Het boek dat ‘vele therapieën overbodig maakt’ en andere aanraders van onze boekenredactie

Wilma de Rek
Annejet van der Zijl gaat het Boekenweekgeschenk van 2020 schrijven.  Beeld ANP Kippa
Annejet van der Zijl gaat het Boekenweekgeschenk van 2020 schrijven.Beeld ANP Kippa

Lieve lezer,

Deze week maakte de CPNB bekend dat Annejet van der Zijl het Boekenweekgeschenk van 2020 gaat schrijven en dat is goed nieuws, niet vanwege haar sekse (na de commotie over de mannelijke boekenweekauteurs van 2019 beloofde de organisatie braaf dat de keuze voor auteurs voortaan m/v-correct zal verlopen) maar omdat Van der Zijl (Sonny Boy, Anna, De Amerikaanse Prinses) zo’n fijne schrijver is. Ook leuk is dat ze geen zin heeft details over haar privéleven te delen en dus niet van interviews houdt, aangezien de meeste interviews tegenwoordig meer op therapeutische sessies lijken dan op vraaggesprekken over iemands werk. Dat wordt volgend jaar nog wel een dingetje.

Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys won deze week de Woutertje Pieterse Prijs, een prijs voor het beste jeugdboek van het jaar. Het gaat over WOI. Zware kost, beaamt schrijver Kathleen Vereecken in een gesprek met Pjotr van Lenteren: ‘Maar ik denk dat we kinderen niet moeten onderschatten. In de vele ooggetuigenverslagen die ik las, viel juist de veerkracht op. Sommige observaties komen van hedendaagse vluchtelingen, via een vriendin die Syrische kinderen Nederlands leert. Een van haar leerlingen zei dat hij ondanks de continue bombardementen, niet voortdurend in angst leefde. Ik hoorde precies dezelfde verhalen als van honderd jaar geleden in België.’

Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys Beeld
Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys

En Nederland is alweer een literaire prijs rijker. Met ingang van dit jaar wordt de BookSpot Literatuurprijs voor fictie en non-fictie, 50 duizend euro groot, gesplitst. In november worden twee prijzen uitgereikt, eentje voor het beste Nederlandstalige fictieboek en eentje voor het beste Nederlandstalige non-fictieboek; beide prijzen bedragen 50 duizend euro. De Bookspot Literatuurprijs is het vervolg op de AKO Literatuurprijs, in 1987 ingesteld door winkelketen AKO. In de jaren erna veranderde de naam naar Generale Bank Literatuurprijs, Fortis Literatuurprijs en ECI Literatuurprijs. Sinds vorig jaar draagt de prijs de naam van online boekwinkel Bookspot, eigendom van Novamedia (eigenaar van onder meer de Postcodeloterij).

VOLKSKRANT BOEKEN

Ontvang iedere vrijdagmiddag de boekennieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben. Inschrijven kan hier.

Droevig nieuws was er ook: donderdag overleed Max van Weezel, vooral journalist voor radio & Vrij Nederland, maar ook (mede)auteur van een flink aantal boeken over politiek. Vorig jaar verscheen zijn negende en laatste boek, Vrienden tegen wil en dank. Herlees hier de weergave van het gesprek dat Jan Tromp ter gelegenheid daarvan met hem had.

Boek van de week

Ze heeft een on­rustig hoofd, legt Laura van der Haar uit in Loslopen. Het malen gaat aldoor door, ze kan niet goed slapen en hopt van de ene cursus naar het andere baantje. Ze weet niet goed wat ze wil, en als ze dat wél weet, is ze weer te rusteloos om het daarbij te houden. Tot de dag dat Takkie in haar leven verschijnt. Takkie, jawel, een hond, vernoemd naar de teckel van Jip (of was het Janneke?). Arjan Peters las een boek ‘dat vele therapieën overbodig kan maken’. Vier sterren.

Laura van der Haar en haar hond takkie, gefotografeerd in haar huis en buurt in Amsterdam West. Beeld Hilde Harshagen
Laura van der Haar en haar hond takkie, gefotografeerd in haar huis en buurt in Amsterdam West.Beeld Hilde Harshagen

Interview van de week

De Italiaanse filosoof en vertaler Claudio Magris is een gelauwerd schrijver - in 1997 ontving hij de Premio Strega voor zijn roman Microcosmi, ter gelegenheid waarvan Michaël Zeeman naar Triëst afreisde om hem eerbiedig te ondervragen. Dat is ruim twintig jaar geleden; het werd inderdaad weleens tijd voor een nieuw vraaggesprek met de inmiddels 80 jaar oude Magris, zeker nu deze week de Nederlandse vertaling van Momentopnamen verschijnt, een bloemlezing van korte persoonlijke schetsen. Edwin Krijgsman sprak met Magris over dat boek en over ouder worden: ‘Het ergste aan ouder worden is het verlies van dierbaren, het voelt als een amputatie. Ik merk dat ik me door alle duizelingwekkende veranderingen, of ze nu positief of negatief zijn, langzamerhand ontheemd begin te voelen in deze tijd. Ze lijken me van dezelfde heftigheid als de val van het Romeinse Rijk.’

Aanraders van de redactie

Luister gerust naar Michael Jackson; het is beter om naar goede muziek van een slecht mens te luisteren, dan naar slechte muziek van een goed mens, vindt filosoof Alicja Gescinska, schrijver van Thuis in muziek, een oefening in menselijkheid.

Michael Jackson Beeld ANP
Michael JacksonBeeld ANP

Oproep van een waakhond, heet het nieuwe boek van Pieter van Vollenhoven. Van Vollenhoven betoogt daarin dat de tien bestaande overheidsinspecties moeten worden samengevoegd tot een onafhankelijke Nationale Veiligheidsinspectie. Remco Meijer sprak met hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden