de gidsboeken

Een verfrissende kijk op dementie en andere aanraders van de boekenredactie

null Beeld Lars Deltrap
Beeld Lars Deltrap

Boekennieuwsbrief

Ontvang iedere vrijdagmiddag deze nieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben. Ook kiest de boekenredactie het Boek van de Week. Schrijf u hier in.

Hier waren de lijstjesopstellers die de Volkskrant raadpleegde het over eens: het grootste literaire talent dat zich het afgelopen jaar aandiende, is Radna Fabias, die voor haar overrompelende en uitdagend niet-hiërarchische, dus hoofdletterloze poëziedebuut Habitus al prompt de C. Buddingh‘-prijs kreeg. Deze zomer schreef Fabias, die tot haar 17e op Curacao woonde, over een belangrijke ontdekking die ze als lezend kind deed:

‘Lezen veroorzaakt stilte. In die stilte zitten vragen.
Wat is een wolkenkrabber?
Is de winter even koud als de vriezer?
Hoe lang kun je sneeuw vasthouden?
Wat is een snelweg?
Heeft een trein wielen?
Zijn Colombianen eigenlijk Spanjaarden?
Op zondag verzamelt de lezer in de kerk nog meer vragen.’

Zelfs haar proza is poëzie. Onze welgemeende felicitaties gaan naar Radna Fabias, alsmede naar de andere hooggenoteerde talenten Rinske Hillen en Laura van der Haar.

Boekentip van de week: een verfrissende kijk op dementie

Dat zijn er maar liefst drie, want Ranne Hovius las en besprak drie boeken over dementie die nu eens niet alleen maar de ontluistering en het gebrek aan goede zorg beschrijven. Het woord ‘opbeurend’ valt zelfs, in haar recensie van Iemand die ik kende van Wendy Mitchell, die op haar 58ste hoorde dat ze aan alzheimer lijdt en zich strijdvaardig concentreert op wat ze nog wél kan. Ook in het interview-boek Mag ik gaan laten Herman van Hoogdalem en Constance de Vries zien hoe een dementerende relatieve rust kan krijgen door het tekenen van een euthanasie-verklaring – óók als hij of zij er uiteindelijk geen gebruik van maakt. Ouderenpsycholoog en actrice Sarah Blom bewijst met Jij bent toch mijn dochter? dat er zelfs in een verzorgingshuis nog veel te winnen is – een aanbeveling aan verzorgers, naaste familie én aan de politiek, want Bloms enthousiasmerende methode heeft alleen kans van slagen als er ‘flink wordt geïnvesteerd in het personeel’.

null Beeld

Interview van de week: poëzietalent Radna Fabias

Radna Fabias (35) schrijft in haar debuutbundel Habitus gedichten waarin de beelden en details vaak over elkaar heen buitelen. Hoe krijgt zij, het literaire talent van 2019, grip op haar werk? Haro Kraak interviewde haar over haar werkwijze.

Radna Fabias Beeld Imke Panhuijzen
Radna FabiasBeeld Imke Panhuijzen

Volkskrant Boekenraad

De tip van de week komt van Leo van de Wetering (Donner) en is Sovons Vogelatlas van Nederland (Kosmos Uitgevers).

‘Vogelen is een volkssport. Toen ik er een halve eeuw geleden mee begon was het een obscure hobby, waarvoor je nagewezen werd. Onlangs verscheen de vierde editie van de Vogelatlas van Nederland: broedvogels, wintervogels en 40 jaar verandering. Een weergaloos naslagwerk, waarin de telresultaten van een paar duizend vogelaars zijn verwerkt. Hét bladerboek voor de lange winteravonden. Grandeur en misère van de Nederlandse avifauna in kaart gebracht. Om te treuren over het verlies aan grutto’s en je te verheugen in de komst van de zeearend. We zien inmiddels uit naar de derde druk.’

Andere aanraders van de boekenredactie

Geconcentreerd werken en ‘superproductief’ zijn, daar hebben we tegenwoordig een hulpboek voor nodig. Al betwijfelt Olaf Tempelman of dat nou de sinds kort populaire ‘pomodorotechniek’ van Francesco Cirillo moet zijn. Hij ziet toch meer in het boek van Christine Cayol over hoe de Chinezen ons wellicht kunnen leren de tijd als je beste vriend te beschouwen (drie sterren).

Koos Meinderts maakte een lekkere versie van De schelmenstreken van Reinaert de Vos, en laat zien dat het 13de-eeuwse epos over de geslepen rotzak die alle rangen en standen te kakken zet nog altijd jong én oud kan vermaken, aldus Pjotr van Lenteren (vier sterren).

Mocht de Zweedse Academie in 2019 weer compleet zijn, dan zal de Noorse schrijver Jon Fosse weer hoog op de lijstjes van bookmakers staan. Van de zwijgzame maar uiterst productieve toneelschrijver en romancier verscheen de roman Melancholie I in de Nederlandse vertaling, de monoloog van de geestelijk gestoorde, geniale landschapsschilder Lars Hertervig (1830-1902). Minimal music in proza, even droefgeestig als meeslepend (vier sterren).

Zelfportret Lars Hertervig Beeld
Zelfportret Lars Hertervig
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden