gadgettestgoogle nest hub

Google Nest Hub moet verzamelplaats worden voor je slimme apparaten, maar is nu vooral pratende fotolijst

Laurens Verhagen
Google Nest Hub. Beeld Google
Google Nest Hub.Beeld Google

In bijna een half miljoen Nederlandse huishoudens bevindt zich inmiddels een slimme speaker, blijkt uit onderzoek van Multiscope. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de Nederlandse consumenten geen flauw idee heeft wat een slimme speaker eigenlijk is en dat mede daarom maar 3 procent de aanschaf van zo’n apparaat zou overwegen. In de VS zijn de praatpalen – boxjes die luisteren naar opdrachten – al langer op de markt. En succesvol. Voor Google is dat reden genoeg om zijn slimme speakers, met enige vertraging, ook in Nederland te introduceren. Eerst kwamen hier al de Home en de Home Mini. De laatste loot is de Google Nest Hub.

Google Nest Hub in actie als fotolijst. Beeld Google
Google Nest Hub in actie als fotolijst.Beeld Google

Dit is feitelijk een speaker met daaraan een kleine tablet. Dat scherm is niet geschikt om op rond te surfen, maar kan wel dienen als tweede scherm in bijvoorbeeld de keuken. Om – na een spraakopdracht – een YouTubefilmpje met een recept af te spelen bijvoorbeeld. Of om nieuws voor te lezen of tijd, weer of agenda te tonen. Verder hoopt Google dat consumenten deze Hub als verzamelplaats gaan gebruiken voor allerlei slimme apparaten in huis. Google loopt hier in ons land wat mee voor de troepen uit, want de aanschaf van slimme thermostaten, deurbellen of internetcamera’s begint pas net een beetje op gang te komen. Wie nu al een cameradeurbel van Nest heeft (Nest werd in 2014 door Google overgenomen) kan de beelden van deze camera op zijn Hub tevoorschijn toveren. Ook de beveiligingscamera en thermostaat van Nest werken naadloos samen met de Hub. Met de concurrentie is het helaas een ander verhaal. Zo is het niet mogelijk om de beelden van een Ring-deurbel – Nests grote concurrent – op de Hub te krijgen. Ring heeft zijn producten daar nog niet geschikt voor gemaakt.

Als muziekspeaker is de Hub niet per se bruikbaar, wel als tweede tv. Netflix werkt er (nog) niet op, maar het is een fluitje van een cent om tv-zenders of NPO Gemist erop te kijken. Ook is de Hub een digitaal fotolijstje. Google Photo maakt hierbij zelf een selectie van de beste foto’s, maar je kan natuurlijk ook een gerichte opdracht geven: Ok Google, laat al mijn foto’s uit New York zien. Geen zin tot slot dat Google altijd ligt mee te luisteren? De microfoon kan worden uitgezet. Al wordt het pratende fotolijstje daar wel in één klap dom van.

De Google Nest Hub kost 129 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden