Films zonder beeld: de leukste luisterboeken voor op de achterbank

Onze gouden tip om de file ontspannen door te komen: luisterboeken voor kinderen. Dit zijn de leukste.

null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

Er zijn genoeg tips om het gekrioel op de wegen aan te gaan. De belangrijkste is natuurlijk: reis op een andere dag. Of deze: schaf om oponthoud bij tolstations tegen te gaan een tolbadge aan of gebruik de creditcard. Nog een aanvulling: let op de lengte van de rij waar de vrachtwagens staan. Beroepschauffeurs gaan echt niet hannesen met contant geld en daarbij: één vrachtwagen staat voor ongeveer drie personenauto’s.

Maar als je dan toch in die file staat met kinderen achterin, dan pleiten wij voor het luisterboek. Nu de meeste ouders of kinderen zelf veel gigabyte hebben en dataroaming geen fortuin meer kost, is het verleidelijk om ze de hele dag filmpjes op YouTube te laten kijken. Maar de geluiden van schreeuwende YouTubers of kirrende Disney-figuren zijn heel irritant. En de hele reis wezenloze kinderen op de achterbank met een koptelefoon is ook weer zo ongezellig. Lekker muziek op de speakers dan? Vaak liggen de smaken zo uiteen dat eigenlijk niemand in de auto écht leuk vindt wat er op dat moment opstaat. Nee, dan het luisterboek. Wanneer je het juiste boek hebt, vliegen de uren voorbij in de auto. Echt.

Er zijn verschillende manieren om luisterboeken te beluisteren in de auto. Er is de app Luisterbieb, de website luisterboeken.nl en op Spotify is veel te vinden. De app Storytel heeft de grootste collectie en is heel handig in gebruik. Of gewoon de cd’s bestellen of kopen natuurlijk. Podcasts speciaal voor kinderen zijn er nog niet echt.

Het luistert wel nauw dat je het goede boek voor de goede leeftijd hebt. En een ander belangrijk criterium: zit er, net als bijvoorbeeld bij veel Pixar-films, een dubbele laag in de verhaallijn en een toefje humor? Want zo is het voor de sturende ouders ook een leuk tijdverdrijf. Dit zijn onze favorieten:

Gouden Boekjes (vanaf 4 jaar)

Voor de allerkleinsten staan op Spotify veel leuke versjes van Annie M.G. Schmidt. Zoals Het Stoute Kinderen Huis. Maar vlak ook Beertje Pippeloentje niet uit. Op Spotify staan ook veel Gouden Boekjes. Zo wordt De Hondenmatroos levendig voorgelezen door Paul de Leeuw, De Gele Taxi door Henny Vrienten en de klassieker Wim Is Weg door niemand minder dan Wim T. Schippers. Ook op Storytel staan Gouden Boekjes.

Illustraties uit Ik hou zo van ... de Gouden Boekjes Beeld
Illustraties uit Ik hou zo van ... de Gouden Boekjes

Piet Polies (6 - 11 jaar)

De held Piet Polies is een luisterboek van Floris Kapelle en Rijk de Gooijer jr. De verhalen zijn gebaseerd op echte rechtszaken. Dit is meer dan een luisterboek, eigenlijk een film zonder beeld. Met de stemmen van Georgina Verbaan, Maarten Spanjer en Pierre Bokma en de hond Kuijer die steeds windjes laat. Niet via Storytel of Spotify, wel via Luisterrijk of gewone cd’s.

Ouwe Sprookjes (8 - 14 jaar)

De Kleren van de Keizer met onder meer de stem van Kees Prins. Of De Gelaarsde Kat met de droge stem van Hans Dorrestijn. Ook als je in de auto een breed publiek hebt van pubers en kleine kinderen: dit is humor om te lachen. Via Storytel.

Kameleon (8 - 11 jaar)

Hielke en Sietse redden elk boek wel iemand of zitten de knecht Gerben Zonderland dwars. Veldwachter Zwart heeft het er maar druk mee. Vader Klinkhamer probeert zijn zonen in toom te houden. Moeder Klinkhamer lijkt wel de hele dag in de keuken te staan en roept om de haverklap: ‘Iemand nog een boterham?’ Kortom een Hollandse klassieker. Via Storytel of luisterboeken.nl.

'Lang leve de Kameleon', illustratie van Gerard van Straaten (1924-2011) uit 1977.  Beeld
'Lang leve de Kameleon', illustratie van Gerard van Straaten (1924-2011) uit 1977.

Leven van een loser (9 - 12 jaar)

De plaatjesboeken die veel kinderen toch aan het lezen brengen, doen het verrassend goed als luisterboeken. In de auto wordt hard gelachen om de avonturen van Bram Botermans en zijn sullige vriendje Theo. Zelfs als ze de boeken al gelezen hebben. Via Storytel en Luisterrijk. Een heel boek luisteren uit deze serie duurt een kleine twee uur.

 Een heel boek luisteren uit deze serie duurt een kleine twee uur.  Beeld
Een heel boek luisteren uit deze serie duurt een kleine twee uur.

De Vijf (9 - 12 jaar)

Dick, Julian, Annie, Georgina en de hond Timmy vormen De Vijf. De tikje belegen reeks van de Britse Enid Blyton is als luisterboek verrassend onderhoudend. De kinderen kamperen steevast op plekken met boze smokkelaars en enge kermisklanten. Maar het loopt altijd goed af, meestal door de oplettende Timmy. Heerlijk jeugdsentiment. Via Storytel en 123luisterboek.nl.

De tikje belegen reeks van de Britse Enid Blyton is als luisterboek verrassend onderhoudend. Beeld
De tikje belegen reeks van de Britse Enid Blyton is als luisterboek verrassend onderhoudend.

De Grijze Jager (10 -15 jaar)

Deze serie speelt zich af in een fictieve middeleeuwse wereld. De held van het verhaal is het weeskind Will die in de leer is om ‘grijze jager’ te worden bij zijn meester Halt. Dat is een soort geheime dienst van het land Araluen. Verder wordt er veel geschoten met pijl en boog en gezwaaid met zwaarden. Ieder deel speelt zich weer af in een ander fictief land. Een soort Game of Thrones voor kinderen. Zonder seks, maar wel met smachtende blikken en prille tienerliefdes. Elk deel duurt minstens 11 uur en met name in de latere boeken van de serie is het tempo vrij traag, dus een klein tukje op de achterbank is geen probleem. Via Storytel, Luisterbieb en Luisterrijk.

Cover van de Grijze Jager door John Flanagan Beeld
Cover van de Grijze Jager door John Flanagan

De voorbereiding van Aaf Brandt Corstius

En nu, vlak voor de vakantie, kanaliseert dat verlangen naar de allerdegelijkste moeder van de wereld zijn zich ineens in het belachelijk goed toerusten van de achterbank van onze auto.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden