de gidsde boekenluisteraar

Een luisterboek dat u óf door Dry January heen sleept, óf waarvan u weer gaat drinken

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

null Beeld Abacus
Beeld Abacus

En, hoe waren de nieuwjaarsrecepties en -borrels, maar dan zonder borrel? Of is uw januari net zo nat als uw december? We zullen voorlopig nog maar niet aan de VVD vragen of ze eens wil nadenken over een totale drooglegging van het land, Klaas Dijkhoff is vast nog aan het bijkomen van de draai die zijn mammoettanker in de vuurwerkdiscussie moest maken. Dry January zou trouwens ook heel goed de naam van een cocktail kunnen zijn, terwijl Droge Januari dan weer een stuk minder smakelijk klinkt. Ga je verlangen naar drank wanneer je naar doordrenkte boeken luistert? Ik kan me nog wel herinneren hoe dorstig we ooit uit de bioscoop kwamen na Barfly, blijkbaar had de drankzucht van het door Mickey Rourke gespeelde alter ego van Charles Bukowski niet afschrikwekkend gewerkt. Bukowski’s On Drinking werd een krap jaar geleden als luisterboek uitgebracht door Harper Audio, voorgelezen door Roger Wayne, die de zinnen er afgeknepen uitsmijt. Zo hoort dat als het over drank gaat, vuig, van de straat.

Laten we luisteren naar een van de natste boeken die ik ken, The Ginger Man van J.P. Donleavy, 65 jaar geleden verschenen in een nota bene pornografische reeks. Hoofdpersoon Sebastian Dangerfield zuipt, vecht, neukt en bietst zich een weg door het leven. De Bezige Bij bracht vijftig jaar geleden een vertaling uit van Louis Lehmann onder de geweldige titel De rosse bietser. Die vertaling is niet voorgelezen, maar het origineel wel, door de Ierse acteur Patrick Moy. Een jonge, opgewonden stem met het juiste accent. The Ginger Man moet in hoog tempo worden voorgelezen, opdat de luisteraar vooral geboeid op de bank blijft zitten en de neiging onderdrukt zelf ook een glaasje mee te doen.

Net als schrijven gaat ook koken snel gepaard met drank. Flinke scheut in de pan, slokje voor de kok. Vjeze Fur, rapper, schrijver, kunstenaar en kok, zwoer meer dan twee jaar geleden de drank af, wat overigens niets afdeed aan zijn slurry speech, die ook zo lekker werkte in de Instagramvideo’s die hij maakte met zijn recepten. Waaruit vervolgens het kookboek Lekker Fred voortkwam, dat hij nu weer, broodnuchter, heeft voorgelezen. Niet in zijn geheel, maar in afzonderlijke hoofdstukken. Vooralsnog zijn er vier beschikbaar, op 16 januari volgt Indomenesisch. Droogkomisch, en de recepten zijn prima.

En dan is er De beste borrel ooit, een Storytel Original. Een serie van acht afleveringen die ieder 20 minuten duren, geschreven door Daan Windhorst en Sofie Tseng met de stemmen van Diederik Ebbinge, Hymke de Vries, Sanne Bosman en Jurjen van Loon. Het is het verhaal van twee net gefuseerde bedrijven die maar geen geheel willen worden, waarop de voormalige eigenaresse besluit een kerstborrel (‘kebo’) te organiseren om de saamhorigheid te bevorderen. Een kebo, dan zijn we ver verwijderd geraakt van Bukowski’s beroemde woorden: ‘We are here to drink beer. We are here to kill war. We are here to laugh at the odds and live our lives so well that Death will tremble to take us.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden