De weggooigids: wat doe je met al die overbodig geworden spullen?

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

De Volkskrant Opruimweek zit erop. Ontspullen zou ruimte in je huis en rust in je hoofd moeten geven. Maar het weggooien van overbodige – maar goede – spullen is vaak lastig. Volkskrant-verslaggever Heleen van Lier onderzoekt waar je je overbodige spullen het beste kunt slijten.

Allereerst nog even kort: hoe doe je spullen weg? Opruimcoach Ingeborg Koot noemt het ‘door de zure appel heen bijten’. Het is lastig om een duur jasje dat je nooit draagt weg te doen, maar uiteindelijk is het fijner dat je niet steeds wordt herinnerd aan die miskoop of aan die periode dat je een stuk slanker was. Lees haar opruimtips hier. Je kunt ook je kledingkast opruimen als een professionele kledingopruimer en daarbij meteen ‘winkelen in je eigen collectie’. Opruimen is een vak, zegt ‘Tante Sjaan’ in dit artikel vol nuttige opruimtips. Je kunt het ook radicaal aanpakken en in een huis wonen dat zo op Funda kan. En snak je naar een schuur waarin je daadwerkelijk kunt vinden wat je zoekt? Lees dan deze tips.

Oké, over opruimen hebben we het nu genoeg gehad, maar over weggooien bijna niet. ‘De troep van de één is een schat voor een ander’, wordt wel gezegd. Dat kan zo zijn, maar wat zijn die schatten dan? Valt je oude kruimeldief daar ook onder? Je kledingmiskopen? Een paar knellende schoenen? Afgedankt speelgoed of een kapotte telefoon? Ik duik de berging, de kinderkamer en de kledingkast in en probeer op lucratieve, duurzame en/of heilzame wijze van mijn overbodige spullen af te komen.

WEGGOOITIP: WAT DOE JE MET JE AFGEDANKTE SCHOENEN?

Waarom geen schoen die zichzelf kan afbreken, vraagt René Didde zich af. Tot die tijd kun je oude sportschoenen inleveren bij een van de twintig winkels van Run2Day; daar staat een korting op een stel nieuwe tegenover. De oude gaan naar kinderen in townships in Zuid-Afrika. En ook in de textielbakken van Sympany en het Leger des Heils is de schoen van harte welkom, het liefst met veters of elastiek aan elkaar gebonden.

De berging

De schuur of berging is vaak het eindstation van overbodige spullen, zegt professional organiser Marianne Winter. Spullen die waarschijnlijk nog weinig ‘joy sparken’. Maar misschien kan ik nog wel vreugde krijgen van het geld dat die ongebruikte spullen opleveren? Ik vis een overbodig geworden maar nog goed werkende kruimeldief, een vouwfiets die al jaren niet is aangeraakt en de accu’s van een verder opgegeven elektrische fiets uit mijn berging. ‘s Avonds plaats ik ze op twee verkoopplatforms: Marktplaats en Facebook Marketplace.

De volgende ochtend kijk ik op mijn telefoon. Tot mijn verrassing heb ik vijftien berichten van Facebook, en één bieding op Marktplaats. Ik beantwoord de eerste bieders op Facebook en heb al snel een paar ophaalafspraken gemaakt. Helaas zegt één persoon op het laatste moment af, hij vindt het toch te ver weg. Van een ander persoon hoor ik na een paar berichten niets meer. En ook de potentiële kruimeldiefkoopster komt tot twee keer toe niet opdagen. Het voelt een beetje als het Tinder van de verkoopwereld: een match is makkelijk gemaakt, maar met de date wordt wat lichtzinnig omgesprongen. De 10 euro die ze voor de kruimeldief wil betalen is me al dit gedoe eigenlijk niet waard.

De enige Marktplaatsbieder staat inmiddels op de stoep en betaalt 50 euro voor de accu’s. De verkrotte fiets mag hij gratis van mij meenemen, die kan hij goed gebruiken voor onderdelen. Zijn horecazaak loopt niet zo goed en hij klust bij als fietsenmaker. Ik ben blij dat ik hem met mijn overbodige zooi heb kunnen helpen en weer extra ruimte in de fietsenstalling heb. Ook op de vouwfiets krijg ik uiteindelijk een prima bieding. Meteen de volgende dag komt er iemand langs om de fiets te testen, en tien minuten later is hij weg. Mijn berging is leger, en mijn portemonnee gevulder.

WEGGOOITIP: RUIM JE VOORRAADKAST OP VOOR DE VOEDSELBANK

Je kunt natuurlijk altijd geld overmaken naar het goede doel, maar overweeg ook eens om spullen uit je huis te doneren aan minderbedeelden. De stichting Inzameldoelen.nl van opruimcoach Ingeborg Koot zet op een rijtje waar je welke spullen kunt doneren. Neem bijvoorbeeld eens je voorraadkast onder handen. Volgens Koot heb je van je veelgebruikte producten maar één op voorraad nodig, de rest neemt onnodige ruimte in. Doneer de overige (nog houdbare) blikken aan de lokale voedselbank.

De kinderkamer

Voor kinderspullen is er een levendige handel op internet, weet ik uit ervaring. Ons huis staat vol met tweedehandsspullen: het ledikant, de maxicosi, houten puzzels, fijne skipakken. Een aantal dingen heb ik via Marktplaats gekocht en voor hetzelfde bedrag weer doorverkocht. Op onze zeldzame driehoeksbox heb ik zelfs aardige winst gemaakt. Maar kinderkleding dan, is dat de moeite waard? Zowel mijn zoon als dochter groeiden de eerste maanden bovenmatig hard, waardoor prachtige, soms best prijzige kleding maar een enkele keer gedragen is. Veel geef ik door aan vriendinnen, maar het zou ook leuk zijn om voor doorverkochte kleding zelf weer iets nieuws in een grotere maat te kunnen kopen. Ik neem de proef op de som met een stoer jasje van het populaire merk Noppies.

De app Reshopper profileert zichzelf in advertenties als dé plek voor het doorverkopen van kinderkleding en - spullen. Het plaatsen kost wat tijd, mede doordat ze geen website hebben en alle teksten dus via mobiel moeten worden ingevuld. De app is wel gebruiksvriendelijk, en als koper kan ik er denk ik makkelijk slagen door alle zoekopties. Bij mij in de buurt zie ik al leuke kleding in de maat van mijn dochter. Toch heb ik na enkele dagen nog geen succesvolle verkoop gedaan.

WEGGOOITIP: ORGANISEER JE EIGEN YARD SALE

Ben je flink aan het ontspullen en heb je geen zin of tijd om álles op verkoopsites te zetten? Organiseer dan een ouderwetse ‘yard sale’ in je eigen huis. Maar dan in een modern jasje. Zet de ‘publiekstrekkers’ op sites als Facebook Marketplace en Marktplaats, en prik een zaterdag of zondag waarop alles kan worden bezichtigd of opgehaald. Nodig ook buurtbewoners uit, via bijvoorbeeld de buurtwhatsapp of -facebookgroep. Stal je verkoopbare spullen uit, met prijsjes erbij, en maak eventueel ook een weggeefhoek. Schenk er een drankje bij en maak er een leuke dag van.

Op verschillende blogs lees ik dat sommige moeders Instagram actief gebruiken voor kledingkoop en -verkoop. Ik volg al hun tips op en voorzie een foto van het Noppies-jasje van zo’n 25 hashtags. Maar helaas, op enkele likes na, geen berichten van geïnteresseerden. Good old Marktplaats dan maar weer? Ook geen reacties. Dan ben ik er klaar mee en breng ik het naar een hip winkeltje in Amsterdam oud-west, Old West, waar ik al eerder kleding heb gebracht. Daar krijg je 40 procent van de opbrengst. Zij kiezen de mooiste items eruit en bepalen de waarde van je kleding. Wat niet wordt verkocht, gaat naar het goede doel. Ze willen het jasje wel in hun zorgvuldig geselecteerde assortiment opnemen. Of het daar wel als een warm broodje over de toonbank gaat is nog afwachten, maar een eerder ingebrachte zak heeft al 30 euro opgeleverd. Van dat bedrag koop ik meteen twee tweedehands pyjamaatjes, en de rest laat ik uitbetalen. De kledingstukken die ze niet willen, breng ik naar Stichting Babyspullen. Zij maken babypakketten voor hulpbehoevende moeders. En met ruim 200 inzamelpunten, is het ook makkelijk weg te brengen.

Concluderend: misschien werkt het verkopen van babykleding goed als je langere tijd heel actief bent op de verschillende netwerken, maar voor mij loont het niet. Dankzij de tweedehands kledingzaak verdien ik er een beetje mee en kan ik meteen iets terugkopen en het is ook fijn andere moeders te helpen door te doneren.

WEGGOOITIP: DE KRINGLOOP IS GEEN VUILSTORT

Zo’n 80 procent van de spullen die naar de kringloop worden gebracht, is ook voor hen niet bruikbaar. Bekijk je spullen dus kritisch voordat je met tassen daarheen gaat. Veel kringlooporganisaties hebben op hun website de innamevoorwaarden staan. Aan boeken, onbeschadigd servies en werkende huishoudelijke apparatuur is wel behoefte. Op je vieze bankstel, zonnehemel of geopende verfblikken zitten ze niet te wachten. Scheelt weer een ritje voor niets. Daarover gesproken, wist je dat sommige kringlooporganisaties, zoals Rataplan, de spullen zelfs bij je thuis kunnen komen ophalen?

WEGGOOITIP: GEEF HET WEG VIA FACEBOOK

We hebben voor jou de Volkskrant Weggeefgroep op Facebook in het leven geroepen, om anderen blij te maken met jouw overbodige spullen. Dus word lid en deel wat je graag weg doet.

De kledingkast

Dan mijn eigen kledingkast. Na mijn twee zwangerschappen is het tijd om definitief afscheid te nemen van alle maatjes 34. Dat biedt potentie voor verkoop. Ik ken goede verhalen over de app United Wardrobe, dus die test ik als eerste. Ik probeer het met een gevarieerd aanbod: twee jurkjes van het duurdere merk Karen Millen, een praktisch zwart-wit jurkje van H&M en een paar fleurige zomerjurken van de betere merken, waaronder een fleurig oranje exemplaar voor Koningsdag - en prijs ze net iets onder de markt voor vergelijkbare items. Maar helaas, na enkele dagen heb ik nog geen reacties. Op Marktplaats krijg ik na 10 minuten al een eerste bieding binnen, hoewel ik voor dat bod van 3 euro ook niet direct juichend naar het pakketverzendpunt hol.

Dat schiet niet op. Omdat ik zoveel kleding te verkopen heb, neem ik me voor om naar een vlooienmarkt te gaan. Ik vraag advies aan Danny Post van de site Gowiththevlo, kenner van vlooienmarkten bij uitstek. Volgens hem is de IJhallen de beste markt om te verkopen, de grote vlooienmarkt die iedere maand in Amsterdam-Noord staat. Post: ‘Als bezoeker vind ik het minder interessant, het aandeel kleding wordt ook wel erg groot. Maar als verkopersmarkt is het een goede. De Amsterdammers en de toeristen die daar komen zijn iets meer bereid de portemonnee te trekken. Op vergelijkbare markten in de rest van Nederland krijg je vaak maar twee euro voor een kledingstuk. In de IJhallen verdien je zo 300 euro op een dag.’ Hij adviseert wel om de H&M’etjes en Zara’tjes thuis te laten, of op een ‘goedkope kleding-tafel’ te deponeren. ‘Door de opkomst van fast-fashion begint die berg wegwerpkleding steeds dominanter te worden, daar zitten weinig mensen op te wachten. Probeer vooral unieke items mee te brengen en wees realistisch in je prijsstelling.’

WEGGOOITIP: RECYCLEN VOOR DUMMIES

Schuur opgeruimd? Al die losse spijkers, bouten, moeten en sleutels kunnen gewoon in de afvalbak. Grote hoeveelheden kunnen gescheiden worden ingeleverd in de milieustraat als metalen, maar een enkele schroef, spijker of sleutel kan bij het restafval: in de afvalverbrandingsinstallatie wordt dit gescheiden met magneten. Dit valt te lezen op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Een handige zoekmachine voor je afval.

Die halflege deodorantbus dan? Zowel lege spuitbussen als spuitbussen met een restant horen bij het restafval. tenzij de gemeente anders bepaalt. Het metaal van de spuitbus kan grotendeels uit de asresten van de afvalverbrandingsinstallatie gevist worden.

Aangezien de eerstvolgende datum met plek pas in juni is, en ik voor die tijd al wat ruimte in mijn kast wil, besluit ik eerst een grote tas met basics weg te geven. Het makkelijkst is om het in de bak van Sympany te gooien, die op 100 meter van mijn huis staat. Ik lees dat het dan gebruikt kan worden als recyclebaar textiel, waar duurzame merken als ReBrand gebruik van kunnen maken. Zelfs beschadigd textiel is daar welkom, als er maar geen verf of olie op zit. De betere items worden doorverkocht aan kringloopwinkels en projecten in Afrika, waar de winst naar opleidingen van onder andere naaisters gaat. Het voelt ook gemakzuchtig om gewoon maar wat zakken in die anonieme container te gooien, dus ik probeer eerst of ik iemand in de buurt blij kan maken. In de Facebookgroep van de wijk plaats ik een oproep. En meteen heb ik reacties, onder andere van een oudere dame die de kleding voor haar kleindochter wil. Ook die karmapunten zijn wat waard. Ik neem me na deze queeste in ieder geval één ding voor: in die extra verkregen kastruimte komt geen wegwerpkleding meer.

WEGGOOITIP: GA VERKOPEN OP DE VRIJMARKT

Doe je herbruikbare spullen nog eventjes niet weg, maar bewaar ze voor Koningsdag. Vooral boeken en speelgoed doen het goed. Daarna zijn kleding en huishoudelijke artikelen de hardlopers, volgens het Vrijmarktonderzoek van ING. Gemiddeld levert een dagje verkopen zo’n 90 euro op. Slenter je liever zelf over de Vrijmarkt, dan is er vast wel een neefje, nichtje of buurtgenoot die de betere verkoopitems op zijn kleedje wil uitstallen. Volgende week kun je bij De Gids de beste verkooptips voor de Vrijmarkt lezen.

DE VOLKSKRANT OPRUIM CHALLENGE

We hebben een speciale verzamelpagina gemaakt waar we alle relevante stukken over opruimen en schoonmaken verzamelen, plus mini-challenges om je op weg te helpen: www.volkskrant.nl/opruimchallenge. Schoonmaaktips, wijsheden of trotse foto’s van je opgeruimde berging kun je kwijt in deze Facebookgroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden