Gemeente krijgt gelijk in zaak nieuwe toeristenwinkel, Amsterdam Cheese Company moet sluiten

De gemeente Amsterdam heeft het recht om de deuren te sluiten van een filiaal van de Amsterdam Cheese Company aan het Damrak. Met die uitspraak ondersteunt de bestuursrechter het gemeentelijk beleid om de groei van nieuwe toeristenwinkels in het centrum van de stad te stoppen.

Iris Koppe
Toeristen in de Cheese Company op het Damrak in Amsterdam. Beeld Ton Koene
Toeristen in de Cheese Company op het Damrak in Amsterdam.Beeld Ton Koene

De rechtbank Amsterdam heeft het bezwaar van de kaaswinkel tegen sluiting verworpen. Sinds 6 oktober vorig jaar geldt een gemeentelijk verbod tegen de opening van nieuwe winkels die zich specifiek op toeristen en dagjesmensen richten.

Quirijn Kolff, een van de eigenaren van de Amsterdam Cheese Company, was 'nogal overdonderd' door dit besluit van de gemeenteraad dat in het holst van de nacht werd genomen. Hij voerde in de rechtbank vergeefs aan dat het huurcontract al voor 6 oktober was gesloten. Maar volgens de bestuursrechter is de winkel pas na die datum aangepast.

Leefbaarheid

In het vonnis is vastgesteld dat de kaaswinkel zich met reclamekreten als 'Our cheeses are ready to fly', forse prijzen en eenzijdig aanbod van kazen zich voornamelijk richt op buitenlandse klanten.

'In het centrum - 'postcode 1012' - hebben we te veel dezelfde winkels', zegt Vera Al, woordvoerder van de Amsterdamse gemeente. Om de groei van het aantal toeristische Nutella-zaken, ijssalonnetjes, kaasboeren en wafeltenten een halt toe te roepen, stelde de gemeente daarom dit verbod in. 'Het gaat onder meer om de winkels waar eten wordt verkocht dat direct geschikt is voor consumptie', zegt Al, 'want daardoor gaat de leefbaarheid voor Amsterdammers achteruit en verschraalt het winkelaanbod.'

Niet afhankelijk van toerisme

Eigenaar van de Amsterdam Cheese Company Quirijn Kolff hoopte dat hij door de bestuursrechter in het gelijk zou worden gesteld, maar dat blijkt vandaag niet het geval. 'Erg vervelend. Als ik had geweten dat het blokkeringsbesluit zou worden genomen, had ik nooit al die investeringen gedaan.'

Een schadevergoeding hoeft de gemeente overigens niet te betalen. Volgens de rechter kan Kolff op die plek een winkel exploiteren die niet afhankelijk is van toeristen.

Een winkel op het Damrak waar de voertaal Engels is? Die richt zich enkel op toeristen, vindt de gemeente Amsterdam. En moet dus vertrekken.

Wie aan drommen buitenlandse toeristen denkt, denkt aan Amsterdam. Maar de belangstelling voor de kuststreek is bijna net zo groot. Hoe lang kan dat nog goed gaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden