eindelijk weekendLeo Alkemade

Een potje padellen? Nooit van gehoord!

Acteur Leo Alkemade (38) speelt met vriend Patrick ene potje padel. Nee, dat kenden wij ook niet.

null Beeld Erik Smits
Beeld Erik Smits

Het is kooivechten maar dan zonder bloed, een soort tennis minus de ­techniek maar plus meer balcontact, het racket lijkt op een aerodynamisch scheetkussen en of je de sport nu uitspreekt als padél of pádel? Joost mag het weten. De sport is in Nederland net zo maagdelijk als de baan hier in Tilburg, sterker: het kunstgras wordt as they play onder hun voeten gelegd. Zelfs de spelregels zitten nog in een internaliseerfase. Patrick: ‘De bal moet eerst in het servicevak stuiteren, daarna mag hij wél de glazen wand, maar niet het hek raken en bij een servicereturn mag de bal alles raken en overal landen...’

Leo: ‘Met een stuit. Na het glas.’

Patrick: ‘... Geloof ik.’

Leo: ‘Je mag ook uit de kooi rennen om ’m terug te slaan. Maar dat hebben we nog niet gedaan.’

Patrick/Patríék is trouwens Leo’s sportvriend, ze kennen elkaar uit de stad, en afhankelijk van het tijdstip van hun driewekelijkse potje padél/pádel drinken ze na afloop koffie (voor twaalven) of witte wijn (alles erna): ‘Vroeg?! Dit is Brabant hè’.

Op de baan is het iets minder gezellig, meer van het soort geconcentreerde stilte, een enkele ‘Jezus’ en ‘O shit’ en de doffe klappen van die malle rackets. In het weekend wordt er meestal gedubbeld met de vrouwen, Leo’s vier kinderen scharrelen dan rond op de crèche of het naastgelegen voetbalveld, zijn vrouw heeft vroeger hoog getennist, ‘die slaat me altijd helemaal kapot’.

Maar vandaag dus even alleen, man tegen man, nieuwigheid tegen ingesleten tennisgewoonten (Leo: ‘Dat deed ik eerst, maar mijn meniscus is eruit’). Zweet begint zich op te dringen, truien gaan uit, op Leo’s arm een fikse schaafwond. ­‘Gevallen tijdens een eerder potje.’ Niet gevochten, toch bloed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden