Caspar looptInsecten

Het gaat slecht met insecten: hoog tijd om die kleine beestjes te tellen

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Het gaat slecht met insecten, maar een argeloze wandelaar ziet dat niet. Het is de hoogste tijd om al die kleine beestjes te tellen.

Of ik ook merk dat het slechter gaat met insecten? Nee. Per toeval sta ik bij fort Vuren op een plek waar ik twee weken eerder ook al passeerde. Hoe anders ziet het er nu alweer uit. Toen waren paardenbloemen en fluitekruid overheersend in de bermen en het talud van de dijk. Nu is het ook geel en wit, maar dat komt door de boterbloemen, het streepzaad en de margrieten. Ik zie wel vlinders, wilde bijen, hommels en allerhande vliegjes, maar of het er meer of minder zijn, of andere, ik heb geen idee. En uiteraard weet ik ook niet hoe de toestand hier pakweg vijf jaar geleden was.

Gekker is het dat die datareeksen ook in de wetenschap nauwelijks bestaan. Dat constateerde David Kleijn, hoogleraar plantenecologie en natuurbehoud in Wageningen, pas nog. Kleijn had op verzoek van de minister een Duitse studie nader bekeken. Schokkende conclusie uit dat onderzoek: 75 procent minder biomassa van insecten in Duitse natuurgebieden, in dertig jaar tijd. Er kwam kritiek, maar Kleijn beoordeelde de Duitse studie als ‘robuust’. Met de kanttekeningen dat de situatie in Nederland anders kan liggen, en dat er veel te weinig langjarige gegevens bestaan over insecten.

Haft Beeld
HaftBeeld

Het inventariseren van insecten is doorgaans vrijwilligerswerk en ook insectenliefhebbers hebben een voorkeur voor aaibare soorten, vlinders en libellen dus. Terwijl, zo stelde Kleijn, juist de bulkinsecten belangrijk zijn in het voedselweb. Nog iets: data uit agrarisch gebieden ontbreken nagenoeg, terwijl daar vermoedelijk de oorzaken liggen van de achteruitgang van insecten, en van insecteneters.

Genoeg kansen voor het zaaien van twijfel. Er is meer onderzoek nodig, aldus landbouworganisatie LTO, die zich ook keerde tegen het Europese verbod op neonicotinoïden, roemrucht insectendoder. En misschien ligt het probleem wel in natuurgebieden, daar was de achteruitgang immers geconstateerd. En nee, zo stelden suikerbieten­telers, persistente middelen die zijn bedoeld om insecten te doden zijn heus niet per se schadelijk voor insecten.

Er zit niets anders op: al die haften, wantsen, wormen, bijen, vliegen, muggen en kevers moeten geteld. Nederland is in de ban van de wolf, maar alle ballen moeten juist op de onooglijke insecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden