BinnenkijkenRietveld in Zoetermeer
Een Rietveld familieproject in Zoetermeer
Pieter en Jaap maakten een hele studie van hun huis.
Wie zijn ze: Pieter van der Meer (49) en Jaap Swart (56)
Wat doen ze: Pieter is wetenschappelijk onderzoeker en Jaap is oogarts
Waar: Jan Rietveld huis in Zoetermeer
Hoe lang wonen jullie hier al?
Pieter: ‘We hebben dit huis in december 2007 gekocht. Daarvoor woonden we in Amsterdam. Voor ons gevoel maakten we niet optimaal gebruik van wat Amsterdam te bieden had, en we besloten te verhuizen. We wilden graag een architectonisch, aangenaam ogend huis op een groot stuk grond, en dat is in Zoetermeer gelukt. Via een collega van Jaap is dit huis op ons pad gekomen (zij heeft een relatie met de zoon van de oorspronkelijke eigenaar). Na enig afdingen zijn wij eigenaar geworden. Het huis heeft een oppervlakte van ongeveer 530 vierkante meter. Na de koop hebben we het grondig verbouwd en gerestaureerd en zijn we uiteindelijk in mei 2009 hier gaan wonen. Die periode was nodig om huis en tuin te leren kennen en te bedenken hoe het voor ons zou moeten functioneren. Er is ook veel tijd gaan zitten in het onderzoek naar de originele details. We bezochten onder andere het Nieuwe Instituut in Rotterdam, dat een groot archief over ons huis heeft. En we hebben goed contact met de kinderen van de oorspronkelijke eigenaren, van hen hebben we veel documentatie en foto’s gekregen.’
Het is een uniek huis.
‘Het is in 1956 ontworpen als woonhuis met praktijk. De vroegere bewoners waren bevriend met Gerrit Rietveld en wilden de opdracht aan hem verstrekken. Maar die zei, je moet mijn zoon vragen. Uiteindelijk heeft hij het ontworpen.
Het leuke is, dat de hele familie aan het huis heeft meegewerkt; de stoffering en kleuren zijn van de zuster (Bep) van Jan Rietveld, een deel van het meubilair is ontworpen door Gerrit en Wim Rietveld.’
De tuin ziet er leeg uit, waarom?
‘De achtertuin is tweeduizend vierkante meter. Jaaps hobby’s zijn tuinarchitectuur en tuinieren, en hier heeft hij er alle ruimte voor. Naast onze vijver zijn grootbladige planten ingepland die de leegte doorbreken. Verder houden we de tuin zo. Het geeft rust en stelt de architectuur in het middelpunt.
De jaarlijkse barbecue van onze wijk vindt plaats in onze tuin.’
Steen
De vloer is van Noorse flagstone gemaakt, die nog glinstert alsof hij nieuw is. De openhaard is van een gemengde steensoort. Ze zaten al in het huis en hebben een hele fifties uitstraling. In de loop der jaren is de open haard erg donker van kleur geworden. We zagen oude foto’s met lichte stenen ertussen en hebben dat onderzocht. Na weken noeste arbeid met diverse schoonmaakmiddelen zag de open haard er weer uit als op de oude foto’s.
De Deense bank is een erfstuk van Jaap zijn ouders uit de jaren vijftig, de ontwerper is onbekend. We vonden een klein stukje oorspronkelijke stof in een kleur die er in de buurt kwam en hebben de bank en de 2 bijbehorende lichtgrijze club-fauteuils opnieuw laten bekleden door een lokale stoffeerder.
Boomstronken
Naast de bank staan een aantal boomstronken. Dit is versteend hout, de oudste meubelstukken in huis. We gebruiken ze als bijzettafeltjes. Het is ooit begonnen met een vakantie aan het Petrified Forest in Arizona waar we een stukje als souvenir hebben gekocht. Toen we deze grote stukken zagen hebben we ze meteen bijgekocht, ze zijn mooi en functioneel.
Salontafel
De transparante salontafel - waar schelpen in liggen - is een ontwerp van Wim Rietveld. Het heet “de mug” en hoort bij het huis als gesamtkunstwerk.
Planten
Links staat een gatenplant die in de jaren zestig erg populair was en ook ooit zo in ons huis gestaan heeft. Rechts staat een zuurzakboom, opgekweekt uit een pit (van een vakantie op Java, Indonesië) door ons zelf. Het is een groot huis en er moeten grote dingen staan, maar het is ook wel een beetje een uit de hand gelopen hobby.
Loungestoel
Dit is de lounge stoel van Le Corbusier, hij is vintage. We hebben er twee, ooit gekregen van een hele goede vriend. We zitten hier graag, al is het risico op wegdommelen aanwezig want de stoel is erg comfortabel.
Trap
Boven is de verdieping met de slaapkamers. Voordat Jan rietveld een huis ontwierp, woonde hij kort bij de opdrachtgever in. Deze opdrachtgeefster was een flamboyante dame die, zo vond Rietveld, een grand staircase nodig had om met haar ravissante baljurk een grote entree te kunnen maken. De treden zijn van travertin, de leuning is van staal.
Lamp
Deze lamp is de pipistrello lamp van Gae Aulenti. Hij is mogelijk uniek want hij wordt alleen in wit en zwart gemaakt, zilvergrijs hebben we nog nooit gezien. De fabrikant in Italië kon ook geen informatie verstrekken. De lamp hebben we van een bevriend Italiaans echtpaar gekregen en is op de achterbank meegekomen naar Nederland.