de gidsvolkskeuken

Frittelle di Antonio

Vanavond wordt het oude jaar uitgeluid en gaan we, al dan niet somber of optimistisch gestemd, weer een nieuw jaar binnen. Wie oud en nieuw thuis viert, zou zich dit jaar eens kunnen uitleven op een innovatieve variant van de oliebol.

Het houdt wel een zeker risico in om zelf bollen te bakken. Menig dappere poging eindigt in een wekenlang naar olie riekend huis en een stapeltje zwartgeblakerde steenbollen. Bak de bollen daarom liefst in de garage, op het balkon of met open deur. Leg naast de pan of frituur een sluitend deksel en een vochtige, zeer goed uitgewrongen theedoek, waarmee u de pan kunt afdekken als de vlam erin vliegt.

Oliebollen hoeven niet per se zoet te zijn. Antonio, de vader van een Italiaanse vriendin, heeft sinds jaar en dag zijn eigen variant op de Hollandse oliebol; de anjovisbol. Wij hebben zelf nog een andere mediterrane variant bedacht.

Voor 35 frittelle

1 kilo bloem

1 liter lauw water

25 gram zout

50 gram suiker

80 gram gist

2 blikjes ansjovis

half bosje verse dille

1 potje zongedroogde tomaatjes op olie

1 ons groene knoflookolijven

handje pijnboompitten

zonnebloem of arachideolie

Laat twee blikjes ansjovis goed uitlekken en dep ze een beetje droog met keukenpapier. Snij de ansjovis in kleine stukjes en hak een half bosje dille fijn. Snij een half potje zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en de groene olijven in dunne plakjes. De hoeveelheden zijn facultatief. De één houdt van een gevulde bol, de ander van subtiele smaken. Dille, verse gist en olijven zijn bij de Arabische winkel te koop.

Los de gist op in een deciliter lauw water met de suiker en roer tot het is opgelost. Doe er de gezeefde bloem bij en meng het kort. Voeg nu scheut voor scheut de rest van het lauwe water en zout toe en meng het beslag goed met mixer of beslaglepel. Laat het beslag 45 minuten op een warme plek in een schone emmer rijzen met een vochtige theedoek erover.

Verdeel het gerezen deeg over twee bakken, voeg aan het eerste met een beslaglepel (lepel met een gat erin) ansjovis en gehakte dille naar smaak toe, aan het tweede tomaatjes, olijven en een hand pijnboompitten. Verhit de olie tot 180 graden. Vorm bollen met een ijsschep, bak de bollen in zes minuten goudbruin en gaar en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden