de gidsboeken

Het boek van de week en andere aanraders van onze boekenredactie

Wilma de Rek
null Beeld

Lieve lezer,

Het mooiste jeugdboek aller tijden is niet Alleen op de wereld van Hector Malot (1878), ondanks dat hartverscheurende aapje, maar Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman (1973). Vanaf vandaag is het voor een luizige €2,50 te koop, met dank aan de stichting Geef een boek cadeau die elk jaar boekhandels en andere organisaties bijeenbrengt om een klassieker (prentenboek of jeugdboek) uit te brengen voor zó weinig geld dat het voor ieder kind beschikbaar komt.

Voorts was het de week waarin de longlist van de Libris Literatuurprijs 2019 bekend werd gemaakt. Onder leiding van oud-minister Jet Bussemaker koos de jury achttien titels van achttien schrijvers, onder wie Jan van Aken (De ommegang), Arnon Grunberg (Goede mannen), Rob van Essen (De goede zoon), Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa), Marieke Lucas Rijneveld (De avond is ongemak) en Peter Middendorp (Jij bent van mij) – hee, dit zijn er zes, precies genoeg voor een shortlist! Maar die volgt op 18 maart. Grote ontbrekende is A.F.Th. van der Heijden, wiens Mooi doodliggen toch prima recensies opleverde. Van der Heijden won de Libris al in 2012, met Tonio, maar toch. Op 6 mei wordt tijdens Nieuwsuur de winnaar bekend.

Het was ook de week waarin Christa Anbeek de publieksprijs Beste Spirituele Boek 2019 won met Voor Joseph en zijn broer. Daarin schrijft ze over de zelfmoord van haar vader en broer, maar ook over de komst van haar kleinzoon. De dood speelt al langer een rol in Anbeeks werk; in 2013 schreef ze de bestseller De berg van de ziel, samen met Ada de Jong. Binnenkort tref je haar aan in Fokke Obbema's serie over de zin van het leven.

Tot slot is het de week waarin De geniale vriendin op tv komt; namelijk vanavond, op NPO2. Fanatieke liefhebbers van Elena Ferrante – een pseudoniem, de dader heeft zich nog altijd niet bekend gemaakt – hebben My Brilliant Friend vermoedelijk al op 31 januari gezien, toen de achtdelige serie naar het eerste deel van de Napolitaanse romans van Ferrante in haar geheel werd vertoond op het International Film Festival Rotterdam. Herlees hier het gesprek dat Bor Beekman had met regisseur Saverio Costanzo: ‘Ik vind het moedig van Ferrante dat ze geheel buiten de publiciteit wil blijven.’

Elisa Del Genio en regisseur Saverio Costanzo Beeld Eduardo Castaldo
Elisa Del Genio en regisseur Saverio CostanzoBeeld Eduardo Castaldo

Tip van de Volkskrant Boekenraad

Deze week tipt Marlous Mutsaers van Gianotten Mutsaers Tilburg het prentenboek Samen hier van Oliver Jeffers. ‘Toen Oliver Jeffers zijn eerste kind kreeg, besloot hij een prentenboek te maken waarin hij de wereld aan zijn zoon uitlegt. De hele wereld, van immens groot naar superklein: het heelal, de sterren, de aarde, de landschappen, de dieren, de mensen, het ­lichaam van buiten en van binnen, de woorden die we hebben om met elkaar te kunnen praten. Met dit prachtige boek in de hand kan ieder kind op onderzoek uit.’

De top tien van onze Boekenraad:

1 Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa

2 Bart van Loo, De Bourgondiërs;

3 Leo Timmers, Een huis voor Harry; Querido

4 Lucinda Riley, De zeven zussen

5 Tommy Wieringa, Dit is mijn moeder

6 Marcel van Roosmalen, Op pad met De Dikke  Prins

7 Sally Rooney, Normale mensen

8 Merel Hubatka, Norman

9 Kader Abdolah, Het pad van de gele slippers

10 Ben Tiggelaar, De ladder

null Beeld

Boek van de week

In zijn alom bejubelde en inderdaad heel fijne roman Opperduitsland schetst Alexander Schimmelbusch een spectaculair vergezicht waar menig werkgever en socialist opgewonden van zal raken. Maakt dat hem tot het Duitse antwoord op Houellebecq, zoals de Duitse pers schrijft? Niet echt, volgens Koen Haegens. Nou ja, behalve dan die ‘kwak hersenmassa die op een drie dagen oude printuitgave van de Frankfurter Allgemeine Zeitung kletst’.

Interview van de week

Journalist en Vitessekenner Marcel van Roosmalen heeft een boek geschreven over oud-Vitessespeler Theo Janssen, die in bepaalde kringen een cultstatus geniet. Het duo kreeg veel publiciteit en kwam deze week op 5 binnen in de Bestseller 60. Dat is niet omdat Janssen zoveel te vertellen had, want dat had hij niet, of dat wilde hij niet. Scheten laten wilde hij wel, en dat deed hij ook. Van Roosmalen, in zijn boek: ‘Ik heb twee kinderen. Ik heb het hartstikke druk. En dan ga ik een boek schrijven over een debiel, die als ik in Arnhem ben vraagt of ik aan z’n vinger wil trekken. Niets inhoudelijks, gewoon een paar scheten. Dit is de bodem.’ Sara Berkeljon sprak met de schrijver en zijn onderwerp.

null Beeld

Aanraders van de redactie

Ariejan Korteweg trok naar het Centre Pompidou in Parijs om de Franse kunstenaar Riad Sattouf te interviewen, wiens stripalbums over zijn jeugd in Libië en Syrië enorm aanslaan.

Een stel werkt samen aan een thriller die ‘rauw realistisch’ moet worden. Dat valt niet mee. In Regieaanwijzingen voor de liefde, de nieuwe roman van Franca Treur, is de spanning dicht bij huis te vinden.

Simon Carmiggelt duikt in twee varianten op in de strip die Dick Matena heeft gemaakt van zijn Kronkels.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden