Everest-klimmer Mallory na 75 jaar bij top gevonden

Een zoekexpeditie heeft zondag het bevroren lijk gevonden van de Britse alpinist George Mallory, die in 1924 om het leven kwam op de Mount Everest....

ReutersDPA en AP

Het lichaam werd gevonden op 558 meter onder de top (8848 meter) van de hoogste berg ter wereld. Niet duidelijk is of Mallory de top heeft bereikt.

Leden van de Mallory and Irvine Research Expedition uit Seattle maakten maandag via Internet bekend dat de identificatie niet moeilijk was, omdat het stoffelijk overschot en de kleding in uitstekende conditie waren door de droge lucht en de vorst.

Na de identificatie is Mallory volgens de wens van zijn familie op de Mount Everest begraven.

De onderzoekers hebben hun hoop gevestigd op het fototoestel dat Mallory bij zich had. Het toestel werd echter niet aangetroffen. Als Mallory niet is verongelukt op weg naar de top, maar op de terugweg, moet in die camera een film zitten met opnamen vanaf het hoogste punt. Deskundigen zeggen dat de film na al die jaren nog wel bruikbaar is.

Tot nu toe is er altijd van uitgegaan dat de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de sherpa Tenzing Norgay in 1953 de eerste waren die de top van de Mount Everest bereikten. De 79-jarige Sir Edmund Hillary zei gisteren in zijn woonplaats Wellington dat mogelijk nooit bekend zal worden of George Mallory al vóór hem de top heeft bereikt. Hij sloot het echter niet uit.

Op de vraag waarom hij de Mount Everest wilde beklimmen, antwoordde Mallory indertijd: 'Omdat hij er is.' Volgens leden van zijn expeditie was hij de top op 8 juni 1924 via de moeilijke noordzijde tot op 274 meter genaderd toen wolken hem en zijn collega Andrew Irvine, die achter hem aan klom, aan het zicht van de andere leden van de expeditie onttrokken. Wat er daarna is gebeurd, weet niemand omdat de twee niet terugkeerden.

Sinds die tijd wordt er gespeculeerd over de vraag of de twee de top hebben bereikt. De leden van de Mallory and Irvine Research Expedition, die op 1 april vertrokken, zoeken naar bewijzen die een einde maken aan alle veronderstellingen.

Iets boven de plaats waar Mallory werd gevonden, was in 1933 al een ijsbijl aangetroffen die vermoedelijk van Irvine was geweest. Er zaten drie inkepingen in de steel, wat de markering was die Irvine altijd op zijn werktuigen aanbracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden