Tv-tips 29 augustus

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 29 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma en Madelon Meester
Sylvia Hoeks in Bro’s Before Ho’s. Beeld
Sylvia Hoeks in Bro’s Before Ho’s.

A place to call home, NPO 2, 18.00 uur

Sarah Adams heeft een mysterieus verleden. Na twintig jaar keert ze terug naar Australië, waar ze wordt betrokken bij het leven van de Blighs, een rijke familie. Terwijl het drama zich ontvouwt, wordt er nog een schokkende ontdekking gedaan.

Andrew Marr: My brain and me, Canvas, 19.10 uur

Vier jaar geleden kreeg journalist Andrew Marr een beroerte. Hij heeft nog altijd last van zijn linkerarm, -hand en -been, maar kon gelukkig snel weer praten. In deze documentaire onderzoekt hij de mysteries van het menselijk brein en spreekt hij anderen die een beroerte hebben gehad.

De nieuwe lekkerbek, NPO 1, 20.30 uur

Ontknoping van De nieuwe lekkerbek. Welke finalist heeft het lekkerste en beste product ontwikkeld? Wordt het de lasagneschijf (bamischijf, maar dan met lasagne)? De Goudse kaaswafel (stroopwafel met kaas)? De rotikroket (kroket met rotivulling) of de bevroren babyvoeding?

Rip off Britain, BBC 1, 20.30 uur

Programma over fraudeurs en misleidende trucs van onder meer de voedselindustrie. In deze aflevering wordt onderzocht welke supermarktproducten te duur worden verkocht. Ook komt Star Wars-acteur Mark Hamill voorbij. Hij vertelt hoe zijn handtekening wordt gebruikt om fans te foppen.

De boeddhistische blik: Van Dis en de dalai lama, NPO 2, 21.10 uur

Adriaan van Dis gaat op zoek naar de betekenis van boeddhisme in onze samenleving. Hij spreekt onder anderen met de huidige dalai lama. Verrassend is ook het gesprek dat hij met diens broer en oud-privésecretaris heeft. Die blijkt een geheel eigen kijk op het boeddhisme te hebben.

Horizon, BBC 2, 22.00 uur

Volgens schattingen liegen mensen gemiddeld negen keer per dag. Hoe zou de wereld eruitzien als we alleen maar de waarheid zouden zeggen? Wetenschappers bedachten een radicaal experiment om dat te testen.

Bro’s Before Ho’s, RTL 7, 20.30-22.30 uur

De muziek schakelt naar de romantische modus. Het beeld vertraagt. Ze gooit haar haren los en nadert de toonbank in de videotheek waar hij werkt. Ze is de vrouw, gespeeld door Sylvia Hoeks, die het leven van hoofdpersoon Max overhoop zal gooien. Een scène zo boordevol clichés dat het weer leuk wordt. De scène is kenmerkend is voor de film van Steffen Haars en Flip van der Kuil, het duo dat vanaf 2007 vanuit Brabant Nederland bestormde met hun creatie New Kids.

In Bro's Before Ho's beloven de broertjes Max en Jules elkaar dat ze nooit een relatie met een vrouw zullen beginnen. Zojuist heeft hun vader hun moeder de deur gewezen en hun onderwezen dat 'alle vrouwen kuthoeren' zijn. En dus leven de broers (Tim Haars en Daniël Arends) twintig jaar later een leven van ledigheid en versieren ze vrouwen bij de vleet. Totdat Anna (Hoeks) voor hun neus staat, de stoere medewerker van een psychiatrische inrichting die een wig zal drijven tussen de bro's. Vergeleken met New Kids was Bro's Before Ho's een flinke stap vooruit voor Haars en Van der Kuil, die vier jaar later opnieuw scoorden met Ron Goossens, Low Budget Stuntman. Net als New Kids is Bro's Before Ho's een wilde aanval op de goede smaak, maar onder de onzin zitten echte personages met reële levensvragen en dito problemen. Knap, voor een film die geregeld zo mooi gierend uit de bocht vliegt.

Dangerous Minds, Net 5, 22.45-00.45 uur

Michelle Pfeiffer speelt een lerares die Sneeuwwitje wordt genoemd. Zij geeft les aan een klasje nihilistische pubers en krijgt het grut eronder met karatelessen. Veel sentimenten en enkele aardige en gevoelige scènes. Op de soundtrack staat onder meer Coolio's hit Gangsta's Paradise; in de door Antoine Fuqua geregisseerde clip voor dat nummer (dat oorspronkelijk niet in Dangerous Minds had moeten opdagen, maar in Michael Bay's Bad Boys) doet Pfeiffer haar rol als docente nog eens over.

The Salt of the Earth, Arte, 22.10-00.00 uur

Een film over een fotograaf: in The Salt of the Earth vraagt Wim Wenders zich af of dat wel zo'n goed idee is. En toch heeft hij het gemaakt, dit portret van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado, wereldberoemd dankzij ontluisterende fotoseries als Other Americas (1986), Workers (1993) en Africa (2007). Gelukzoekers ploeterend in een gigantische goudmijn, volkerenmoorden, brandende olievelden - Salgado legde de verschrikkingen van de wereld vast in intimiderend mooie zwart-witbeelden. Beelden die Wenders (Buena Vista Social Club, Pina) volop toont, terwijl hij vooral in Salgado zelf is geïnteresseerd. Het persoonlijkst zijn de momenten waarop Salgado's markante gezicht in zijn foto's weerkaatst, terwijl hij uitlegt wat hij destijds zag en wilde overbrengen. Salgado blijkt een geweldige verteller, die zijn afwisselend nuchtere en poëtische woorden zorgvuldig kiest. Afmattend werkt het wel, die constante stroom van even prachtige als verstikkende beelden - hoe persoonlijk Salgado ook praat. Het was goed geweest als Wenders, die de documentaire samen met Salgado's zoon Juliano Ribeiro draaide, iets eerder was uitgekomen bij het verfrissende slot van de film. Hier zie je hoe Salgado en Lélia het verloren regenwoud van zijn jeugd reanimeren, middels een innovatief bosbouwproject.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden