Elfsteden-hervormer uit Sint Annaparochie kan zijn geluk niet op

Gaye Jensma is van vijand ineens vriend. De van oorsprong Groningse autohandelaar uit Sint Annaparochie, die vorig jaar met zijn vergaande hervormingsplannen nog bijna een revolutie ontketende in de Vereniging De Friesche Elf Steden, kan zijn geluk niet op....

Van onze verslaggever

LEEUWARDEN

'Er komt beweging in de zaak', zegt hij. Het bestuur stelt namelijk voor de vereniging na de volgende - zestiende - tocht der tochten open te gooien en de in 1987 ingestelde ledenstop op te heffen.

De zeventiende tocht moet primair worden gereden door leden die geen kans krijgen aan de 16de tocht mee te doen. De club moet een verjongingskuur ondergaan; het felbegeerde kruisje moet boven meer schoorsteenmantels in het land komen te hangen.

Met dat revolutionaire voorstel treedt het bestuur, onder aanvoering van Henk It gier oan! Kroes op 18 december de ledenvergadering tegemoet. Een moedige stap. 'Elfsteden-oudjes zullen moeten inschikken', kopte de Leeuwarder Courant. Privileges worden omvergeworpen. De bevoorrechten moeten straks hun plaats afstaan.

En dat is geen sinecure, zo blijkt uit de eerste reacties. Want een zwaarbevochten privilege staat men nu eenmaal niet gauw af. Ook al is de conditie in de loop der jaren afgezakt tot twee rondjes hijgen en puffen langs de plaatselijke ijsbaan, de Elfstedentocht moet je hebben meegereden, ook al is het maar tot Sloten of Hindeloopen.

'De leden willen hun rechten niet kwijt', zegt record-deelnemer en winnaar van de tocht in 1954 Jeen van den Berg. Het is de super-getrainde bejaarde een doorn in het oog dat hij straks de kans op zijn zoveelste kruisje zal moeten laten lopen voor een zondagsschaatser.

Maar tien procent van de 15duizend leden is de zestig inmiddels gepasseerd. Hun gemiddelde leeftijd is 45. De 14 duizend 'potentiële leden' op de wachtlijst zijn gemiddeld zes jaar jonger. Maar ja, wanneer komt de 17de Elfstedentocht?

Trouwens, wanneer is het de beurt aan de 16de? Iedereen verwacht wel een strenge winter, maar het kan ook zo maar weer een generatie duren. En intussen zit de oude hap, leden met kaartnummers 0 tot en met 5000, op de kaart tot de dood erop volgt', aldus Jensma. Het wordt nog spannend op 18 december.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden