Gestrande passagiers krijgen voorrang

De luchtvaart is weer op gang gekomen, maar wie voor dinsdag, woensdag of zelfs de dagen daarna een vliegreis heeft geboekt, zal nog daardoor niet automatisch ook weer mee kunnen.

Van onze verslaggever Peter de Waard

‘Zomaar naar Schiphol komen, heeft geen enkele zin. Mensen moeten via internet of teletekst eerst kijken of de vluchten daadwerkelijk doorgaan’, aldus de KLM.

Logistieke puzzel

De nationale luchtvaartmaatschappij staat voor misschien de grootste logistieke puzzel ooit met toestellen die her en der verspreid over de wereld stilstaan. Hetzelfde geldt voor andere maatschappijen. Directeur Peter Hartman zei gisteren dat het zeker twee keer 24 uur duurt om weer iets van een dienstregeling te hebben. 'Daarna is er nog een week van nazorg nodig voordat alles weer normaal is.’

Eerst zullen alle gestrande passagiers van de afgelopen dagen worden vervoerd. ‘De luchthavens moeten zo snel mogelijk schoon. De mensen op de veldbedden en stretchers hebben de absolute voorrang’, aldus een woordvoerder van de KLM.

Stand-by passagiers

Het betekent niet dat de mensen die voor vandaag of morgen hebben geboekt, ook op geen enkele vlucht zouden mee kunnen. Ze zijn voorlopig een soort stand-by passagiers geworden. ‘Ze kunnen mee als er nog ruimte over is. En we denken dat het in veel gevallen mogelijk is, omdat we extra veel toestellen en vooral grote met vele honderden stoelen inzetten. Dan werk je heel veel weg’, aldus de KLM. Wie dan wel en wie niet mee mag, kan afhangen van bijvoorbeeld privileges als het lidmaatschap van het frequentflyerprogramma of een businessclassboeking. Passagiers die hebben geboekt op een Europese vlucht, zullen in het algemeen meer kans hebben om mee te gaan dan degenen die intercontinentaal reizen.

Het is niet zo dat mensen die voor vandaag of de komende dagen geboekt hebben, automatisch hun geld terugkrijgen. Dat kunnen ze pas terugkrijgen als hun vlucht is geannuleerd of als de vertraging – bijvoorbeeld de wachttijd voor een volgende vlucht – meer dan vijf uur duurt. Dus veel passagiers verkeren de komende dagen in het onzekere of ze op reis kunnen gaan of van een reis kunnen terugkeren. Die onzekerheid duurt tot enkele uren voordat men gepland staat te vertrekken.

Gratis omboeken

Iedereen kan gratis omboeken, maar niemand kan verplicht worden via een lange omweg naar een bestemming te vliegen.

De komende dagen zullen alle zeilen worden bijgezet om zo snel mogelijk weer naar een normale situatie te gaan. Dat betekent dat op sommige routes minder en op andere meer zal worden gevlogen. Zo zullen bijvoorbeeld vliegtuigen die normaal op en neer naar Parijs gaan, nu ingezet kunnen worden op de trans-Atlantische routes. ‘Voor zover die tenminste een lang bereik hebben. Gelukkig hebben we bij de KLM een brede vloot.’ Veel passagiers naar Parijs die strandden, zijn op een andere manier (bus, trein) toch huiswaarts gegaan, zodat op die route sneller ruimte is. Voor verweg-bestemmingen was zoiets niet mogelijk of tenminste heel omslachtig.

De KLM wil meer vliegen. Een inhaaloperatie is gepland, maar de KLM moet de rusttijden van de eigen bemanning respecteren.

Schiphol (ANP) Beeld
Schiphol (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden