Herontdekking van NederlandZuid-Holland
Experience op Tiengemeten, een weelderig Zuid-Hollands eiland
Tijdens de pandemie zijn we erachter gekomen dat we niet per se ver hoeven te reizen om grensverleggende reiservaringen op te doen. Wat kun je doen in Zuid-Holland?
Een excursie naar het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten begint bij de pont over het Haringvliet. Een groepje mannen drinkt, lacht en verkoopt flesjes sterke drank ten bate van het kankerfonds. De laatste pont gaat om 17.00 uur, wie langer wil blijven zal er moeten overnachten.
En dat schept een band, met een klein gezelschap op een eiland waar niets is, behalve een herberg met camping, een paar boerderijen en veel natuur. Je kunt zwemmen of suppen in het Haringvliet, een boerderijmuseum bezoeken en lange wandelingen maken over onverharde paden. Zo staan we oog in oog met een ree, die ons aankijkt alsof we een vreemde diersoort in zijn domein zijn, waar hij wel een punt heeft. We passeren Schotse hooglanders en staan bijna op een verscholen graspieper. Ook zijn er sporen van bevers te vinden. Met een excursie van Natuurmonumenten vergroot je de kans op een bever-waarneming.
’s Avonds schuiven we aan bij het gezamenlijke diner in de herberg, waar we de tafel delen met Hans Groen, die met zijn tent in de boomgaard van de herberg is neergestreken. De gepensioneerde kleuterleerkracht reisde vroeger wat af en verkent nu Nederland per fiets. ‘Nieuw-Zeeland is mooi, maar kijk eens wat een weelde we in Nederland hebben’, zegt Groen. De tuin rondom de herberg ziet eruit alsof er elk moment een bruiloft kan losbarsten, met kampvuurhoekjes en picknicktafels. Na de houtgestookte hottub en wijnton-sauna vallen we in een diepe slaap in de luxe ingerichte tent. Zonder stroom om de telefoons op te laden, maar we hadden toch al weinig bereik. En dat is goed zo.
Slapen
Bomvrij tukken in een bunker in Hoek van Holland
Verscholen in een duin van Hoek van Holland liggen meerdere bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op Bunkerdag een interessante excursie, maar gedurende het hele jaar is één bunker op bijzondere wijze te bezoeken: je kunt erin slapen.
We lopen langs het krakende hekje langs het brandnetelpad vol met cocons. Dan doemt de voormalige Duitse telefoonbunker uit 1943 op, die is gerestaureerd en getransformeerd tot een appartement. De bunker is de pilotversie van Cocondo, dat op een duurzame en ecologische wijze bunkers een nieuwe functie wil geven.
Binnen zijn zo veel mogelijk elementen intact gehouden. Via een klein stalen deurtje dalen we af naar de slaapkamer beneden, waar we diep in de grond slapen. Voor de kinderen is er een knusse bedstee. Het voelt veilig zo in een bomvrij onderkomen onder de grond. Gelukkig zijn de bedden wel comfortabeler dan in de oorlog.
Voor een complete reisgids per streek met restaurants, activiteiten en meer slaapplekken, zie: Volkskrant.nl/herontdekking.