De GidsWat zou u doen?

Heeft mediation over een erfenis zin?

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: mediation na erfenis.

Machteld van Gelder

Een paar jaar na zijn overlijden bleek mijn stiefvader – die geen eigen kinderen had – zijn zeer substantiële vermogen te hebben nagelaten aan mijn broer en zijn twee minderjarige dochters. De vermoedelijke reden was dat mijn stiefvader en mijn broer vonden dat ik ‘niet met geld kon omgaan’ als gevolg van psychische klachten in het verleden. Op mijn voorstel om het geld eerlijker te verdelen gaat mijn broer niet in; hij vindt dat ik de laatste wens van mijn stiefvader moet respecteren. Ik heb sinds enkele jaren het contact met mijn broer verbroken. Kun je mediation doen in zo’n geval? Want ik vind de situatie erg oneerlijk.

Man (50), naam bij redactie bekend

Innerlijke rijkdom

Je vraag komt op mij egocentrisch en oppervlakkig over. Nergens in je verhaal gaat het over iets anders dan jezelf of geld. Vraag je liever af waarom je bent afgesloten en of het contact verbreken de juiste stap was. Wat had jij anders kunnen doen om deze situatie te voorkomen. Probeer die vragen te beantwoorden, jezelf te verbeteren en zo innerlijke rijkdom te vergaren. Dat lijkt me een stuk verstandiger.

Juul van Alphen, 37, Amsterdam.

Pindakaas

Je stiefvader heeft jou het geld niet nagelaten. En als je al een aantal jaar geen contact meer hebt met je stiefbroer is de kans klein dat hij het met je gaat delen. Dus helaas pindakaas, het leven is nou eenmaal niet eerlijk.

Christel van Houwelingen (51), Helmond

Loterij

Mediation is gericht op het tot elkaar komen van elkaar. Uw doel lijkt zich te richten op gelijk krijgen. Met deze insteek zal mediation niet werken. Als het u om de relatie met elkaar gaat, zoek dan naar zaken die u beiden bindt. Als het u gaat om het geld, zie het dan als een loterij, die u helaas niet heeft gewonnen.

Bram Mulder (37), Nijmegen

Met een lach

Gun me de rustgevende gedachte dat mijn bezit na mijn dood terecht komt waar ik wil. Mits ik er geen restricties aan heb verbonden, mag de ontvanger (net als ikzelf voor mijn overlijden) ermee doen wat hij of zij wil. Dit is niet oneerlijk, zet je hier overheen. Een verschil in eigen vermogen kan een echt goed gesprek niet in de weg zitten. Een verschil in inlevingsvermogen kan dit wel. Ga op neutraal gebied samen eens een kopje koffie drinken. Deel de rekening met een lach. Praat met je broer, zonder het over het geld te hebben.

Bart Jagtenberg (42), Nijmegen

Focus

U mag de situatie oneerlijk vinden. Het was niet uw vermogen en u heeft er geen recht op als uw stiefvader dat niet in zijn testament heeft opgenomen. Focus op uw eigen leven en mogelijkheden, dat brengt u veel meer dan gefrustreerd blijven.

Annet Koerhuis (44), Heerlen

Loslaten

Waar is het u eigenlijk om te doen? Om het geld of om de relatie met uw broer? Het geld is op een rechtmatige manier naar hem gegaan. Als ik u was zou ik dat loslaten. En als die erfeniskwestie niet meer tussen u beiden in staat, wordt het ook gemakkelijker om toenadering te zoeken.

Marlies Jansen (55), Oegstgeest

Laat het zo

Uw stiefvader heeft met goede redenen een testament laten opmaken waarin zijn vermogen naar uw broer gaat. U neemt nu contact op met uw broer om het geld te verdelen. Ik lees nergens dat u het niet hebben van contact met uw broer heeft gemist. Laat het dan zo.

Alex van Empel (62), IJsselstein

Gelukkiger worden

U vindt het oneerlijk omdat u geen voordeel hebt en uw broer wel. Accepteer de situatie en ga verder met uw leven én maak daar wat van. U zult daar uiteindelijk gelukkiger van worden dan door te proberen uw gelijk te halen.

Inge Drenth (44), Groningen

Over twee weken: Is bij aantrekking toch platonische vriendschap mogelijk?

Bij mijn studentenvereniging ben ik bevriend geraakt met een alleraardigste jongen. Het is een intieme vriendschap; als we dronken zijn stoeien we vaak. Ik val op mannen en mijn vriend niet. Hoewel ik altijd mensen overtuigd heb dat een hetero-homovriendschap bestaat, merk ik ineens dat ik de aanwezigheid van mijn heterovriend toch wel érg waardeer. Ik ben bang dat mijn heimelijke gevoelens aan het licht zullen komen en het erg ongemakkelijk zal maken. Wat te doen? Op deze manier doorgaan en mijn mond houden of open kaart spelen naar hem? Kan ik het beste mijn gevoelens proberen te onderdrukken of het contact verminderen? Voor mij is een platonische liefde prima mogelijk.

Man (21), naam bij redactie bekend.

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 25 januari 2021 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden