Dit jaar iets anders dan die Duitse kerstmarkt? Hier zijn vijf alternatieven

Zin om een keer ergens anders kerstinkopen te doen dan op een Duitse kerstmarkt? Vijf alternatieve bestemmingen waar u naast de nodige kerstkitsch net een beetje meer vindt.

Heleen van Lier
Een kerstkoor in Londen. Beeld EPA
Een kerstkoor in Londen.Beeld EPA

Tallinn

De Estse hoofdstad Tallinn is door Lonely Planet aangewezen als nummer 1-bestemming voor 2018 waar je het beste waar voor je geld krijgt. 'De hoofdstad van Estland is compact, trendy en goedkoop', motiveert de reisgids. Het oude centrum van de historische stad is UNESCO Werelderfgoed en neemt in de aanloop naar Kerst nog absurdere pittoreske vormen aan dan anders.

De kerstmarkt wordt elk jaar gehouden op het plein voor het majestueuze stadhuis, Raeokoja Plats. Rondom een kolossale kerstboom zijn sneeuwsculpturen, een mini-dierentuin, koortjes en honderden kleine kraampjes te vinden van lokale handelaren.

Komen de bloedworst, zuurkool en peperkoek samen met de overdaad aan kitsch je neus uit, betreed dan de wereld buiten de stadsmuren, waar de Sovjet-geschiedenis zijn architectonische sporen heeft achtergelaten. Bezoek bijvoorbeeld de tot hipsterparadijs omgetoverde oude fabriek 'Telliskivi'. Denk: muurtekeningen, vintage- en fair trade-winkeltjes. Dans er in een volledig donkere disco (alcohol is niet toegestaan) of sla goedkope kerstcadeaus in op de wekelijkse vlooienmarkt op zaterdag.

Vrouwen in Tallinn bereiden bloedworst voor kerst. Beeld AFP
Vrouwen in Tallinn bereiden bloedworst voor kerst.Beeld AFP
Het noorderlicht in een stadje vlakbij Tromsø. Beeld EPA
Het noorderlicht in een stadje vlakbij Tromsø.Beeld EPA

Tromsø

Altijd al het noorderlicht willen zien? Maak er dan een combideal van: kom in de ultieme kerstsfeer in het levendige Tromsø en ga van daaruit op noorderlichtjacht met bijvoorbeeld de noorderlichtbus. De stad is gedurende de hele winter in duisternis gehuld, dus de perfecte tijd om aurora borealis te spotten.

Kerst, of 'Jul', zoals het in Noorwegen wordt genoemd, is voor Noren letterlijk het licht in donkere dagen. De sneeuw, kou en donkerte dragen alleen maar bij aan het kerstgevoel.

In Noorwegen gaat er een heel seizoen aan tradities en voorbereidingen aan vooraf. Zo wordt Kerstmis voorafgegaan door het Sint-Luciafeest op 13 december, dat wordt gevierd met zoete lekkernijen en optochten met kaarsjes. De traditionele kerstlekkernijen als varkensrib, lamsrib, kerstkoekjes en zoete bessendrank zijn in de maand voor Kerst al volop te verkrijgen, bijvoorbeeld op de kerstmarkt. Bezoek ook vooral de IJszeekathedraal, waar kerstliederen in de hal klinken. En drink hierna een biertje in Ølhallen, de oudste kroeg van de streek. Inclusief opgezette ijsbeer. Vanuit Amsterdam vlieg je rechtstreeks naar Tromsø.

Kerstversiering in Regent Street in Londen. Beeld AFP
Kerstversiering in Regent Street in Londen.Beeld AFP

Londen

Pak de trein naar Londen en een paar uur later sta je op Trafalgar Square onder een 20 meter hoge kerstboom naar een kerstkoor te luisteren. Liefhebbers van kerstkitsch kunnen losgaan op het Winter Wonderland in Hyde Park - met ijssculpturen, een circus, een reuzenrad en een gigantische kerstmarkt - of één van de vele kerstmarkten en ijsbanen bezoeken. Gewoon slenteren door de straten is door de uitbundige kerstverlichting ook al een beleving.

Behoefte aan een iets relaxtere sfeer? Ga dan naar de Seven Dials, zeven straatjes tussen Shaftesbury Avenue en Covent Garden, die als een puntige ster, goed te zien op een luchtfoto, allemaal uitkomen op een plein met pilaar in het midden. De zeven punten van de ster vormen samen een knusse buurt met typisch Engelse etalages, hanging baskets, uithangborden en lichtjes. Er zitten veel boetieks, maar voor een origineel cadeau voor onder de kerstboom kun je ook naar de erotische lingeriewinkel, ambachtelijke parfumeur, lifestylewinkel voor honden, bordspellenwinkel of de newageshop.

Ga in Londen ook naar Shoreditch in Eastend, waar je designerboetieks, indielabels en rare cadeauwinkeltjes vindt. Of naar Peckham, een oude rafelwijk die nu supercool en intercultureel is. Denk aan: pubs met craftbeer, vintage en platenwinkels.

Kerstversiering in Athene. Beeld AFP
Kerstversiering in Athene.Beeld AFP

Athene

Athene is bruisend, chaotisch en intens, maar ook vriendelijk, zegt de Nederlandse architect Joris Braat die al zes jaar in Athene woont. En met Kerst wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. Boten, straten en winkels zijn uitbundig versierd en op de oude pleinen staan kerststalletjes en zingen kinderen de traditionele Griekse Kalanta (kerstliedjes). En mocht je niet van kou houden: de temperatuur is er in december vaak nog aangenaam, als de zon zich laat zien is het nog aangenaam vertoeven op terrasjes.

In de wijk Gkazi kunnen kinderen hun hart ophalen in de Christmas Factory en in de bar Noel is het 365 dagen per jaar kerst en met Kerstmis des te meer. Even genoeg van de Kerstman? In The Art Foundation, een historisch gebouw met een binnenplaats aan de voet van de Akropolis, vind je een rustige plek om een negroni of een gin tonic te drinken. In het oude gebouw zitten kunstenaars-studio's en worden exposities gehouden.' Meer Athene-tips vindt u hier.

De kerstboom in Reykjavik wordt aangestoken. Beeld EPA
De kerstboom in Reykjavik wordt aangestoken.Beeld EPA

Reykjavik

De koude en donkere dagen (in december is het slechts zo'n vijf uur per dag licht) in de kleine hoofdstad van IJsland worden opgeluisterd met de vele lichtjes op straat. De eigenzinnige IJslanders houden er hun eigen kersttradities op na. Zo begint op 4 december de jaarlijkse jacht op de kerstfiguren. Door heel Reykjavik verschansen zich dertien wezens, gebaseerd op de IJslandse Yule Lada, vreemde en luidruchtige onruststokers zijn die graag kinderen vermaken en geschenken uitdelen aan goed opgevoede kinderen. Via een soort speurtocht kunnen de wezens worden opgespoord.

Genoeg van spelletjes spelen? De winkels in Reykjavik zijn tot 23.00 uur open, dus tijd om te kerstshoppen is er genoeg. Alleen al de echte IJslandse wollen trui is de moeite van een kerstbezoek waard, want wat is een beter cadeau voor onder de kerstboom dan zo'n warm, authentiek en onverslijtbaar exemplaar?

Gudmundur Hallgrímsson in de trui van zijn moeder Beeld Willemijne van Zelst en Esmee van Loon
Gudmundur Hallgrímsson in de trui van zijn moederBeeld Willemijne van Zelst en Esmee van Loon

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden