Het gevecht tegen de zee

Nick en Leon hangen over de railing en kijken neer op een enorme kaart van Nederland. Grote delen van het land lopen onder water....

JANNY GROEN

In een kleine filmzaal hebben de jongens een tekenfilm gezien, die op een grappige manier duidelijk maakt hoe Nederland is ontstaan. En hoe de Nederlanders altijd tegen de zee hebben gevochten en ook land op het water hebben veroverd. Heel vroeger werden meren drooggemalen met molens. Later kwamen er stoomgemalen, waarvan een prachtig exemplaar in Cruquius soms nog in werking is te zien. Maar nu werkt de machine niet meer op stoom.

De Cruquius begon in 1849, samen met de machines Leeghwater en de Lynden, aan het droogmalen van het Haarlemmer Meer. De drie stoomgemalen deden het werk waarvoor minstens 160 molens nodig zouden zijn geweest. De machine is indrukwekkend. Het is ook de grootste stoommachine die ooit is gebouwd.

Rondom de machine is een kleine tentoonstelling ingericht over water en pompen, poldermolens en schepen. Acht- tot twaalfjarigen kunnen binnen en buiten het gebouw een speurtocht maken met vragen en opdrachten.

Museum de Cruquius, Cruquiusdijk 27, Cruquius, tel. 023-528.57.04. Theehuis 023-528.69.46. Open 1 maart tot 1 november, 10-17 uur, zat-zon- en feestdagen 11-17 uur. Van november tot maart groepsbezoek na afspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden