekers het leven kostte. Meer dan honderd jaar later trekt het verhaal nog steeds nieuwsgierigen naar de last frontier. De kans om goud te vinden, dood te vriezen of te belanden in geweldadige situaties is tegenwoordig aanzienlijk kleiner, maar de woeste omgeving dwingt nog steeds respect af voor de goudzoekers én de sledehonden van toen.

De hut van London is 120 km verplaatst en staat nu in het centrum van Dawson City: yukoninfo.com

Een lodge in de wildernis van Alaska. In die staat vinden de avonturen van Jack Londons Buck de sledehond plaats. Beeld Getty Images
Een lodge in de wildernis van Alaska. In die staat vinden de avonturen van Jack Londons Buck de sledehond plaats.Beeld Getty Images

Naar het hart van Borneo - Redmond O'Hanlon

Dit boek is de vrucht van een spannende reis die de Brit Redmond O'Hanlon maakte door de ondoordringbare jungle van Sarawak, Maleisisch Borneo. Wie door Borneo trekt met O'Hanlons boek in zijn rugzak, ziet zijn prachtige beschrijvingen van ijsvogels, hagedissen en kleurrijke insecten tot leven komen. Al is er een verschil: sinds het uitkomen van het boek in 1984 is er schrikbarend veel bos gekapt. Er is een grote kans dat het hart van Borneo binnenkort niet meer klopt.

sarawaktourism.com

De Afrikaanse wildernis van Kenia was een van de grote liefdes van schrijver Karen Blixen. Beeld
De Afrikaanse wildernis van Kenia was een van de grote liefdes van schrijver Karen Blixen.Beeld

Een lied van Afrika achterna - Karen Blixen

Wereldberoemd door Out of Africa, de verfilming van deze autobiografische roman over haar jaren in Kenia. Tussen 1921 en 1931 had de Deense Karen Blixen drie grote liefdes: schrijven, grootwildjager Denys 'The Hon' George Finch Hatton (Robert Redford in de verfilming) en de Afrikaanse wildernis. Ze was gek op het landschap van Ngong. Er bestaan diverse tours waarbij je in Nairobi National Park op zoek gaat naar zebra's, cheeta's en leeuwen. Ook Blixens landgoed aan de voet van de Ngong Hills, nu het Karen Blixen Museum, is een bezoek waard.

museums.or.ke/karen-blixen

Heren van de thee - Hella Haasse

Om het tempo-doeloegevoel uit haar historische roman te beleven, kunt u Malabar op West-Java, Indonesië bezoeken. In dit woeste en onherbergzame oerwoud werd eind 1900 door de Nederlandse planter Rudolf Kerkhoven de plantage Gambung ontgonnen. Zijn levenswerk was de inspiratiebron voor de roman van Haasse. Tegenwoordig heet het landgoed Malabar Tea Estate en wordt er nog volop thee verbouwd. U kunt er ook overnachten. Te midden van de oneindige theevelden met haast pijnlijk groene panorama's loopt u dwars door het boek van Haasse.

Malabar Mess Guesthouse, telefoon +62222038996

Indonesië vormde voor Hella Haasses Heren van de thee de grote inspiratiebron. Beeld Getty Images
Indonesië vormde voor Hella Haasses Heren van de thee de grote inspiratiebron.Beeld Getty Images

De Gezongen Aarde - Bruce Chatwin

Australië is de hoofdpersoon in dit werk van Bruce Chatwin: de gewijde grond die de ziel van de aboriginals beheerst. In het reisverslag brengt hij hun heilige plaatsen in kaart en ontdekt zo hun 'zangsporen': de geschiedenis en betekenis van elk bos, elke heuvel en waterpoel. Maak als Chatwin een walkabout van Alice Springs naar Uluru-Kata Tjuta National Park, langs Ti-Tree, Stirling, waar een gemeenschap van vijftienhonderd aboriginals leeft, omringd door prachtige vogels, wilde bloemen en de magische rode Uluru-rots.

parksaustralia.gov.au/uluru

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden