de stijlpastoorblack morning dress

Het Engelse koningshuis speelt in een andere divisie dan het Nederlandse, ziet de Stijlpastoor in de subtiele accessoires

Zet onze koning naast een Engelse prins, en je ziet dat het Engelse koningshuis in een heel andere divisie speelt, zegt Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg.

Arno Kantelberg
Prins Andrew en Koning Willem-Alexander. Beeld DPA
Prins Andrew en Koning Willem-Alexander.Beeld DPA

Prins Andrew is de jongste zoon van de Engelse koningin Elizabeth, en naar verluidt haar favoriet. Sceptici zullen zeggen dat de competitie niet heel stief is, maar hij verslaat toch maar mooi zijn broer Charles, een van de best geklede mannen van Engeland.

Ik heb altijd een beetje te doen met de jongste Windsor, een pompeuze peer die een roodharige malloot trouwde aan wie hij loyaal bleef, zelfs nadat de dame in kwestie schandaal op schandaal stapelde. Afijn, die Andrew zit nu verstrikt in het web van wijlen Jeffrey Epstein, de society-miljardair die er een handeltje in jonge meisjes naast dreef. Er zijn meerdere getuigenissen, waaronder een foto van een 17-jarige ‘masseuse’ in de prinselijke klauwen. Ha, dacht ik, vandaar die bijnaam: Randy Andy. Al las ik in de NY Post een nog gevattere: Duke of Hazard.

Het zal allemaal niet besproken zijn op Ascot tijdens de jaarlijkse paardenrace, waar onze eigenste koning naast Andrew zat in de koets richting de Royal Enclosure, zeg maar het VIP-gedeelte. Dat is toch een beetje alsof je op koningsdag prins Charles in de bus naast Edwin de Roy van Zuydewijn parkeert, maar goed, het Engelse koningshuis speelt ook in een andere divisie dan het Nederlandse. Dat verschil in status zien we hier subtiel verbeeld in de accessoires van beide heren. Willem-Alexander draagt een keurige strop, zeer geschikt voor de makelaar in Wassenaar. Die van Andrew is fantastisch ‘geknepen’, met een voortreffelijk geultje. Zo’n deukje duw je er met je wijsvinger in, terwijl je met duim en middelvinger de das door de strop trekt. Om het af te maken heeft Andrew zijn das met een tie pin vastgezet aan zijn overhemd, wat mooier werkt als het vest hoog sluit.

Willem-Alexander had zich keurig aan de dresscode gehouden. Black morning dress noemen de Engelsen dit, of grey morning dress. Het bestaat uit een zwarte of donkergrijze rokjas, gestreepte broek, grijs (of beigekleurig) vest, das en zwarte schoenen. Een pochet is optioneel, net als de boutonnière. Willem-Alexander zet in op beiden, maar de geweldige anjer (zien we hier de hand van opa?) had volstaan.

Kroon op deze dresscode is uiteraard de hoge hoed, waarbij hoog het sleutelwoord is. Zoals de hoge hoed vroeger status gaf aan de schoorsteenveger, zo geeft het dat nog steeds aan de royals op Ascot. De prins draagt een hoed die recht doet aan de term top hat, de koning heeft ’m volgens mij van Anky geleend.

Willem-Alexander met Máxima. Beeld DPA
Willem-Alexander met Máxima.Beeld DPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden