Getest23 soorten slijm

‘Eenhoornpoep’, ‘alien snot’ of ‘galaxy slime’: wat is het beste slijm?

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Geliefd bij kinderen, gehaat door ouders die het moeten opruimen: slijm is een rage die blijft kleven. De Volkskrant test 23 soorten met tien paar handjes.

Dorien van Linge

‘Wauw! Het lijkt op een zuurstok! Oh my god! Oh, dat vind ik echt ontzettend gaaf!’ In de video ‘MEGA FLUFFY GLITTER SLIJM’ vertelt YouTuber MeisjeDjamila (26) hoe je het beste slijm kan maken. Met het enthousiasme van een kind – haar taal doorspekt met whoohoo’s, yeah’s en iehhhh’s – mengt ze in een grote plastic bak vier liter schoollijm, vier tubes scheerschuim, twee flesjes roze kleurstof, drie bakken zilveren glitter en een flinke fles lenzenvloeistof. In acht minuten zie je hoe de kleverige substantie langzaam verandert in een roze schuim, waar ze met haar handen in slaat en dat ze langzaam uit elkaar trekt. De video, waarbij je het grootste gedeelte van de tijd denkt: waar kíjk in vredesnaam naar?, is ruim drie miljoen keer bekeken.

Populair kinderspeelgoed ‘slijm’ bevat regelmatig te hoge dosis chemicaliën
Het populaire kinderspeelgoed slijm blijkt opvallend vaak teveel onwenselijke chemicaliën te bevatten. Zo roept de winkelketen Zeeman consumenten op om Dinosaur Bouncing Putty te retourneren omdat het ‘een te hoog gehalte aan chemicaliën bevat’. De winkelketen waarschuwt dat dit ‘mogelijk kan zorgen voor een gezondheidsrisico’. Consumenten krijgen hun geld terug.

Slijm. Het plakkerige kinderspeelgoed met namen als ‘eenhoornpoep’, ‘alien snot’ of ‘galaxy slime’ is al ruim twee jaar lang razend populair. Waarom kinderen slijm leuk vinden lijkt duidelijk: slijm zit tussen speelgoed en knutselen in. Je kan erin knijpen, je kunt er vormpjes van maken en ermee kliederen. Daarom vinden ouders het vaak een stuk minder leuk, zoals collega Rik (42), vader van twee kinderen, vertelt: ‘Wij hebben een slijmverbod hier in huis, wegens slijm in de badkamer, slijm aan het plafond, slijm aan mijn flessen lenzenvloeistof en scheerschuim – slijm overal. Slijm is de hel.’ Journalist Amanda Hess schrijft in The New York Times dat het doet denken aan spelen met je eten: alsof je in een softijsje kan knijpen.

In tegenstelling tot kortstondige trends zoals fidgetspinners of loombandjes, is slijm nog steeds geliefd.  Beeld Studio V
In tegenstelling tot kortstondige trends zoals fidgetspinners of loombandjes, is slijm nog steeds geliefd.Beeld Studio V

Slijm is geen nieuw fenomeen. Het is voor het eerst op de markt gebracht door Mattel in 1976. In de jaren negentig was de kneedgum-achtige variant een rage. Maar sinds Thaise YouTubers in 2016 lieten zien hoe je zelf slijm kon maken, werd het opnieuw populair: op YouTube en Instagram verschenen steeds meer video’s over zelfgemaakt slijm. En in tegenstelling tot kortstondige trends zoals fidgetspinners of loombandjes, is slijm nog steeds geliefd.

Tegenwoordig zijn niet alleen kinderen slijmliefhebbers; de slijmvideo’s op Instagram worden vooral gemaakt en (aan de reacties te zien) bekeken door jonge vrouwen. De hashtag #slime geeft ruim 13 miljoen hits. Op kanalen als @slime_og of @slime, zie je close-up video’s van hoe perfect gemanicuurde handen slijm langzaam uit elkaar trekken en in elkaar vouwen. Net als de populaire ASMR-video’s waarin gefluisterd wordt of video’s waarin zeep in ultrakleine blokjes gesneden wordt valt het in de categorie #satisfying video’s. Kijkers vinden het rustgevend.

En bovendien: de zoetige pastelkleuren zien er mooi uit. Producent Slime New York maakt slijm voor volwassenen, met namen als ‘Cheers!’ of ‘Bubbly Rosé’ (ruikt naar ‘pink fruity wine’) van 8 dollar per stuk.

Hess stelt dat het spelen met slijm een ontsnapping is aan schermen – ‘Je kan niet vastgelijmd zijn aan je telefoon als je lijm op je handen hebt’ – maar ons tegelijkertijd méér verslaafd maakt aan ons scherm, door alle video’s over het maken van of spelen met slijm. Want wat de Instagramfilmpjes over slijm vooral doen, is je door laten klikken – en voor je het weet zit je een half uur te kijken naar slijm.

Maar wat is het beste slijm? Met experts – tien kinderen van tussen de 3 en 9 – testten we 23 soorten slijm. Omdat we niet in de weer willen gaan met scheerschuim en lijm, testen we alleen kant-en-klaar slijm of maakpaketten. Daarbij: om het zelf te maken moet je borax gebruiken, het ingrediënt in lenzenvloeistof dat ervoor zorgt dat slijm ‘slimy’ is, en dat kan in grote hoeveelheden zorgen voor huidirritatie en is giftig bij inname. Zoals De Consumentenbond schrijft: ‘Producten als wasmiddelen, scheerschuim en lenzenvloeistof zijn niet gemaakt om mee te spelen.’

Goed slijm voelt lekker. Dat betekent dat het niet moet blijven plakken aan je handen. Beeld Studio V
Goed slijm voelt lekker. Dat betekent dat het niet moet blijven plakken aan je handen.Beeld Studio V

Het slijm wordt beoordeeld op gevoel en op uiterlijk. Goed slijm voelt lekker. Dat betekent dat het niet moet blijven plakken aan je handen. Je kan er in kneden en het voelt dik of fluffy. Je moet er in kunnen ‘poken’, aldus Ben (9): er met je vingers in prikken, waardoor het een ploppend geluid maakt en terugdeinst als traagschuim. Dat is ‘satisfying’, bevredigend, vertelt Sherida (8). Amélie (9) voegt toe dat fijn slijm ‘stretchy’ is. Je kan het een meter uit elkaar trekken en het breekt niet. Vervelend maar waar: duurder slijm is vaak beter. Goedkoop slijm valt uit elkaar en verkruimelt in kleine plakkerige fliebeltjes.

Niet alleen moet het lekker voelen, slijm moet er natuurlijk ook mooi uitzien. Het is er in allerlei kleuren: doorzichtig, pastel, neon. Het kan dof zijn, glanzend, een parelmoergloed hebben of vol zitten met glitters. Voor veel kinderen geldt: hoe extravaganter, hoe beter. Dus liever een halve kilo slijm dan een klein beetje, en nog liever met verschillende kleuren en zoveel mogelijk glitters. Het allerleukst is het als er ook bolletjes, hartjes of sterretjes in zitten. Heb je saai slijm, dan kan je altijd nog alles met elkaar mengen – al loop je wel het risico met een vieze kleur te eindigen. En bruin slijm? Daar ben je na een paar minuten spelen al klaar mee.

Top 10

10.SES Slime, 2x 120 gram, roze parelmoer slijm en paars glitterslijm (€ 4,54)

Dit slijm is een beetje saai, want het is geen grote hoeveelheid, het zit niet in een bijzondere verpakking (twee plastic emmertjes) en het heeft geen spannende naam. Toch verdienen ze een tiende plek, omdat het paarse slijm met de zilveren glitters er mooi uitziet, en omdat het roze parelmoer slijm een fijne, niet-plakkerige structuur heeft. De roze is de favoriet van Liv (4) en ze is enigszins teleurgesteld als het slijm gemengd wordt met het Glibbislijm.

SES slime is een beetje saai, maar verdient een tiende plek omdat het mooi uitziet en een niet-plakkerige structuur heeft. Beeld Studio V
SES slime is een beetje saai, maar verdient een tiende plek omdat het mooi uitziet en een niet-plakkerige structuur heeft.Beeld Studio V

9.Galaxyslijm in Ster, 500 gram, parelmoer blauw en paars slijm (€ 2,89)

Het Galaxyslijm was op voorhand favoriet. Het donkerpaars, -blauw en -roze slijm heeft een mooie parelmoerachtige gloed en zit in een leuke stervormige verpakking. Eenmaal uitgepakt valt het een beetje tegen: het rekt niet goed uit en is erg flubberig. Binnen enkele seconden liggen overal op tafel stukjes slijm (vooral voor de ouders die het moeten opruimen dus een afrader).

Het Galaxyslijm rekt niet goed uit, maar heeft een mooie parelmoerachtige gloed. Beeld Studio V
Het Galaxyslijm rekt niet goed uit, maar heeft een mooie parelmoerachtige gloed.Beeld Studio V

8.Jurassic World slijm-ei, ongeveer 100 gram slijm, doorzichtig slijm met dinoskelet (€1,65)

In sommige geteste slijmpjes zit een voorwerp verstopt, zoals een kikker en kikkerdril. Zo ook in dit Jurassic World-ei. De verpakking is leuk: het slijm zit in een dino-ei en er zit een mini-dinoskelet in het slijm. Sommige kinderen vinden dat fascinerend, zoals Bram (3). Anderen, zoals Ben, zijn wat minder onder de indruk: ‘Dat is echt irritant, een dino voelt toch helemaal niet lekker.’ Ook is het wat weinig.

7. Poopsie Unicorn Crush (€8,26)

Poopsie Unicorn is een favoriet slijmmerk (pluspunten voor de naam: alles met ‘poopsie’ of ‘unicorn’ in de naam is bij voorbaat al leuk) bij veel YouTubers. De verpakking is een eenhoorn, en in de grote gouden hoorn zitten slijm, glitters en kinetisch zand verstopt, wat je met elkaar kunt mengen. Het resultaat: een zanderig slijm dat goed uitrekt, en vol met dikke glitters zit. Vantevoren weet je niet wat voor kleur je krijgt, wat natuurlijk werkt op YouTube, omdat het verrassingseffect op video kan worden vastgelegd. Bovendien: het willen verzamelen van verschillende kleuren werkt hebberigheid in de hand. Wat wel lastig is, is dat de jongere kinderen niet goed begrijpen hoe je het slijm moet maken. Ook zegt Elling (6) wijs: ‘Al dat glitter is toch heel slecht voor de wereld?’ Inderdaad, de grote hoeveelheid microplastic is niet bepaald duurzaam.

Poopsie Unicorn: een zanderig slijm dat goed uitrekt, en vol met dikke glitters zit. Beeld Studio V
Poopsie Unicorn: een zanderig slijm dat goed uitrekt, en vol met dikke glitters zit.Beeld Studio V

6.Eenhoornpoepslijm met gekleurde korrels, 300 gram, oranje, blauw, groen en roze (€9,99)

‘Dit is echt kwaliteitsslijm’, zegt Rifka (8). Eenhoornpoepslijm (wederom: ‘eenhoorn’ en ‘poep’ kan eigenlijk niet misgaan) zijn vier kleuren slijm: groen, oranje, blauw en roze. Het is niet kleverig of nat en blijft goed bij elkaar. Je kunt de kleuren mengen met elkaar en met de gekleurde bolletjes die erbij geleverd zijn. Enige nadeel: als je alles met elkaar mengt wordt het bruin. Die gekleurde bolletjes zijn wel een hit en worden ook enthousiast met ander slijm gemengd.

Zelf slijm mixen. Je kunt de kleuren van de eenhoornpoepslijm met elkaar mengen en met de gekleurde bolletjes die erbij geleverd zijn. Beeld Studio V
Zelf slijm mixen. Je kunt de kleuren van de eenhoornpoepslijm met elkaar mengen en met de gekleurde bolletjes die erbij geleverd zijn.Beeld Studio V

5.Bal (Odditeez €5,89)

De plastic ballen waar slijm in zit zijn leuk, omdat het zowel slijm als een ‘squishy’ is. Een squishy is populair kneedbaar kinderspeelgoed. Het liefst hadden de kinderen ze opengeknipt (‘Dat doen YouTubers ook’, vertelt Sherida) maar dan konden ze ze niet meer gebruiken (Ben: ‘Maar YouTubers maakt dat niks uit, die worden toch gesponsord’). Dus spelen volstaat ook. Je kan in deze ballen knijpen, dan zie je gekke glitters, of nog leuker: ermee voetballen. En dan stiekem hopen dat ze kapotgaan.

4.Glibbi Vulkaan of Peppa Pig, rood en roze, ruikt naar aardbei (€ 5,78)

Een bad met slijm: voor ouders een nachtmerrie, voor kinderen een droom. Bij Glibbi (in de rode variant ‘Vulkaan’ of de roze ‘Peppa Pig’) doe je twee zakjes poeder in je bad, waardoor het begint te knetteren en glitteren en langzaam in een slijmachtige substantie veranderd. Badderen in slijm, wat wil je nog meer? De kauwgombal-achtige geur vinden vooral de meisjes leuk. Sherida: ‘Mam, kom eens! Dit ruikt echt zooo superlekker!’

3.Nickelodeon Stretchy Slijm Groen, 500 gram, felgroen (€ 10,74)

Een halve kilo felgroen slijm. Geen glitters, geen poespas, gewoon goed slijm, wat niet uit elkaar valt en wat je ver kunt uitrekken. Je kunt er lekker in ‘poken’, zeggen de kinderen in YouTube-Engels. Het heeft de fijnste structuur van alle soorten slijm, maar is wel een tikkeltje saai.

Wat blijkt: het allerleukst is het om slijm zelf te maken. Beeld Studio V
Wat blijkt: het allerleukst is het om slijm zelf te maken.Beeld Studio V

2.Stretchy zand, 500 gram, lichtblauw (€ 12,95)

‘Wauw, dat voelt echt lekker!’, zegt Saoirse (6). Vanaf het moment dat het lichtblauwe stretchy zand op tafel ligt kan iedereen er moeilijk van afblijven. Technisch gezien is het zand gemengd met bindmiddel natuurlijk geen slijm, want het verkruimelt in plaats van uit te rekken, maar het valt in de categorie slijm omdat je het kunt kneden en het bij elkaar blijft. ‘Hier kan ik uren mee spelen!’, roept Sherida enthousiast. Zelfs de aanwezige ouders voelen hier wat voor; ‘Net een stressbal’.

1.Elmer’s zelfmaakslijm, doorzichtig met bijgeleverde groene, rode, gele en blauwe glitters (€ 20)

Wat blijkt: het allerleukst is het om slijm zelf te maken. Dat kan met borax, lenzenvloeistof, baking soda en kleurstof, maar je kunt ook een kant-en-klaar pakket kopen, zoals deze van het merk Elmer’s. ‘Elmer’s komt uit Amerika! Dat gebruiken alle YouTubers!’, vertelt Amélie. Je doet de lijm in een kom en langzaam voeg je de ‘magical liquid’ toe. Dat meng je (met zoveel mogelijk van de bijgeleverde glitter natuurlijk) en dan wordt het slijm. Het eindresultaat blijft een beetje plakkerig, maar het maken is zo leuk dat dat niet uitmaakt.

Elmer’s zelfmaakslijm, doorzichtig met bijgeleverde groene, rode, gele en blauwe glitters: het eindresultaat blijft een beetje plakkerig, maar het maken is zo leuk dat dat niet uitmaakt. Beeld Studio V
Elmer’s zelfmaakslijm, doorzichtig met bijgeleverde groene, rode, gele en blauwe glitters: het eindresultaat blijft een beetje plakkerig, maar het maken is zo leuk dat dat niet uitmaakt.Beeld Studio V

Top 3 Nederlandse slijmvideo’s

3.Bibi (587 duizend abonnees)
DE SLIJM DUIK HAIRDOOZ CHALLENGE! & WINACTIE (GESLOTEN) – 2,2 miljoen weergaven

De 11-jarige Bibi probeert met vriendin Chiara verschillende ‘Hairdooz’ (een soort trollenfiguurtjes) uit drie grote bakken slijm te vissen. In deze bakken zit ook gekleurde haarspray verstopt; en als ze deze pakken, moeten ze als ‘straf’ hun haar kleuren. In koor roepen ze ‘ronde 1' waarna Chiara met haar vingers door een rode bak met slijm graait: ‘Oeh, dit is héél vies!’ Bibi: ‘Ik vind het gewoon spannend voor jou!’ Het is op het oog een ingestudeerde reclamevideo voor Hairdooz, maar aan de kijkersaantallen en de 72 duizend likes te zien vinden veel kinderen het leuk.

2.De Zoete Zusjes (369 duizend abonnees)
BLIND SLIJM MAKEN! [Blindfolded Slime Challenge] ♥DeZoeteZusjes♥ - 2,9 miljoen weergaven

Zusjes Saar en Janna (en broertje Bram) maken in hun roze slaapkamer slijm terwijl ze een blinddoek voor hebben. De drie kinderen ogen tussen de 4 en 8, dus dat wordt een hoop geschreeuw en een enorme kliederboel waarbij de roze parels in het rond vliegen.

1.MeisjeDjamila (1,2 miljoen abonnees)
GEBLINDDOEKTE SLIJM CHALLENGE! met BIBI! – 4,4 miljoen weergaven

De twee koninginnen van het slijm, Bibi en Djamila, proberen slijm te maken terwijl ze geblinddoekt zijn - geheel in stijl met eenhoorn- en konijnenmasker. Ze zijn duidelijk getraind in slijm maken, dus het is iets minder chaotisch dan bij De Zoete Zusjes – op een slappelachaanval nadat Bibi per ongeluk scheerschuim over Djamila spuit na.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden