OVERZICHT

Een onbezorgde zomervakantie? Hier moet u rekening mee houden

Eindelijk, we mogen weer op vakantie! Er wordt alweer volop geadverteerd voor ‘onbezorgde zonvakanties’. Maar zo onbezorgd is het allemaal nog niet. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Alle adviezen en regels op een rij.

Redactie
Een eenzame zonnebadende toerist op Kreta.  Beeld AFP
Een eenzame zonnebadende toerist op Kreta.Beeld AFP

Reisadviezen

Op 15 mei is er een belangrijke stap gezet voor de toerismesector. Niet langer zijn alle landen oranje gekleurd, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen sterk worden afgeraden, maar er komt weer een reisadvies per land. De Nederlandse overheid kijkt hiervoor naar het besmettingsniveau of inreisbeperkingen voor Nederlandse toeristen.

Groene reisadviezen zijn er nog bijna niet. Alleen op Saba en Sint Eustatius is de situatie zodanig dat de Nederlandse overheid geen enkele belemmering ziet voor vakantiereizen. In Europa geldt maar voor een paar landen code geel: Finland, Ierland, Malta, Portugal en de Griekse en Spaanse eilanden. De overheid waarschuwt dat er nog wel risico’s zijn aan het reizen naar deze landen, maar een trip wordt niet meer per se afgeraden. Op deze kaart ziet u het reisadvies per land, of kijk op nederlandwereldwijd.nl.

Reisvoorwaarden

Het advies voor een vakantieland kan elk moment veranderen. Raadpleeg de website nederlandwereldwijd.nl daarom nogmaals voor vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer. Of download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak het land van bestemming favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.

Of een annulering of wijziging van uw reis mogelijk is als de situatie verandert, hangt af van uw reisorganisatie en/of verzekering. Veel reisorganisaties bieden extra flexibiliteitspakketten en geld-terug-mogelijkheden. Het is verstandig om een goede reisverzekering te hebben als bijvoorbeeld repatriëring nodig is of als iemand uit het reisgezelschap besmet raakt met corona. Lees vooraf echt goed de voorwaarden, zegt het Verbond van Verzekeraars. De pakketreizen zijn momenteel in trek omdat dat minder gedoe met verschillende organisaties oplevert. Ook kunnen reisorganisaties helpen als er bijvoorbeeld een PCR-test in het buitenland gedaan moet worden.

Een vrouw laat zich in de teststraat bij de Keukenhof testen. Beeld ANP
Een vrouw laat zich in de teststraat bij de Keukenhof testen.Beeld ANP

Testen
Voor sommige landen volstaat een vaccinatiebewijs, maar voor de meeste plekken is een negatieve PCR-test verplicht. Het liefst had de reissector één advies gezien voor de hele Europese Unie. Maar de lidstaten gaan zelf over de coronaregels en de eisen aan reizigers, bijvoorbeeld of kinderen onder de 12 jaar wel of niet moeten testen. Er zit niet anders op dan de voorwaarden per land te checken. Wel komt er een Europese ‘groene pas’ waarmee je kunt reizen als je gevaccineerd bent of negatief getest. Die staat nu gepland voor eind juni, maar dit is nog niet zeker.

Zelfs voor de groene landen, Saba en Sint-Eustatius, moet je bij binnenkomst een negatieve test van maximaal 72 uur oud moet kunnen laten zien. In Nederland betaal je al snel 100 tot 150 euro voor een PCR-test met reiscertificatie. Een vierpersoons huishouden kan door verplichte testen dus gemakkelijk honderden euro’s extra kwijt zijn. Grote reisorganisaties als Sunweb, TUI en Corendon spelen hierop in door een PCR-test met korting aan te bieden. Iedereen die bij Sunweb een pakketreis boekt, kan vanaf 40 euro een PCR-test doen bij de testbedrijven waarmee de reisorganisatie samenwerkt. Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis worden getest, als testen verplicht is in het land van bestemming.

Quarantaine

En ook al is een land geel, toch kan er een quarantaineplicht gelden. Zoals in Portugal. Het is voor reizigers uit Nederland verplicht om na aankomst op het vasteland van Portugal veertien dagen in quarantaine te gaan. Ook in ‘geel land’ Thailand moeten reizigers tussen de één en twee weken in quarantaine. Het plan is nu dat gevaccineerden die naar het populaire eiland Phuket reizen, niet meer in quarantaine hoeven vanaf juli. Vanaf oktober zou dit voor meer locaties gaan gelden. Als u een land wilt bezoeken met quarantaineplicht, is het verstandig om voor vertrek te onderzoeken of uw accommodatie beschikt over goede quarantainefaciliteiten.

Personeel met mondkapjes in de London Eye. Beeld AFP
Personeel met mondkapjes in de London Eye.Beeld AFP

Mondkapjes, avondklok en andere beperkingen

Waar moet u een mondkapje op? Kan ik naar een restaurant? Met hoeveel mensen mag je in een auto zitten? En is het openbaar vervoer toegankelijk? Er zijn overal verschillende maatregelen om rekening mee te houden op een vakantie. De ANWB-reiswijzer zet de maatregelen per land op een rij, en ook tot hoe hoog de boetes kunnen oplopen. Voor al deze maatregelen geldt: het kan ieder moment wijzigen, dus check ook vlak voor, tijdens de reis en voor vertrek de actuele status.

Perspectief

Frank Oostdam, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) denkt dat eind juni, begin juli de wereld er waarschijnlijk heel anders uitziet. Hij verwacht dat in de loop van de zomer ook andere delen van Europa op geel komen te staan. Oostdam verwacht een zomervakantie waarin veel kan qua reizen, mits je gevaccineerd bent of een negatieve test kan laten zien. ‘En Nederland zal echt een tandje bij moeten zetten in het bedwingen van het virus, want Nederland scoort op dit moment heel slecht op de besmettingskaart, waardoor niet iedereen op Nederlandse toeristen zit te wachten.’

Ethische bezwaren

Op vakantie gaan is hoe dan ook riskanter dan thuis blijven. Dat zagen we ook vorige zomer, toen het leek alsof we van het virus af waren, waarna we in het najaar een nieuwe golf over ons heen kregen, die nu pas in kracht lijkt af te nemen. ‘De zomervakantie vorig jaar heeft ons nieuwe introducties van het virus gebracht’, zegt Alma Tostmann, epidemioloog aan het Radboudumc.

‘Wanneer nu heel veel reisbewegingen tussen Europese landen op gang komen, bestaat het risico dat besmettelijkere virusvarianten zich sneller verspreiden. Individueel kun je het risico prima zo klein mogelijk houden. Als je in de bergen gaat wandelen en je komt niemand tegen is de kans op besmetting heel klein. Maar wat doe je als je op vakantie verkouden wordt en je wilt toch graag uit eten? Het zijn al die kleine beetjes bij elkaar die een groot verschil kunnen maken.’ Al zijn de risico’s dankzij de vaccinatiecampagne en de grootschalige testmogelijkheden een stuk kleiner dan een jaar geleden, aldus Tostmann.

Reset

Maar moeten we wel weer met zijn allen in het vliegtuig stappen? Reisjournalist Sander Groen: ‘Terwijl er allerlei alarmbellen rinkelen, wijst alles erop dat we in het post-coronatijdperk weer snel zullen vervallen in oude patronen. Terug naar ‘het oude normaal’, naar vliegtickets voor een paar tientjes en pakketvakanties voor een prikkie, naar kuddegedrag, overtoerisme en overlast. De manier waarop we reizen moet veranderen. Gaan we op dezelfde voet verder, dan wordt er steeds meer gesloten, beperkt, verboden of onbetaalbaar, totdat we uiteindelijk geen kant meer op kunnen. Een halve eeuw na de democratisering van het reizen volgt de ontdemocratisering van het reizen. Tenzij we nú op die Grote Resetknop drukken.’

De tip van Sander Groen om een betere reiziger te worden? ‘Lekker weg in eigen land.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden