DE GIDSproefpanel

Eettest: vega alternatieven voor de bitterbal, bapao, knakworst en andere snacks

Van steeds meer snacks en broodbeleg is er ook in een vegetarische variant. In 2018 testten verschillenden redacteuren een hoop vleesvervangers. Met wisselende resultaten. Van gore leverworst tot smakelijke knakwortels.

Op de verpakking van de vegetarische kip-shoarma van de Vegetarische Slager staat een quote van de Amerikaanse kookschrijver van The New York Times Mark Bittman: ‘Why use the poor chicken as a machine to produce meat when you can use a machine to produce ‘meat’ that seems like chicken.’ En zo is het maar net natuurlijk

Wat? Filet Americain

Oordeel De Vegetarische Slager ‘leckerder dan het origineel ooit geweest is’. Eén proever kneep een worstje fakefilet uit en noemde de smaak ‘even vies als andere supermarktfilet’, een ander prijst juist het feit dat de specerijen hier tenminste geen slecht rundvlees maskeren. ‘Het smaakt een beetje naar koude kroket, ofzo’, aldus een filet- en krokettenliefhebber. Heus, dat is een aanprijzing. Een 8.

Fakefilet: goed te doen Beeld Vegetarische Slager
Fakefilet: goed te doenBeeld Vegetarische Slager

Wat? Knakwortel

Oordeel Om ze een eerlijke kans te geven omhulden we de knakwortels ook nog even met broodje, boter, zuurkool, mosterd extra scherp, ketchup, mayonaise, gefituurde uitjes en gehakte augurken. Conclusie: kinderen, pubers, studentenhuizen en groepjes aangeschoten voetbalkijkers hou je er niet mee voor de gek, maar een prima zoetzure, volvette snackbom is het evengoed – knakwortel zoals knakworst bedoeld is. Een 7,5.

Knakwortel Beeld Knakwortel
KnakwortelBeeld Knakwortel

Wat? Kroket

Oordeel: ‘Grote uitschieter blijkt de Draadjesvleeschkroket van Mora en De Vegetarische Slager. De kroket zelf is wat vettiger dan de andere en smaakt paddestoelachtig, ook al is hij gemaakt van kippeneiwit. ‘Zelfs de draadjes zitten erin’, zegt Freud enthousiast. Smaakvol en lekker smeuïg, concludeert het panel tevreden.’

Draadjesvleesch Kroket van Mora Beeld Mora
Draadjesvleesch Kroket van MoraBeeld Mora

KROKETTEN:

1.Mora Vegetarische Draadjesvleesch Kroket

2.The Vegetarian Butchers Daughter (3 x100 g) € 3,39

3.Healthy Planet (4 x 70 g) € 2,70

4.Van Dobben Groentekroket (6 x80 g) € 2,99

5.De Vegetarische Slager (3 x100 g) € 3,25

6.Beckers Veggie Ovenkroket (3 x 80) € 3,49

Wat? Bitterbal

Oordeel Als hekkensluiter van een trieste stoet zurige, plakkerige, te veel (of te weinig) gepeperde snacks, brengt één bitterbal verlossing. Gulzig pikken de proevers de laatste daarvan van het bordje. ‘In een keer proef je hoe het ook kan’, zegt Freud. De Oven Groentebitterbal van Mora bevat duidelijk broccoli en champignon, en is fris, hartig en romig tegelijk. ‘Een 8,5’, besluit Voss. En dat voor een bal uit de airfryer.

BITTERBALLEN:

1.Mora Oven Groente Bitterbal (14 x 20 g), € 3,45

2.Mora Vegetarische Draadjesvleesch Bitterbal (12 x 20 g)

3.Lizzy Groentensnack (12 x 20 g) € 3,99

4.Beckers Veggie Ovenbitterbal (16 x 20 g) € 3,49

5.De Vegetarische Slager Bitterbal (9 x 20 g) € 3,25

6.The Vegetarian Butchers Daughter Bitterbal (9 x 30 g)

Wat? Kips leverworst

Oordeel Zo enthousiast het panel is bij aankondiging van de vega vleessnacks, zo treurig zijn ze bij het proeven. ‘Karton’, zegt de één over de paté. ‘Dit plakt aan je gehemelte’, zegt de ­ander over de leverworst. De smeerworst wordt het lekkerst gevonden. Vooral omdat het in de verte doet denken aan paprikachips, dat kan de bedoeling niet zijn. De doodsteek komt van de vegetariër: ‘Is leverworst normaal wel lekker?’ Een 4.

Kips smeerworst vega Beeld x
Kips smeerworst vegaBeeld x

Wat? Kip-kerrie-salade & tonynsalade

Oordeel De Kip-kerriesalade is lekker romig, een tikkeltje zoet en smaakt naar kerriemayo en nostalgie. Enige minpuntje is dat er in verhouding met de nepkip wel erg veel wortel en erwt in zit. De Tonynsalade is nog beter: vissig met een bite van zilverui en augurk. Nauwelijks van echt te onderscheiden. Of, zoals de notoire vishater uit het huishouden zei: ‘Gadverdamme, dat stinkt naar kattenvoer!’ En wat zijn katten in ieder geval niet? Juist ja: vegetarisch. Een 8.

Een broodje met de Kip-kerrie salade van de Vegetarische Slager Beeld De Vegetarische Slager
Een broodje met de Kip-kerrie salade van de Vegetarische SlagerBeeld De Vegetarische Slager

Wat? Bapao

Oordeel Na het stomen is de vulling niet zompig, zoals iedereen die het broodje bapao na zijn middelbareschooltijd trouw bleef gewend is, wel lekker gekruid en een beetje maar niet té pikant. Je kunt de stukjes zwarte boon zien zitten. Dan een smet op het snaaigeluk: de verschillen tussen groen, rood en geel zijn wel héél subtiel. Ketjap is goed zoals-ie is.Maar chili heeft echt meer chili nodig. En zelden zat er zo weinig satésmaak aan satésmaak. Een 7.

BOON bapao ketjap Beeld BOON
BOON bapao ketjapBeeld BOON

Wat? Jackfruit ’pulled pork’

Jackfruit is een grote vrucht, afkomstig van een boom die voorkomt in Azië. In de kartonnen doos zitten gesteriliseerde stukjes fruit die eenmaal in de pan pulled pork-erig of shredded chicken-achtig aandoen: een behoorlijke mind- en mondfuck. Naturel Jackfruit is ‘ready for anything’, qua marinade, en kan zowel in een gerecht als op een broodje. Qua smaak is het een tikje bitter en heel erg de slogan van Rivella. Een bijzondere ready-to-eat vleesvervanger, zeg maar. Een 7.

Upton's Natural Jackfruit Beeld
Upton's Natural Jackfruit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden