Tv-recensieFrank Heinen

Gordon en Patty Brard, de keizer en de keizerin van de zelflach, gaan niet écht op zoek naar de eeuwige jeugd

null Beeld

De Pauw & Witteman van Sentiment & Ongein dobberden in een bad met radioactief gas, lieten bloedzuigers los op hun lijf en lieten zich levend begraven in een bos.

Frank Heinen

Het DWDD-promotiespeelkwartier trapte maandag af met de vraag of het lukte om overal vanaf te blijven. Gordon: ‘Yes. Zeven maanden en twee weken.’

Daarvoor werd geklapt.

Patty Brard zat op ‘bijna tweeënhalf jaar’.

Zonder een verdere vraag schakelde het verse SBS-duo van hun oude verslavingen over op hun nieuwe programma, Patty & Gordon op zoek naar eeuwige jeugd. Gordon had het ‘heel confronterend’ gevonden: ‘Daar zie je een foto dat ik gewichten aan mijn geslachtsdelen heb hangen.’

Matthijs van Nieuwkerk: ‘Ik dacht dat je op een krukje zat.’

Een collectieve lachstuip golfde door de studio.

Ondanks de titel gaan de keizer en de keizerin van de zelflach in P&GOZNEJ niet écht op zoek naar de eeuwige jeugd. Het programma is een wonderlijke hybride van de programma’s waarin Gordon met Gerard Joling allerhande rotklusjes uitvoerde, zich voortdurend beklaagde en af en toe een wind liet én shows als Fear Factor en Over de rooie, oerouders van de hoe-ver-gaan-argeloze-mensen-voor-een-beetje-geldtv.

null Beeld

Maandagavond karden de twee SBS-troeven door Oekraïne (of: ‘de Oekraïne’, zoals het land consequent werd aangeduid), van sanatorium naar privékliniek, om er de meest krankjorume opdrachten uit te voeren onder toezicht van wat bedremmeld kijkende mensen die bewezen dat alleen het dragen van een witte jas je nog geen medicus maakt en die het meest deden denken aan Oekraïense collega’s van Jacobse & Van Es.

De Pauw & Witteman van Sentiment & Ongein dobberden in een bad met radioactief gas, lieten bloedzuigers los op hun lijf en lieten zich levend begraven in een bos. En zoals altijd in dit genre was de vraag steeds opnieuw: doen ze het of doen ze het niet? En het antwoord is altijd: ze doen het, met een hoop gedoe voor- en achteraf. Sowieso is het belangrijk dat je op tv altijd even duidelijk zicht- en hoorbaar laat merken dat je je écht ergens overheen moet zetten, om te voorkomen dat de kijker niet doorheeft dat je je écht ergens overheen moest zetten. En waarom zou je je anders ergens overheen zetten?

Tussen alle Koot & Bie-therapieën en Brards Jolingesque gegier door was er ook nog tijd voor een bezoekje aan een bejaard fotomodel. Op de vraag hoe het kwam dat zij er nog altijd zo jong uitzag, antwoordde de vrouw: ‘Optimisme. En liefde.’

In eerste instantie zou je bij een programma als dit misschien kunnen denken: wat ijdel, wat plat en wat kwalijk om gezondheid en liefde voor het bestaan te verbinden aan een strakke huid en doodsangst. Maar voor wie mooi oud wil worden, is het beter om te zeggen: wat een smaakvolle en leerzame show, wat een ontzettend vernieuwende kijk op gezond leven en wat heerlijk dat sommige programmaformats – met behulp van een paar bloedzuigers achter het oor – eeuwig jong blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden