Deze Instagram-accounts over fotografie zijn het volgen waard

Instagram is een doolhof waar het makkelijk verdwalen is. Voordat je het weet, kijk je uren naar ultradunne vrouwen achter enorme pizza’s die ze zogenaamd gaan eten. Daarom tipt de Volkskrant bijzondere Instagrammers. Deze week: redacteur Arno Haijtema vertelt welke Instagram-accounts over fotografie hij de moeite waard vindt.

Arno Haijtema
null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

Voor een liefhebber van en verslaggever over fotografie en fotojournalistiek als ik is Instagram afstruinen een dagelijks feest. Talrijke bekende namen zoek ik meerdere keren per week op. En aangezien Instagram voor fotografen en foto-instellingen een belangrijk uithangbord vormt (en een massacommunicatiemiddel) stellen hun nieuwe posts nooit teleur.

Instagram stemt me ook nederig. Zo vaak word ik verrast door bijzondere posts van fotografen die al vele duizenden volgers blijken te hebben. Hoe kan het dat ik die niet eerder heb ontdekt? Nee, het beste van het nieuwste ontdekken valt me niet mee, vólgen is al lastig genoeg. Een dagelijks avontuur, dat wel. Zeven accounts op Instagram die ik zelden oversla:

Ai Wei Wei

De Chinese dissidente kunstenaar is grootleverancier van posts op Instagram. Nieuwe werken van de in Berlijn woonachtige Ai, zijn talrijke ontmoetingen met kunstenaars, demonstranten, vluchtelingen, journalisten - burgers wereldwijd - toont hij in een dagelijkse stroom posts. Saaie dagen zie ik in zijn universum nooit. Opvallendste en kwaad makende post van de laatste tijd: een video waarop te zien is hoe zijn Zuoyou studio in Bejing wordt gesloopt zonder waarschuwing vooraf. Het huurcontract was beëindigd. Dat het nog vol kunstwerken stond, vormde voor de autoriteiten klaarblijkelijk geen beletsel om het grote pand tot de grond toe af te breken.

instagram.com/aiww/

Rutger Geerling

Nederlandse fotograaf die, zo staat althans te lezen op zijn site, een saai studieus bestaan inwisselde voor de avonturen van snorkelend haaien fotograferen, snowboarders langs de lens zien scheren en actieve vulkanen beklimmen. In het dagelijks leven doet Geerling het nauwelijks rustiger aan, als huisfotograaf van de grote dancefestivals (Tomorrowland, Amsterdam Dance Event) en die andere plekken over de hele wereld waar extravaganza hoogtij viert op de hartslag van de beats. Verzadigde kleuren, helicopterviews van de main stages met tienduizenden feestvierders ervoor, dj’s van nabij (soms verveeld, soms in extase): Geerling bestrijkt het hele palet. Over the top zoals het dancefestivals eigen is, en erg feestelijk.

instagram.com/rudgrcom/

World Press Photo

Op Instagram is de organisator van belangrijkste fotocompetitie ter wereld World Press Photo losser en relaxter dan op zijn officiële site. Zo mogen prijswinnaars van de laatste editie van de competitie het account beheren, zoals de Amerikaanse fotografe Ami Vitale met haar ontroerende serie over de opvang van jonge verweesde olifanten in Afrika. Het account biedt verder een staalkaart aan actuele fotojournalistiek over vrolijke zaken (beschonken, feestelijk geklede Engelsen bij een paardenrace) en hoogst ernstige (het lot van migranten op de Middellandse Zee).

instagram.com/worldpressphoto/

Joel Meyerowitz

Hoewel hij de gevolgen van de aanslag op het World Trade Center in New York (2001) vastlegde in een indrukwekkend boek (Aftermath) associeer ik de Amerikaanse fotograaf Joel Meyerowitz toch vooral met zijn fantastische kleurenfoto’s van de recente Amerikaanse geschiedenis. Toen - om met Daniel Lohues te spreken - ‘alles nog goed en mooi leek’. Kleurige billboards met buitenmaatse ijsco’s, milkshakes en sleeën van wagens, overgoten door het Californische licht. Mooie jonge mensen op het strand. En tussen die paradijselijke foto’s uit de bloeiende welvaart ook: de beelden waarin het afbrokkelen van Amerika zichtbaar wordt. Overwoekerde tennisbanen, vuilnisbelten, vakantiewoningen in de regen. Autowrakken. Het sluimerende onbehagen: the party is over.

instagram.com/explore/tags/joelmeyerowitz/

Harry Cock

De Daniel Lohues onder de fotografen van de noordelijke Nederlandse provincies Harry Cock (zanger en fotograaf delen een liefde voor het veen, het boerenbestaan, de zegeningen van de A28 en Drenthe). Vanuit Assen bestrijkt hij het noorden en de rest van de wereld met een humoristische blik vol mededogen. Tijdloze fotografie - jongeren worden ouder, ouderen gaan dood, maar er komen weer nieuwe generaties voor in de plaats die Cock met zijn camera trefzeker weet te vinden. Overigens kan hij nog best wat volgers gebruiken.

instagram.com/harrycock/

Martin Parr

De Engelse fotograaf Martin Parr, lid van het fameuze fotocollectief Magnum, is zowel tegenhanger van Meyerowitz als zielsverwant. Altijd oog voor absurde reclameuitingen langs de weg. Voor fastfood, in volvette kleuren gefotografeerd. Voor het massatoerisme in zijn treurigste verschijningsvormen (overvol Venetië). Maar ook een warme blik voor de working class heroes die zich op een modderig strand, bij een vervallen houten pier met blikjes bier door een halfbewolkte zomerdag slaan.

instagram.com/martinparrstudio/

Misha Haijtema Photography

Omdat Instagram niet alleen toegang biedt tot verre helden maar ook tot het werk van nabije vrienden en verwanten: het account van gezinslid Misha Haijtema, pas begonnen als professioneel fotograaf en nog laverend tussen stijlen en onderwerpen. Van Californische golfbanen tot IJsland in de winter, dancefeesten waar hij Rutger Geerling tegen het lijf loopt en pack shots van jonge biermerken. Kan letterlijk alle kanten op, en dus houd ik hem goed in de gaten.

instagram.com/mishahaijtema.photography/

Instagramclichés: wat de ­ander met succes doet, wil jij ­precies zo

Al jaren aanschouwt Liesbeth Rasker de beelden van de malle, wondere wereld die Instagram heet. 'Ik bewonder de tot in detail geperfectioneerde poses en ensceneringen. Wie net als ik maar lang en vaak genoeg door de app scrolt, gaat al snel patronen zien. Zo heb je ­beroemde poolfloaties, waarop ze in hun beste bikini en met strakgepoetst lichaam nonchalant in een helderblauw zwembad dobberen. 'Het is opmerkelijk dat in een ­industrie die draait om het maken van de mooiste foto, originaliteit een rekbaar ­begrip is: waarom wil je exact hetzelfde plaatje maken als je concurrenten?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden