Beter levenThrillers

Het bovennatuurlijke houdt flink huis in de thrillerwereld

null Beeld Sabine Van Wechem
Beeld Sabine Van Wechem

Twee nieuwe thrillers, twee Nederlandse spookschepen: het bovennatuurlijke houdt flink huis.

Robert Grim is terug. Wij dachten allemaal dat deze zenuwpees van een specialist in het bovennatuurlijke ten onder was gegaan in het door hekserij bezeten dorp Beek. Net als de rest van de gedoemde bevolking, trouwens. Zoveel konden we lezen in Hex van Thomas Olde Heuvelt, maar in zijn nieuwe avontuur Orakel duikt Robert Grim (inmiddels 67) vanaf pagina 35 gewoon weer op. Met dezelfde cynische kijk op de wereld en een onverholen minachting voor autoriteit. Oké, hij ziet er wat verlopen uit in zijn Scheveningse appartement, waar hij door de overheid uit het zicht werd gehouden. Ongeschoren, plukkerig grijs haar, bril met hoornen montuur scheef op zijn neus. Hij drinkt te veel, met name de rokerige whisky Glenfiddich. Blijkbaar heeft hij de gruwelijke gebeurtenissen in Beek mentaal nog steeds niet verwerkt. Maar als de wel heel geheime Nederlandse geheime dienst November-6 een beroep op hem doet, gaat hij mopperend akkoord. Zo’n comeback uit de as is alleen een cultheld gegeven. Robert Grim is dan ook een van Olde Heuvelts sympathiekste personages. Een mad scientist, het equivalent van Doc Brown uit Back to the Future.

null Beeld Boekerij
Beeld Boekerij

Helaas zullen de lezers nog even op hem moeten wachten. Oorspronkelijk zou de lancering van Orakel op 19 januari plaatsgrijpen. Omwille van de coronatoestanden werd die verplaatst naar 9 februari, en inmiddels naar 3 maart. Jammer, want voor wie mee wil in dit fantasyverhaal van 459 pagina’s (in drukproef) zou het juist een vrolijk stemmende leeservaring tijdens de lockdown kunnen zijn. Of, fantasy? Orakel is een amalgaam van stijlen en genres. De 13-jarige hoofdpersoon Luca Wolf maakt het young adult. Het tijdreizen wijst meer op sciencefiction. De verwikkelingen met de geheime dienst geven het verhaal zijn thrillerelementen. Mythologie zit er ook in. Zombies trouwens ook. Het bovennatuurlijke. Plus af en toe een knipoog naar de actualiteit als weerman Gerrit Hiemstra met de verschrikkelijkste voorspellingen komt. Een eclectisch bouwwerk, van alles wat, het is maar goed dat Grim erbij is om die zaken te duiden.

Zonder de plot weg te geven: Luca Wolf weet het zelf niet, maar hij moet de hele planeet redden. Het heeft alles te maken met het mysterieuze spookschip Orakel uit de achttiende eeuw dat (waarschijnlijk, denkt Grim) via een wormgat op het bollenveld van boer Hopman terecht is gekomen – ergens bij de duinen tussen Katwijk en Noordwijk. Dat kán, nou ja, in de kosmos van Olde Heuvelt. Het schip brengt niets dan slechts, het startpunt van vele verwikkelingen. De schrijfstijl is filmisch, en je zou verwachten dat het verhaal naar een daverende climax stuwt. Maar er zitten wel zes van die grote finales in, de eerste al vanaf pagina 166. Heeft de auteur – die met de vertaling van Hex al flink aan de weg timmerde in Noord-Amerika, en de rechten van Orakel daar inmiddels ook verkocht zag – bij het schrijven gedacht aan een Netflix-serie van zes episodes? Met telkens een spectaculair einde? Zou zomaar kunnen.

null Beeld Raven Books
Beeld Raven Books

Nu Orakel (Boekerij; € 20,99) enigszins vertraagd is, heb ik tussentijds nog wel een andere onderhoudende maritieme thriller in de aanbieding. The Devil and the Dark Water van Stuart Turton, onlangs verschenen bij Raven Books in Londen (import; € 17,50). Wat het voor ons interessant maakt, is dat er een zeereis wordt beschreven van Batavia naar Amsterdam. Het is het jaar 1643, de reis duurt acht maanden en het schip Saardam is van de VOC. Ook de duivel is aan boord, lijkt het, wat meesterdetective Samuel Pipps voor een bovennatuurlijk raadsel stelt (hij is geen Robert Grim). ‘Hut nummer 6 zou ik niet nemen, meneer. Die is behekst.’ Daar ga je al.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden