WeekendreceptRabarbergateau

Een niet zo tuttige rabarbergateau

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Grand gateau à la rhubarbe.

null Beeld null

Een vriendin heeft een bakkende zus met een taartjeswinkel. Zo kwam het dat als er iets te vieren was we bergen kleine gebakjes in alle smaken aten en wij verslaafd raakten aan de taartjes van Meike van Petit Gateau, haar bakkerij in Amsterdam. Meike leerde het vak van patissier in Parijs. Ze bakt taartjes van het heerlijkste deeg en vult ze met alles waar haar rijke fantasie maar heengaat. Ze zijn hartverscheurend lekker, oogverblindend mooi en vooral niet tuttig.

Ik was ooit van plan haar recept voor dat deeg te ontfutselen, maar het staat nu gewoon in haar boek. En alle vullingen ook. Zo pocheert ze rabarber in aardbeiensap. Wat een goed idee. Hier ons recept: een beetje van mij, en een beetje van Meike Schaling: Kleine Taartjes, (Kosmos Uitgevers).

Gateau Rhubarbe Beeld null
Gateau Rhubarbe

Meng de droge bestanddelen voor het deeg en wrijf de boter er fluks door. Voeg zoveel ei toe als nodig is om een samenhangende bal te maken. Dat is soms maar 1 eetlepel. Pak het deeg in folie en leg 1 uur in de koelkast.

Pureer de aardbeien met de suiker in een blender.

Vet een taartvorm van 22 cm in. Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot het 3 mm dik is, druk het netjes in de vorm en snij de randen bij. Zet 30 minuten in de koelkast. Vul de bodem dan met blindbakvulling (een handje droge witte bonen) en bak hem zo'n 30 minuten voor in een voorverwarmde oven op 170 graden. Verwijder de vulling en bak nog 7 minuten.

Leg de rabarber in een enkele laag in een bakvorm/ braadslede. Overgiet met de aardbeienpulp en pocheer de rabarber 25 minuten in de oven naast de taart.

Laat alles afkoelen. Vul de taart met mascarpone en leg de aardbeienrabarber erop.

Gateau Rhubarbe

Voor 6-8 personen

Ingrediënten deeg:

120 g bloem

50 g poedersuiker

20 g amandelmeel

snuf zout

75 g koude boter, in blokjes

1 ei, losgeklopt

Ingrediënten vulling:

750 g aardbeien (vers of diepvries)

175 g suiker

4-5 stengels rabarber, overlangs gehalveerd en in stukjes van 4 cm

250 g mascarpone, losgeklopt met 1 zakje vanillesuiker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden