gadgetdeskswitchbot

Gordijnen die vanzelf open en dichtgaan, zit iemand daarop te wachten? En werkt het?

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes.

null Beeld SwitchBot
Beeld SwitchBot

De hoofdpersoon in het korte verhaal There Will Come Soft Rains uit 1950 van Ray Bradbury is een huis waarin alles automatisch gebeurt, van het opwarmen van het bed tot aan het bereiden van voedsel. De auteur beschrijft, zonder die term te gebruiken, het ‘smart home’ zoals dat anno 2021 steeds normaler wordt. Denk aan de slimme lampen, deurbellen en thermostaten die hun werk desgewenst zonder ingrijpen van de bewoner doen.

Ook het gordijn kan slim zijn. Het nut daarvan blijft op het eerste gezicht wellicht in nevelen gehuld. Wat is immers de moeite om even naar het gordijn te lopen en dat met een paar ferme zwiepen dicht of open te trekken? Welnu, allereerst is het mogelijk de gordijnen op een vooraf aangegeven tijdstip automatisch te openen. Een andere taak ziet de gadgetdesk weggelegd op anti-inbraak-gebied. Een huis zal tijdens vakantie-afwezigheid minder onbewoond lijken als de eigenaar vanaf zijn terras in Toscane op 1.400 kilometer afstand met een druk op de knop zijn gordijnen sluit, voordat hij in de zwoele avondlucht nog eens van zijn wijn nipt.

Dus toch maar eens die gordijnen testen. Er zijn een paar mogelijkheden. Zo heeft Ikea slimme rolgordijnen in het assortiment. Maar er zijn ook fabrikanten die zich richten op bestaande, normale gordijnen. Het Nederlandse Slide bijvoorbeeld. De Gadgetdesk probeert Switch Bot Curtain, omdat die, in tegenstelling tot Slide, ook kan omgaan met gordijnrails in een bochtje. De belofte is dat domme gordijnen binnen een seconde of 10 slim gemaakt kunnen worden, door het motortje aan het uiteinde van het gordijn in de rails te klikken.

null Beeld SwitchBot
Beeld SwitchBot

Dat lukt ongetwijfeld in veel gevallen, maar bij de weerbarstige gordijnrails (bochten, hobbels, tussenstukken, afwijkend formaat) van de Gadgetdesk niet. De fabrikant levert allerlei extra wieltjes en meetdingetjes mee, maar die bieden geen soelaas. Een gewoon rechttoe, rechtaan gordijn elders in huis laat hierna zien wat de bedoeling is: inklikken, app installeren en klaar.

Overigens belooft de maker zonder meerkosten voor ieder gordijn een oplossing te hebben, al moet het op maat worden gemaakt. De batterij gaat lang mee, maar SwitchBot heeft (tegen bijbetaling) ook een zonnepaneeltje dat aan de achterkant kan worden geklikt. Handig als je meerdere maanden weg bent.

SwitchBot Curtain, vanaf € 73 voor één motortje.
Hub (nodig voor gebruik op grotere afstand) € 32.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden