TestManchetwijnkoelers

Geen druk terras op, maar wel graag een koel wijntje? De Volkskrant test manchetwijnkoelers

null Beeld

Van ‘actieve koelers’ met vrieselement tot koelhouders en van 5 tot 65 euro.

Pay-Uun Hiu

Ja zeker, we kunnen weer de terrassen op. Gezellig met vrienden, drankje, hapje – zolang we die verplichte afstand maar houden. Maar onder invloed van mensen en alcohol is elke afstand variabel en anderhalve meter ver weg. Wie liever mensen mijdt of echt de rust wil, pakt een tas en zoekt een verlaten plek om ongestoord te genieten van een eigen picknick met een koel glas wijn of anderszins. V testte tien manchetwijnkoelers, van ‘actieve koelers’ met vrieselement tot koelhouders, waaronder tasjes voor één fles en een hoes van schapenvacht, in prijzen uiteenlopend van € 4,95 tot € 65,00.

Op het eerste gezicht lijkt iets wat je vanuit de vriezer om een fles doet het effectiefst. Dat is ook zo, maar de vraag is voor hoe lang. Bij deze test is na een nulmeting vier keer om de twee uur de temperatuur opgemeten. In alle koelers is hetzelfde merk wijn gebruikt (Mooi Kaap Droë Steen) en de metingen zijn gedaan met een digitale steekthermometer van Testo (905-T1). Alle flessen hebben twee dagen in hetzelfde vak van de koelkast gelegen en van elke fles is de begintemperatuur genoteerd. Die is daardoor een stuk kouder dan lekker is voor witte wijn (tussen de 2 en 2,7 graden – in één en dezelfde koelkast zijn ook temperatuurverschillen), maar als je die wilt meenemen en op temperatuur wilt drinken, is dat wel handig. Daarna is bij elke meting het temperatuurverschil van elke fles bekeken.

Koel blijven

Dat levert per keer een iets andere rangorde op. Bij de eerste meting lopen drie van de vier actieve koelers (die twee dagen in het vriesvak hebben doorgebracht) voorop. De Pulltex koelzak en de Vacuvin Active Cooler halen de temperatuur zelfs nog naar beneden met respectievelijk -2,1 en -0,2 graden. Het Zomer Topper Koeltasje, een eenvoudig rechttoe, rechtaan model, komt op de derde plek. De Pulltex Cooler Pad, die je om de fles vouwt en met klittenband sluit, legt het meteen al af tegen de koelhouders (die vooraf niet in de koeling zijn geweest).

In die categorie scoort de Campingaz koeltas (voor 1,5 literflessen) bij de eerste meting het best. Hier werkt de vormgeving mee, omdat de tas van onder tot boven gesloten is en dus extra isoleert. Dat geldt ook voor de Wicker Wine Cooler, het goedkoopste tasje met een weinig vertrouwenwekkend goedkoop ogende aluminiumvoering, dat het desondanks verrassend goed doet. Alle flessen zijn nog onder de 10 graden, dus wie na 2 uur de fles opentrekt, heeft bij alle koelers nog een lekker koud glas.

Bij de tweede meting levert de Vacuvin Active Cooler het koelste resultaat (8,5 graden) en de Happy Coozy het warmste (14,9 graden). De Happy Coozy is, zoals de naam al laat raden, een feestnummer met neopreen hoesjes met vrolijke prints, die je ook kunt laten personaliseren. De hoes is echter vrij dun en laat hals en schouders van de fles bloot, waardoor de warmte sneller toeslaat. Snel drinken dus. Aardig is wel dat er ook hoesjes voor bierblikjes zijn (het BierBroekie), waardoor die niet zo snel opwarmen in de hand.

Beginnen de verschillen in vorm en materiaal na vier uur al op te vallen, bij de daaropvolgende metingen spreken de resultaten voor zich. De Pulltex koelzak sluit nauw aan – als hij net uit de vriezer komt, is het even wringen om de fles erin te krijgen – en wordt bovenaan de hals met een koordje dichtgetrokken. Simpel, fraai en effectief: van meet af aan de nummer 1, totale temperatuurstijging bij de 4de meting 12,9 graden. De Cooler Pad van hetzelfde merk laat aan alle kanten veel te veel lucht door, waardoor hij veel kou verliest.

Na acht uur staat er nog maar één actieve cooler in de top-3 en blijken de isolerende eigenschappen van de gesloten koeltasjes hun werk heel behoorlijk te doen. De tas van Campingaz is een goede derde en heeft ook nog een grappig extra zakje voor bijvoorbeeld een flesopener. Wicker eindigt op een keurige 5de plaats, gevolgd door de Zomertopper.

Neopreen scoort over de hele linie niet zo goed als de andere materialen. De Koozie wijnkoelertas en de Vacuvin Bottle Bag eindigen ondanks hun nauwsluitende en hoge ontwerp vrij onderaan, samen met de Happy Coozy en de Pulltex Cooler Pad. De Vacuvin Cooler leek af te stevenen op een tweede plaats, maar werd bij de laatste meting verslagen door de schapenvacht van Kywie, een echt collector’s item van ontwerper Saskia Nooij uit Vreeland. Goedkoop is-ie niet, maar wie in stijl wil picknicken op een geruite plaid met een rieten mand, is met de Kywie verzekerd van een koele drank met allure.

Afkoelen

Een extra functie van de actieve koelers is het snel op temperatuur brengen van een ongekoelde fles – denk aan een glaasje wit voor onverwacht bezoek. Voor deze tweede test zijn 4 flessen (begintemperatuur rond 19,5 graden) 3 keer om 20 minuten gemeten. De koelers hadden wederom twee dagen in het vriesvak gelegen. De Vacuvin Active Cooler koelt het snelst: naar 8 graden bij de eerste meting, maar wordt daarna alweer geleidelijk warmer. De Pulltex Cooler Pad en het Zomertopper Koeltasje blijven steken rond de 15,5 graden. De Pulltex koelzak heeft even een aanloopje nodig (13,1 graden na 20 minuten) maar dan blijft de temperatuur dalen. Na een uur staat de Vacuvin Active Cooler op 10 en de Pulltex koelzak op 11,8 graden.

Voor snelle koelers is de Vacuvin Active Cooler de aanrader, voor stabiele koelers de Pulltex Koelzak, voor een sportieve look de Campingaz en voor de liefhebbers van slow en duurzaam (hoewel niet vegan) de Kywie.

1. Pulltex Koelzak € 17,00

(Afkoeltest: 2)

Pulltex koelzak Beeld
Pulltex koelzak

2. Kywie wijnkoeler € 65,00

Kywie wijnkoeler Beeld
Kywie wijnkoeler

3. Campingaz flessentas (1,5 l) € 10,92

Campinggaz flessentas Beeld
Campinggaz flessentas

4. Vacuvin Active Cooler € 14,99

(Afkoeltest: 1)

Vacuvni active cooler Beeld
Vacuvni active cooler

5. Wicker Wine Cooler € 4,95

Wicker Wine Cooler Beeld
Wicker Wine Cooler

6. Zomer Topper Koeltasje € 14,95

(Afkoeltest: 3)

Zomer Topper Koeltasje Beeld
Zomer Topper Koeltasje

7. Koozie Wijnkoelertas € 13,00

Koozie wijnkoelertas Beeld
Koozie wijnkoelertas

8. Vacuvin Bottle bag € 9,99

Vacuvin Bottle bag Beeld
Vacuvin Bottle bag

9. Pulltex Colour Pad € 15,00

(Afkoeltest: 4)

Pulltex Colour Pad Beeld
Pulltex Colour Pad

10. Happy Coozy

verschillende pakketten via Bol.com v.a. € 16,00

Happy Coozy Beeld
Happy Coozy
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden