de gidsboeken

Het boek van de week en andere aanraders van onze boekenredactie

Wilma de Rek
null Beeld

Cher lecteur,

Jazeker, er zijn vervelender plekken om een boekennieuwsbrief te tikken dan een terras in Parijs, met een stiekem sigaretje in de ene hand (dat hoort hier) en de boekenbijlage van Le Figaro in de andere. De krant staat uitgebreid stil bij de negentigste geboortedag van commissaris Maigret en de dertigste sterfdag van diens schepper Georges Simenon, wat mij deed terugdenken aan Simenons vijfentwintigste sterfdag, ter gelegenheid waarvan ik zijn zoon John interviewde. Wie toevallig van plan is binnenkort ook naar Parijs te gaan: op maandag 4 maart organiseert Le Figaro een avond rond de fameuze schrijver.

VOLKSKRANT BOEKEN

Ontvang iedere vrijdagmiddag de boekennieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben.

Ik wist het niet maar Alleen maar nette mensen, de debuutroman van Robert Vuijsje uit 2009, blijkt het beginpunt te zijn geweest van ‘het moderne discours over hoe wij in dit land met elkaar samenleven’. Dat schrijft Vuijsje in zijn stuk naar aanleiding van zijn nieuwe roman Salomons oordeel, die dit weekend verschijnt.

Interview van de week

Hét Amerikaanse debuut van 2018 was de roman There There van Tommy Orange. Hij laat stemmen aan het woord die amper worden gehoord, namelijk die van Amerikaanse indianen die niet in reservaten maar in de grote steden leven. Hans Bouman sprak met hem: ‘Vooral de niet-indiaanse lezers hebben oog voor de duistere, tragische aspecten die in het boek worden beschreven. Dat merk ik wanneer ik lezingen of publieksinterviews geef. Ook ­tonen mensen zich vaak verrast, omdat zoveel van wat ik over de geschiedenis en het hedendaagse bestaan van Native Americans vertel ­onbekend is.’

Tommy Orange Beeld Valentina Vos
Tommy OrangeBeeld Valentina Vos

Boek van de week

Wat is dat toch voor merkwaardige kracht die wij ‘muziek’ noemen, vroeg filosoof Jos Kessels zich af toen hij na decennia terugkeerde naar het dorp van zijn jeugd, om de begrafenis van een tante bij te wonen. En wat is het verband tussen woord en klank, taal en muziek? Hij besloot op onderzoek uit te gaan met als uitgangspunt Das Wohltemperierte Klavier, Bachs meesterwerk waarin de gehele menselijke gevoelswereld te vinden is. Trouw aan de socratische gespreksmethode die hij jarenlang doceerde en in praktijk bracht, neemt de filosoof zijn persoonlijke ervaring als beginpunt van zijn onderzoek. Hij luistert naar de 24 preludes en fuga’s uit het eerste deel, beschrijft de sfeer en het thema, en komt steeds uit bij een ervaring of gedachte die de muziek bij hem oproept. En zo volgen we in twaalf hoofdstukken de ontwikkeling van een plattelandsjongen die via omzwervingen uiteindelijk filosoof wordt, schrijft Suzanne Weusten.

Aanraders van de redactie:

Vermakelijke anekdotes en vermoeiende uitweidingen wisselen elkaar af bij Albert Vigoleis Thelen, een Duitse bohemien die lang in Nederland woonde.

In boeken en films gaat het altijd over de verwondering over het krijgen van een eerste kind. Maar wat als er een tweede kind bijkomt? Een herhaling van zetten? Nee, ontdekte journalist Lynn Berger, die er een boek over schreef. De zes belangrijkste verschillen volgens Berger.

null Beeld

De Volkskrant Boekenraad toptien

1. Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek

2. Bart van Loo, De Bourgondiërs (De Bezige Bij)

3. Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa (De Arbeiderspers)

4. Sally Rooney, Normale mensen (Ambo|Anthos)

5. Andy Griffiths, Waanzinnige Boomhut van 104 verdiepingen (Lannoo)

6. Paul van der Steen, De ongehoorde helft (Uitgeverij Vantilt)

7. Nicolien Mizee, Moord op de moestuin (Nijgh&Van Ditmar)

8. Merel Hubatka, Norman (Wereldbibliotheek)

9. Elise de Rijck, Het bucketlistboek voor koppels (Lannoo)

10. Haemin Sunim, Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (Boekerij)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden