STIJLPASTOORkorporaal

FvD-senator Lennart van der Linden voert de corporale combo sweater-overhemd

Lennart van der Linden in de drie-eenheid sweater, overhemd en gekleurde broek. Beeld ANP
Lennart van der Linden in de drie-eenheid sweater, overhemd en gekleurde broek.Beeld ANP

Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg ontwaart de geest van wijlen Willem Oltmans in een Eerste Kamer-outfit.

Arno Kantelberg

Op de redactie van weekblad HP/De Tijd waar ik als juniorverslaggever werkte, schudde ik op een namiddag in 1991 de hand van Willem Oltmans, de pamflettist die – daarom weet ik dat jaartal nog zo goed – dat jaar ook nog zou schitteren als graaf De Mohrenschildt in Oliver Stone’s kaskraker JFK. Omdat ik me destijds al door twee delen van Oltmans’ memoires had geworsteld, begreep ik waarom de gebronsde zestiger mijn maagdelijke jongenshandje langer dan gebruikelijk klem hield, maar ik kon hem helaas geen stof bieden voor een volgende editie van zijn memoires. Niettemin heb ik altijd een zekere sympathie gevoeld voor deze ijdeltuit, evenveel journalist als Don Quichot, die volgende week 95 jaar zou zijn geworden.

Ik moest laatst aan hem denken toen ik Lennart van der Linden voor een camera zag verschijnen. Deze jonge senator van Forum voor Democratie diende zich te verantwoorden na een verhaal in HP/De Tijd over enkele jonge leden van de Lijst Lavendel die iets te enthousiast het Horst Wessel-lied hadden geciteerd in hun appgroep. Het was niet zozeer vanwege HP/De Tijd dat ik aan Oltmans moest denken, alswel de combinatie van sweater, overhemd en gekleurde broek die Van der Linden voerde. Het was een drie-eenheid waarin Oltmans zich ook graag hulde, al hadden zijn wollen truien bij voorkeur een patroontje (of een felle kleur).

Willem Oltmans in trui met patroontje. Beeld Hollandse Hoogte / Nederlands Fotomuseum
Willem Oltmans in trui met patroontje.Beeld Hollandse Hoogte / Nederlands Fotomuseum

In Engeland noemen ze zo’n trui een jumper, maar bij ons staat het bekend als sweater. Die term schijnt daadwerkelijk ooit bedacht te zijn omdat de truien zweet moesten genereren zodat de drager enig gewicht van zich af kon schudden. Zulke truien werden in eerste instantie van wol gefabriceerd, totdat de firma Russell Athletic in Amerika katoenen truien bedacht voor American-footballspelers. De geribbelde boord was om het zweet op te vangen, het v-vormpje onder de ronde hals om het zweet af te voeren. Wat me bij beide heren hierboven opvalt: door er een overhemd onder te dragen krijgt zo’n van oorsprong sportieve sweater een duwtje richting deftig, enigszins gelijkend aan een choker. Waarbij aangetekend dat de okerkleurige pantalon het corporale effect niet echt afzwakt.

De katoenen trui is onderdeel van de versporting van de mannengarderobe die door de jeugd werd geïnitieerd. Nu wordt hij dus ook opgepikt door een lid van de Eerste Kamer, hoewel dat in het geval van Van der Linden een nog fruitige dertiger betreft. Oltmans zou er wel raad mee geweten hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden