TEN GELEIDEBard van de Weijer

Duurzamer leven is niet heel ingewikkeld, en toch ook weer wel

null Beeld

Sinds begin dit jaar is ons gezin vegetarisch. Er waren halfslachtige eerdere pogingen, maar dit keer zijn we een half jaar op weg en lijkt het te lukken. Het initiatief kwam van de oudste zoon, die op Netflix de documentaire The Game Changers had gezien. Moesten wij ook doen, vond hij.

Toen we de film bekeken, zat ik voor mezelf te bedenken waarom het een slechte documentaire was: eenzijdig, matig wetenschappelijk onderbouwd - ik verzamelde onbewust zoveel mogelijk argumenten om door te kunnen gaan wat ik mijn hele leven al deed: vlees eten. Maar toen mijn zoon me na afloop met glanzende ogen aankeek en vroeg: ‘en..?’, kon ik slechts zachtjes ‘oké boomer’ mompelen tegen mezelf. ‘Laten we het doen’, zei ik.

We haalden een verstoft vegaboek van Ottolenghi uit de kast en we sloegen nieuwe kruiden en grootverpakkingen kikkererwten in. Daar gingen we, op weg naar een betere wereld.

Ik moest denken aan het artikel waarin Doortje Smithuijsen beschrijft hoe de kinderen van ‘Generatie Greta’ hun ouders tot milieubewustere keuzes overhalen. Met een enigszins verontrustend citaat van de ouders: ‘Wij gingen eerst pannenkoeken eten en daarna Pippi ophalen uit de gevangenis.’

Het gezinsbrede vleesbesluit laat zien dat duurzamer leven niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. En toch weer wel. Want we eten nu veel meer kaas (slecht!) en in de tussentijd hebben we een hond gekregen. Ik heb nog niet durven berekenen wat de komst van de extra huisgenoot doet met de CO2-balans van het gezin, maar gunstig zal het niet zijn.

Net als acht jaar geleden, toen we zonnepanelen namen. Supergroen. En we een jaar later een nieuwe, grotere auto kochten. Die meer brandstof verbruikte. Toen ik berekende hoe deze twee aankopen zich tot elkaar verhouden, ontdekte ik dat de totale klimaatwinst van een jaar zonnepanelen in nog geen drie maanden tijd teniet was gedaan door de grotere auto. Groen zijn is vooral makkelijk op papier.

Misschien staat u zelf ook op het punt uw klimaatleven te beteren, of bent u al veel verder dan mijn gezin. Deze special, met een rijke selectie eerder gepubliceerde artikelen, kan u hierbij wellicht inspireren. Zoals het artikel van Jennie Barbier, met vijf lessen uit de klimaatpsychologie die helpen bij het vinden van een groenere levensstijl. Hoe u uw pensioenfonds kunt overhalen te stoppen met klimaatontwrichtende investeringen. Wat er nodig is om zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex te krijgen. En waarom het een goed idee is de volgende keer toch maar die duurdere elektrische auto te kopen.

Genoeg prettig-groene leesstof, denken we. Gelukkig helpt het klimaat een handje mee: het dreigt waardeloos Pinksterweer te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden