Eurodisney

Sommige vaders denken dat je tegenwoordig kinderen nog blij maakt met zoiets achterlijks als een tweedaagse herfstvakantie in de Ardennen....

tekst WIM DE JONG

Naar Disneyland Parijs willen ze, weet moeder. Toch, jongens?! Als een elfje vlindert ze alvast opgewonden door het huis. Oóóó, de sprookjes die zij en de kinderen daar allemaal gaan zien en meemaken! Al die vreselijke stress door het lerarentekort in het nieuwe schoolseizoen zal op slag vergeten zijn als vader tenminste kan instemmen met dit héél goedkope uitstapje naar Eurodisney. Hè, kom op, doe nou niet zo fl auw! Goed, dan kost dat misschien 300 euro! *Und?! Denk er voor de verandering ook eens een keer aan wat zoiets voor de kinderen betekent! Vader heeft gelukkig uit een nog niet zo héél oud artikel in de krant onthouden dat het slecht gaat met Eurodisney en dat er onlangs forse prijsverlagingen zijn doorgevoerd. De paniek bij Disney is zó groot – het is er nog net niet gratis, meent pap zich zelfs ineens te herinneren.

Helaas, daar blijken ze bij Eurodisney zelf niets van te weten. Er is op de vrijdagavond dat we aankomen nog maar één kamer in het roze Disneyland Hotel beschikbaar, maar het baliemeisje in haar afzichtelijke, paarse Prinses Petra-jurk wil hem liever niet aan pap geven: ‘Zal ik u eerst toch nog eens voorrekenen welk bedrag u voor één nacht in totaal kwijt bent?’ Ten diepste beledigd, maar cool als altijd, zet vader even later zijn handtekening onder de kamerrekening van 732 euro, voor één nacht. Voor vier keer toeristenbelasting van vier keer anderhalve euro dient een aparte creditcard-check te worden gepleegd, opnieuw met dezelfde bedenkelijke blikken van Prinses Petra.

De entreekaartjes voor één middag in één deel van het Disney-park met Buffalo Bill-maaltijd aan het slot van de dag (392 euro), moeten aan een andere balie worden aangeschaft, waar dan ook nog kan worden gereserveerd voor een hapje in het hotel-restaurant dat binnen een uurtje opengaat. À la carte of buffet, madame? Buffet, BUFFET!, smeekt pap – wat hij na vier bordjes garnalen met frites, een fl es wijn en vier ijsjes goed gezien blijkt te hebben: slechts 187,20 euro!

Het korte weekendje had inclusief consumpties en cadeaus die eerste en enige pretparkdag 1320 euro gekost, maar gelukkig kreeg pap op de terugreis naar huis de fi nanciële teugels weer helemaal zelf in handen. Op luttele kilometers afstand van het Disneyland Hotel vond hij een nederige herberg voor de tweede en laatste overnachting. Slechts 229 euro voor een kamer in het Dreamland Hotel! Pap kon de receptionist wel kussen.

Moeder was op de terugweg vooral blij voor de kinderen. Wat was het een prachtige belevenis voor ze geweest, en wat waren ze lekker uitgerust. Waar ze het meest van onder de indruk waren? De jongste moest even nadenken en verzuchtte toen: van de eenliterpotten Nutella bij het ontbijt in dat Dreamland Hotel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden