null

De GidsCoronavirus

Handen wassen en raak je gezicht niet aan alle corona-adviezen op een rij

Beeld Ellen Mandemaker

Donderdagmiddag kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan om verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen. Handen schudden mag niet meer, maar is het dan nog wel verstandig om het liftknopje in te drukken? We verzamelden de adviezen van de afgelopen tijd.

Zing twee keer Happy Birthday tijdens het handen wassen

Er wordt nog gewerkt aan een vaccin en vitaminepillen slikken om de weerstand te verhogen, werkt ook niet echt. Het enige wat we kunnen doen is handen wassen, niezen en hoesten in je elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en géén handen schudden. We kunnen de adviezen omtrent het coronavirus inmiddels wel dromen. Toch blijkt het allemaal niet zo eenvoudig, want hoe was je je handen nou écht grondig? (Een goede handwasbeurt houdt in dat je 20 seconden lang je handen en polsen inzeept en afspoelt. Dat is twee keer het liedje Happy Birthday).

Leg zeep op een uitlekbakje

In veel keukens en badkamers heeft het handpompje met vloeibare zeep een vaste plek ingenomen. Hygiënischer dan het losse zeepje, vinden veel mensen. Maar is dat wel echt zo? Omdat je het pompje steeds met vieze handen aanraakt, kleven daar nogal wat nadelen aan. Maak het pompje daarom dagelijks schoon en daarna droog.

Hoe zit het dan met een stuk zeep, hoe ga je daar goed mee om? Leg het tablet op een uitlekbakje of speciaal zeepschaaltje met uitsparingen erin. Overtollig water kan dan weglopen en het blok zeep kan opdrogen. Doe je dat niet en zwemt het blok in een schaaltje vol water, dan kunnen allerlei bacteriën zich gaan vermenigvuldigen.

Pas op voor gladde oppervlakten

Handen schudden is in de ban gedaan, maar wat mag je dan nog wel aanraken? De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC raadt aan om zaken als toetsenborden, bureaus en muizen niet te delen met anderen. En goed schoonmaken, uiteraard, met een reinigingsspray op bijvoorbeeld alcoholbasis. Dat advies wordt niet zonder reden gegeven. Onderzoekers van de Universiteit van Hongkong onderzochten hoelang het sarsvirus, een virus dat zeer op het nieuwe coronavirus lijkt, kan overleven op een glad oppervlak. Onder typische kantooromstandigheden, bij 22 tot 25 graden en een luchtvochtigheid van 40 tot 50 procent, bleek het virus nog tot vijf dagen te overleven. Wel neemt de hoeveelheid virus snel af. Na een etmaal zit er op bijvoorbeeld toetsenborden al tien keer minder virus.

Uiteraard geldt datzelfde voor alles met een min of meer glad handvat. Hoewel het virus zich verspreidt via druppels, kunnen besmette mensen het onbedoeld achterlaten als ze in hun hand hoesten of niezen en daarna bijvoorbeeld een deurklink aanraken.

Raak je gezicht niet aan

Behalve sommige objecten kun je beter ook je gezicht zo min mogelijk aanraken. Voor wie dat best lastig vindt en ongemerkt vaak zijn of haar gezicht aanraakt, is er een handige browsertoepassing, die een waarschuwing geeft als je je gezicht dreigt aan te raken, met de melding Don’t touch your face!

Een mondkapje kan ook helpen om je gezicht minder aan te raken. Of het kapje ook helpt tegen besmetting van het coronavirus? Mwah. Verkeerd gebruik van mondkapjes vergroot de kans op besmetting juist, waarschuwt het Rode Kruis. Bovendien zijn veel varianten aan de zijkanten gewoon open, dus het houdt zeker geen virussen tegen. Ter bescherming tegen corona zetten de mondkapjes dus niet echt zoden aan dijk en kun je net zo goed een papieren zakdoek voor je mond houden.

Incubatietijd

Ondanks de maatregelen toch ongerust dat je het virus hebt opgelopen? Hoe snel de eerste symptomen zich openbaren, verschilt per persoon. Uit een analyse onder 181 patiënten blijkt dat sommige mensen al na een paar dagen ziekteverschijnselen kregen, terwijl anderen pas na twee weken iets merkten aan hun gezondheid. De grote bups van de patiënten werd vier tot zes dagen na blootstelling ziek, met als precieze hoogtepunt 5 dagen en 2 uur. Na 12 dagen had de ziekte zich in elk geval bij 98 procent geopenbaard.

Praat erover met je kinderen

Het aantal geregistreerde besmettingsgevallen onder kinderen is laag en als ze toch besmet raken, hebben ze over het algemeen milde klachten. Wil je corona bespreekbaar maken met je kind? Om onnodige paniek te voorkomen adviseren sommige deskundigen er pas over te beginnen als je kind met vragen komt. ‘Ik denk dat het goed is om vooraf een beetje te vissen naar wat je kind al weet’, zegt arts Marthe Zeldenrust, die bij de GGD Hollands Noorden werkt en zich bezighoudt met infectieziektebestrijding. Heeft je zoon op het schoolplein gehoord dat opa doodgaat, dan zal je als ouder een ander gesprek moeten voeren dan bij een kind dat het virus nog helemaal niet kent.

Hoe kun je corona uitleggen? ‘Het hangt natuurlijk af van de leeftijd, maar je kunt bijvoorbeeld zeggen: er is een nieuwe ziekte waardoor mensen verkouden worden en moeilijk adem kunnen krijgen. Vooral oudere mensen en mensen die al andere ziektes hebben zijn er gevoelig voor.’

Inhuizig zijn

Werk je de komende tijd thuis? Dan helpen deze tien thuiswerkprogramma’s en -apps wellicht. Na werktijd biedt een bordspel vertier.

Extra maatregelen

Een groot pakket nieuwe maatregelen moet verdere verspreiding van het coronavirus door Nederland vertragen.

- Iedereen in Nederland met klachten, neusverkoudheid en/of keelpijn moet thuis blijven. Mijd sociale contacten in afwachting van het ziektebeeld. Bel pas met de huisarts als de klachten verergeren.

- Evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast. Dat geldt ook voor musea, sportwedstrijden, publieke locaties.

- Mensen wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken bij klachten of werktijden zo veel mogelijk te spreiden.

- Mensen wordt dringend verzocht bezoek aan kwetsbare personen (ouderen) af te zeggen.

- Zorgpersoneel en personeel in vitale processen wordt opgeroepen pas thuis te blijven als men klachten én koorts heeft. Overleg zo mogelijk met uw werkgever.

- HBO-instellingen en universiteiten: grootschalige hoorcolleges moeten zo veel mogelijk online worden aangeboden.

- Voorlopig blijven basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen open aangezien er weinig besmettingen zijn en de maatschappelijke gevolgen groot zullen zijn wanneer ouders thuis zouden moeten blijven.

- Kwetsbare mensen zoals ouderen kunnen het openbaar vervoer beter vermijden.

- Zorgpersoneel wordt zeer afgeraden naar het buitenland te gaan.

- Er zijn nog geen nieuwe maatregelen voor mensen die vanuit het buitenland naar Nederland afreizen, maar daar wordt nog wel naar gekeken.

De maatregelen blijven in ieder geval geldig tot het 31 maart. Voor Noord-Brabant worden mogelijk nog nieuwe maatregelen aangekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden