stijlpastoor

Dit ziekenhuisuniform is de volgende stap in loungewear

In de al voor corona geliefde categorie ‘loungewear’ heeft zich een nieuwe deelnemer gemeld, ziet Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg. En die heeft alles te maken met de pandemie.

Arno Kantelberg

Een heel enkele keer schrijft mode geschiedenis, maar vaker volgt mode de geschiedenis. Na de grote pestepidemie in de 14de eeuw, die zo’n 60 procent van de Europese bevolking het leven kostte, gingen de mensen zich levendiger en luxueuzer kleden (volgens sommigen omdat de welvaart onder minder mensen verdeeld hoefde te worden en er dus budget overbleef voor een knappe jurk).

De cast van Chicago Hope. Beeld Alamy Stock Photo
De cast van Chicago Hope.Beeld Alamy Stock Photo

Soms wordt de nood een deugd. De broekklep ter hoogte van het mannelijk kruis, een soort toque die in de 16de eeuw populair werd, was in eerste instantie bedacht om de vlekken in de broek te verbergen die werden veroorzaakt door medicijnen tegen syfilis, de bacteriële geslachtsziekte die reizigers naar Amerika mee terug namen naar Europa. De populariteit van de broekklep ging hand in hand met de verspreiding van syfilis in Europa, en vice versa.

De coronapandemie kent zo zijn eigen modische elementen. We kennen natuurlijk de mondmaskers, waarvan de populariteit parallel loopt met de noodzakelijkheid (na de Sars-epidemie bleven de mondmaskers in Zuidoost-Azië wel redelijk present). Door het verplichte thuiswerken heeft er ook een verschuiving plaatsgevonden naar informelere kleding. Bij al die Zoomvergaderingen van afgelopen jaar trof ik weinig mannen in pak aan op mijn beeldscherm. Nu was die gang naar gemakkelijke kleding al eerder ingezet in de vorm van de zogenoemde loungewear. Dat betreft multi-inzetbare, makkelijk te dragen kleding; het uniform van Generatie Netflix. Binnen die categorie heeft zich nu een nieuwe deelnemer gemeld: scrubs.

Scrubs is de Amerikaanse naam voor het ziekenhuisuniform dat we kennen uit series als ER en St. Elsewhere. Er is zelfs een sitcom die Scrubs heet (de naam refereert aan de geschrobde omgeving waarin het gedragen wordt). In Nederland is de dienstkleding in het ziekenhuis wit, maar in Amerika groen of blauw (wit reflecteert te veel in combinatie met de felle lampen in de OK – gevangenen in Amerika dragen overigens oranje scrubs).

Herman Brood en André Hazes.  Beeld Hollandse Hoogte / Kees Tabak
Herman Brood en André Hazes.Beeld Hollandse Hoogte / Kees Tabak

Volgens The New York Times zijn scrubs ‘the next great fashion frontier’. Het tenue is simpel samengesteld: V-hals-shirt met korte mouwen, daaronder een broek met een touwtje in plaats van een rits of knopen. Zo’n broek wordt drawstring pants genoemd. Die zie je steeds vaker, en ik moet dan altijd denken aan de wonderlijke broek die Herman Brood droeg in 1983 bij een benefietconcert in Carré. Daar is een fijne foto van, met ook nog André Hazes in rockabilly-modus. Heel geschrobd was het leven van Brood niet, en het zou ook zomaar z’n pyjamabroek geweest kunnen zijn, maar hij maakte veertig jaar geleden dus al school.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden