Tv-tips26 augustus

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 26 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Denemarken, 1976. Beeld Getty
Denemarken, 1976.Beeld Getty

Ik weet wie je bent

Zondag, NPO 3, 21.20 uur

Nieuwe Nederlandse thrillerserie naar Spaans voorbeeld (Sé quién eres) over strafrechtadvocaat (Daan Schuurmans) die wakker wordt op een verlaten weg, ergens in een bos, zonder zich iets te kunnen herinneren. In zijn auto vindt de politie bloed en de telefoon van Daniels nichtje, Anna van Leer (Gaite Jansen), die in dezelfde nacht is verdwenen. Wat is er gebeurd en hoe redt Daniel zich hier nog uit?

Cinema Through the Eyes of Magnum

Zondag, Canvas, 21.45 uur

1 + 1 = 3 in deze documentaire over de samenkomst van de beste fotografen van agentschap Magnum en de grootste namen uit de filmwereld. De liefde schoot wortel toen fotograaf Robert Capa na de Tweede Wereldoorlog actrice Ingrid Bergman achterna reisde naar Hollywood. Later zouden onder anderen Orson Welles, Marilyn Monroe en Kate Winslet veelvuldig worden vastgelegd. Zowel op als naast de set.

The Bodyguard

Zondag, BBC 1, 22.00 uur

Geen remake van de Whitney Houston-film uit 1992 (helaas?), maar een nieuwe politieke thrillerserie van de makers van Line of Duty. Richard Madden (Robb Stark in Game of Thrones) speelt een oorlogsveteraan die wordt aangewezen als bodyguard van een ambitieuze en controversiële minister (Keeley Hawes). De politica wil de privacy aan banden leggen om terrorisme te bestrijden en haar bodyguard krijgt steeds minder behoefte om voor haar een kogel te vangen.

Children of the hippies

Zondag, Canvas, 22.40 uur

Het verhaal van de inmiddels volwassen Denen die in de jaren zeventig werden grootgebracht in vrijstaat Christiania in Kopenhagen. Hoe is het als kind om op te groeien in een speeltuin voor volwassenen?

Raiders of the Lost Ark

(Steven Spielberg, 1981)

Zondag, BBC 2, 19.10 uur

In dit oerdeel uit de Indiana Jones-serie is het 1936 en moet onderzoeker en ontdekkingsreiziger Indiana Jones (Harrison Ford) de Ark des Verbonds uit handen van de nazi’s zien te redden. Heerlijk, bezield popcornamusement levert dat op.Het was overigens niet zozeer nazihaat die regisseur Steven Spielberg inspireerde tot het maken van de film. De belangrijkste inspiratiebronnen voor Spielberg en producer George Lucas waren de avonturenfilmreeksen uit de jaren dertig én de avonturen van Kuifje. De fantastische proloog is naar verluidt gebaseerd op een Donald Duck die Spielberg in zijn jongensjaren had gelezen, waarin oom Donald en zijn neefjes in een tempel tegen de krankzinnigste boobytraps aanlopen.

The Heat

(Paul Feig, 2013)

Zondag, Net 5, 22.15 uur

In Paul Feigs The Heat geven Sandra Bullock en Melissa McCarthy (die voor haar bijrol in Feigs eerdere succes Bridesmaids een Oscarnominatie kreeg) een parodie, maar ook meer dan een parodie, ten beste van die typisch mannelijke bestemaatjes-politiefilm. Bullock speelt de serieuze, ambitieuze FBI-agent van gegoede komaf en McCarthy de grofgebekte politieagent uit de onderklasse. De twee moeten samen achter een drugsbaron aan. De vloeken zijn niet van de lucht en seksisme en andere ismen die minder en minder worden geaccepteerd al evenmin. Maar het aardige is dat The Heat tussen de regels door ook nog enkele serieuzere statements maakt, over datzelfde seksisme onder meer.

De Noorderlingen

(Alex van Warmerdam, 1992)

Zondag, NPO 2, 23.25 uur

Thomas woont met met zijn ouders (Jack Wouterse en Annet Malherbe) in de kale straat van een niet afgebouwde nieuwbouwwijk, ergens in het Nederland van de jaren zestig. Hij moet toezien hoe mama een heilige wordt in een wereld vol rare snuiters. Vertrouwd vervreemdende klassieker van Van Warmerdam, die destijds op het Nederlands filmfestival werd bekroond met het Gouden Kalf voor de Beste regie. Ook Rudolf Lucieer kreeg een Gouden Kalf, voor zijn rol als postbode.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden