Tv-tips24 juni 2018

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 24 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Flying to the Ends of the Earth. Beeld Channel4
Flying to the Ends of the Earth.Beeld Channel4

Filosofisch kwintet, NPO1, 12.10 uur

Wat zullen ze in 2050 zeggen over onze tijd? Zullen ze vinden dat wij genoeg hebben gedaan tegen de klimaatverandering? En mag je dan je schouders ophalen en zeggen ‘met de kennis van nu had ik het anders gedaan’, of is dat een laffe uitvlucht? Clairy Polak praat erover met onder anderen de Duits-­Nederlandse historicus ­Philipp Blom.

Flying to the Ends of the Earth, Canvas, 20.10 uur

Voor wie tussen alle WK-geweld denkt: zat ik maar ergens aan het eind van de wereld. Voormalig paracommando Arthur Williams vliegt naar de meest afgelegen plekken, van bitter koud Siberië tot een Fiji-eiland dat een superrijkenresort is ­geworden.

Civilisations, Canvas, 21.00 uur

‘Wat kan kunst doen als de verschrikkingen komen?’ De laatste aflevering van de BBC-serie over de geschiedenis van de (kunst van de) mensheid begint met de kindertekeningen van Theresienstadt. De Oostenrijkse kunstenares Friedl Dicker-Brandeis gaf de kinderen van het kamp kunstles en liet ze tekenen: vlinders, open ramen, bloemen, wolken, kleine insecten. Simon Schama vertelt verder over de kunstenaars van de 20ste en 21ste eeuw. Hoe Mondriaan de glinsterende golven van de zee schilderde als een ritmisch haakjespatroon, hoe Kiefer de destructie van de oorlog vormgaf, hoe Kara Walker de slavernij in zwarte silhouetten aan de kaak stelt.

Django Unchained, RTL 7, 20.30 uur

In zijn variatie op Sergio Corbucci’s Django (1966) en talrijke andere spaghettiwesterns serveert Tarantino de slavernijhorror breed uit: vechtslaven, seksslaven, huisslaven, geketend of met muilkorf. Zoals hij dat eerder deed in zijn wraakfantasie Inglourious Basterds (2009), waarin hij de afloop van de Tweede Wereldoorlog herschreef, zet Tarantino ook nu de geschiedenis naar zijn hand. Django, de door acteur Jamie Foxx belichaamde ‘superwraakslaaf’, wordt bijgestaan door de Duitse emigrant Schultz (Christoph Waltz), een koddig ogende maar ijskoud moordende premiejager. Fraaie, met zichtbaar plezier gemaakte pulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden