Gekookt, gegrild, gestoomd: heerlijke recepten voor het witte goud

Eindelijk, het is aspergetijd! U kunt de komende twee maanden weer genieten van het witte goud. Kook ze, grill ze, bak ze in de oven, stoom ze of schaaf ze rauw: het is allemaal lekker.

De surf-and-turf Beeld Tallina van den Hoed
De surf-and-turfBeeld Tallina van den Hoed

De Volkskoks buitelden de afgelopen tijd al over elkaar heen met aspergerecepten. We zetten ze (en een paar oude) op een rij, voor als u ze eens anders wil eten dan met ham, ei en botersaus. Geniet ervan!

Vis

• Deze combinaties zijn al zo oud als de wereld: asperges met zalm, en zalm met avocado. Maar, wél lekker. Vooral met stralend weer. Gewoon doen dus, die aspergesalade met avocado en gerookte zalm.

• De surf-and-turf: met zeevruchten en vlees. ‘Surf’ staat voor zee en ‘turf’ voor weidegrond. Eet ze met een eitje, dat is lekker.

• Of kies voor een verrassende variant: Asperges met vitello tonnato en frisse kappertjes.

• Of asperges met gerookte forel en mimosa van ei, plus aspergesoep voor de volgende dag.

Soep en salade

• De aspergesoep met mierikswortel en dille is een goed idee voor wie consequent van alle asperges de schillen en kontjes heeft bewaard en ingevroren. De gedachte daarachter is dat je aan het eind van het aspergeseizoen dan nog een fantastische intense aspergebouillon kunt maken voor een bordje vaarwel-asperges-tot-volgend-jaarsoep.

• De raarste aspergesoep ooit, volgens Volkskok Loethe Olthuis. Maar ook licht en lekker. Namelijk: aspergesoep met kikkererwten en tahin.

• Ook lekker: asperges verwerkt in een salade. Met rivierkreeftjes en rauwe ham bijvoorbeeld.

Vegetarische gerechten met asperges

• Yvette van Boven maakte asperges met bruine boter en pistache.

• Vooruit, nóg een recept met noten, dit keer als voorgerecht: asperges met walnotenvinaigrette.

• Een Aziatische variant geïnspireerd door de Sichuan-keuken: een roerbakschotel met schijfjes bamboe, waterkastanjes en asperges.

Klassiek met een twist

• Wat dacht u van: asperges met parma-hollandaise? Uw snijvaardigheden komen hierbij goed van pas.

• Of kies voor asperges met zijn gebruikelijke kompanen, maar toch net even anders. Je kunt het ook de ontbijtvariant noemen, met roerei, spekkruim en kappertjes.

• Ook als voorafje zijn asperges zeer geschikt. Eet ze eens met morieljesaus. Verse morieljes – lentepaddestoelen – zijn onbetaalbaar, gedroogde iets voordeliger.

Of maak witte asperges met tuinkruiden, krieltjes en ei.

• Voor dat heerlijke bourgeoisgevoel van zondagse maaltijden: asperges met dragon-roomsaus met ei.

Asperges met dragon-roomsaus met ei. Beeld Onno Kleyn
Asperges met dragon-roomsaus met ei.Beeld Onno Kleyn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden