Film- en tv-tipsMaandag 3 december

Film- en tv-tips maandag 3 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Ellen Page (links) en Evan Rachel Wood in Into the Forest.  Beeld geen
Ellen Page (links) en Evan Rachel Wood in Into the Forest.Beeld geen

Into the Forest

Nu te zien op Netflix.

(Patricia Rozema, 2015) Wie zenuwachtig wordt van een incidentele oud-Hollandse stroomstoring zal het helemaal benauwd krijgen bij het zien van Into the Forest. In dit sfeervolle drama, gebaseerd op de gelijknamige roman van Jean Hegland uit 1996, worden een vader en zijn twee dochters in hun met computers, tablets, tv’s en telefoons volgebouwde boshut overvallen door een stroomuitval. De uitval treft honderden miljoenen mensen: alle communicatie valt weg, benzine en supermarktproducten zijn ogenblikkelijk schaars, de koeling van vaccinaties wordt een probleem, binnen enkele dagen worden mensen extreem wantrouwig. Een analoog radiootje meldt nog wat nieuws, voordat ook op de ether alleen nog ruis klinkt. Over de oorzaak van de ramp weet geen mens iets te zeggen, zoals dat hoort in dit type kleine, naar binnen gekeerde verhalen over het einde van de beschaving zoals we die kennen.

‘Ik maak vanaf nu alleen nog maar films met vrouwelijke hoofdrolspelers. De filmgeschiedenis is wat dat betreft zo gruwelijk uit balans – ik draag graag een beetje bij aan een nieuwe balans.’

Regisseur Patricia Rozema over Into the Forest en de films die ze daarna wil maken, tegen de website Indiewire.

Toch weet de Canadese regisseur Patricia Rozema, dochter van Nederlandse immigranten, een aardige eigen draai aan haar film te geven. In Into the Forest ruimt ze nauwelijks tijd in voor de afbrokkelende menselijke moraal, zoals dat in thematisch verwante films als Michael Hanekes Le temps du Loup en de Cormac McCarthy-verfilming The Road zo sterk benadrukt wordt. Ze richt zich op de overlevingsdrang en saamhorigheid van de twee zussen. Evan Rachel Wood en Ellen Page zijn een perfect op elkaar ingespeeld duo dat in de eerste plaats hun menselijkheid tracht te behouden. Dat levert mooie, zintuiglijke beelden op: terwijl Eva (Rachel Wood) zonder muziek danst op alleen de tik van een metronoom, snoept Nell (Ellen) stiekem van een overgebleven chocolaatje. Rozema schetst heel aardig een vreemdsoortige, wankele idylle, die standhoudt tot de buitenwereld inbreekt.

Typisch Klarendal

NPO 2, 19.15 uur

Documentaireserie over de Arnhemse wijk Klarendal. Rapper Puck probeert met behulp van zijn vriendin van zijn plankenkoorts af te komen, Corrie ontvlucht de kerstsfeer in huis en Yvon is klaar voor een nieuw begin in haar nieuwe woning.

Re: Helfer oder schmuggler

Arte, 19.40 uur

Drie jaar geleden vluchtte de Syrische Sarah Mardini naar Berlijn. Op Lesbos hielp ze vervolgens vluchtelingen. De Griekse autoriteiten ­beschuldigen haar van mensensmokkel en nu zit de 23-jarige al enige tijd vast in Griekenland.

Tygo in de GHB

NPO 3, 21.20 uur

Tygo Gernandt infiltreert in de drugsscene in Brabant. Hij ziet hoe een dealer in een schuurtje ghb maakt met velgenreiniger en gootsteenontstopper. Ook ontmoet hij Gerrie, die onder invloed van ghb een jong gezin aanreed.

Tygo Gernandt.  Beeld ANP Kippa
Tygo Gernandt.Beeld ANP Kippa

Babies: Their wonderful world

BBC 2, 22.00 uur

Welke gebeurtenissen in de eerste twee jaar van ons leven bepalen hoe we later zullen worden? Wat is de ­invloed van tablets op jonge kinderen? Wat begrijpen peuters van het geslacht van mensen? En waar komen onze vooroordelen vandaan?

Stacey Dooley Investigates: Shot my neighbour

NPO 3, 22.10 uur

Documentaire over gewapende bendes die in Noord-Ierland voor ­eigen rechter spelen. Ze beheersen complete wijken en rekenen af met criminelen, vandalen en drugs­gebruikers. Vooral onder jongeren maken ze veel slachtoffers.

Hello Goodbye

NPO 1, 22.15 uur

Drie zusjes wachten op hun moeder, die voor het eerst in 29 jaar op vakantie is geweest. Een jonge vrouw vertelt dat haar huwelijk op het laatste moment niet doorging. En een jonge vader vertelt over zijn depressie vlak na de geboorte van zijn zoon.

Predator

Veronica, 22.20-00.30 uur.

(John McTiernan, 1987) Onderhoudend spektakel uit de hoogtijdagen van Arnold Schwarzenegger, onder regie van de man die een jaar later de actieklassieker Die Hard zou maken. De spierbundel duikt als leider van een ietwat dubieus groepje commando’s diep de Zuid-Amerikaanse jungle in om, geheel des jaren tachtigs, een groepje communistische rebellen uit te schakelen. Daarop krijgt hij te maken met een buitenaardse tegenstander van formaat: een soort hightechpanter met reptielenkop, rastavlechten, laserwapen en infraroodvizier. Een voor een leggen de soldaten het loodje, in fraaie, spannende scènes die vanuit het perspectief van het monster zijn gedraaid, tot alleen Schwarzenegger overblijft. Arnies befaamde kreet ‘Get to zee choppa!’ komt uit deze film. De vervolgen kunt u met een gerust hart overslaan.

Aeon Flux

RTL 7, 00.10-02.01 uur.

(Karyn Kusama, 2005) Het is 2415 en de mensen lijken verdacht veel op die uit 2011. Dat heeft er alles mee te maken dat in 2011 het menselijk ras op een haar na was uitgestorven door een eng virus. Sindsdien leeft het restant voort in een totalitaire samenleving waarin mensen zich niet meer natuurlijk kunnen voortplanten; ze kunnen alleen worden gekloond. Niet iedereen is daar blij mee; onder anderen Charlize Theron speelt een van de zogeheten Monicans, die de machthebbers bestrijden. Op een van haar missies ontdekt ze dat de werkelijkheid complexer is dan het simpele wij-tegen-zijdenken van de gezworen vijanden. Aeon Flux is samen te vatten als stijlvol verpakte flauwekul. Op de decors hebben de makers zich zichtbaar uitgeleefd. En beslist bijzonder: in de hoofdrollen geen mannen die missies uitvoeren en vechten, maar louter vrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden