Tv-tips1 juni

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 1 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
beeld filmtips vrijdag 1 juni - timbuktu Beeld geen
beeld filmtips vrijdag 1 juni - timbuktuBeeld geen

Midsomer Murders

EEN, 20.40 UUR

Wanneer in het pittoreske dorpje Angel’s Rise een nieuw beeldenpark wordt geopend, blijkt tot schrik van de bezoekers dat boven op een van de beelden een lijk is gedrapeerd. Inspecteurs Barnaby en Nelson gaan op onderzoek uit.

Goed volk

NPO 3, 21.00 UUR

De Vlaamse televisiemaker en kok Jeroen Meus maakt kennis met de inwoners van het bescheiden rusthuis Sint Anna in Berchem. Hij praat met de oudjes over wat ze nog te wachten staat en maakt een goede maaltijd.

Andere tijden special

NPO 2, 21.05 UUR

Wat deed de tonnenman ook

alweer? En de letterzetter? Andere ­tijden brengt een ode aan de vakbekwame mensen van vroeger. Met veel oude beelden en een portret van de laatste ansjovisvissers op de Oosterschelde.

American Hustle

Canvas, 21.15-23.30 uur.

(David O. Russell, 2013) Tien Oscarnominaties sleepte American Hustle binnen, maar de film wist er niet één te verzilveren. Daar valt iets voor te zeggen: de speelse misdaadkomedie over twee oplichters annex geliefden (Amy Adams en Christian Bale, goed voor twee van de tien nominaties) die na hun arrestatie de FBI bijstaan in een undercoveroperatie, biedt vederlicht vermaak. Regisseur David O. Russell (Silver Linings Playbook) baseerde zijn film zeer losjes op een bestaande FBI-operatie uit 1978. Iedereen bedriegt vervolgens iedereen in een uitbundig verkleedfestijn waarin een imposant acteursensemble zich uitleeft. Behalve Adams en Bale zien we onder anderen Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Louis C.K. en Michael Peña, die zich gehuld in heerlijke retrokostuums en voorzien van uitzinnige kapsels door jarenzeventigdecors bewegen. De pijpen zijn vermoedelijk wijder en de decolletés lager dan ze in de seventies ooit waren. American Hustle – en zie dit gerust als een aanbeveling – is weggewaaid voor je er The Doors: When You’re Strange NPO 3, 22.50 UUR

Documentaire uit 2010 over de opkomst, ondergang en impact van The Doors in de jaren zestig en zeventig. We zien geen pratende betrokkenen, maar wel veel archiefbeelden. Johnny Depp is de alwetende verteller.erg in hebt.

The Doors: When You’re Strange

NPO 3, 22.50 UUR

Documentaire uit 2010 over de opkomst, ondergang en impact van The Doors in de jaren zestig en zeventig. We zien geen pratende betrokkenen, maar wel veel archiefbeelden. Johnny Depp is de alwetende verteller.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 UUR

Actrice Toni Collette komt vertellen over Hereditary, de horrorfilm die door de Amerikaanse media al is omschreven als ‘The Exorcist voor een nieuwe generatie’. Ook acteurs Ethan Hawke en Aidan Turner zijn te gast.

Timbuktu

(Abderrahmane Sissako, 2014) NPO 2, 23.35-01.04 uur.

Het bijzonderste van deze speelfilm over de Malinese stad Timboektoe is dat Abderrahmane Sissako, zelf afkomstig uit buurland Mauritanië, erin slaagt zonder oordelen een gemeenschap te tonen waar een fundamentalistisch regime is neergestreken. Hij schetst de gevolgen daarvan voor individuen, ongeacht aan wiens kant ze staan.

Timboektoe viel in 2012 in handen van moslim-extremisten. Een jaar later werd de stad bevrijd door het Franse leger, maar dat maakt Sissako’s film niet minder actueel. Scherp, maar met een open blik beschouwt de regisseur de gevolgen van een bezetting.

‘Hier zijn mijn handen, hak ze maar af’, zegt de visverkoper ten einde raad op straat tegen de Malinese religieuze politie, die vindt dat ze handschoenen moet dragen. Want hoe kun je werken met handschoenen aan? Haar verzet is even dapper als roekeloos.

Sissako toont een vrouw die zich verzet tegen de uithuwelijking van haar dochter, een man die ondanks verboden musiceert en de jihadisten die gewapend op patrouille zijn. Het gaat van institutionele dwaasheden naar individueel geluk en drama en levert een prachtige, met zeven Césars bekroonde mozaïekfilm op, overtuigend in zijn woede en overweldigend in zijn schoonheid.

The Gift

Eén, 23.45-01.30 uur.

(Sam Raimi, 2000) In The Gift, een thriller waarin bovennatuurlijke droombeelden op aardse sores botsen, zijn de dagelijkse handelingen van de plattelandsbewoners allerminst gewoon. Cate Blanchett speelt kaartlegger ­Annie Wilson. Zij moet na de dood van haar echtgenoot in haar eentje drie kinderen opvoeden. Ze krijgt geregeld bezoek van dorpelingen die haar om advies komen vragen. Over hun liefdesleven of over persoonlijk en psychisch leed. Voor Sam Raimi is dit labiele gezelschap, dat verwikkeld raakt in een moordzaak, niet gek genoeg. Hij plaatst Annie in een dorp met dreigende luchten, oplichtende magnolia’s en zelfvoldane kerels. Haar paranormale blik fungeert als kompas van de film. Een zwoele avond kan hier zomaar veranderen in een asgrauwe nachtmerrie. Een alledaagse ontmoeting krijgt plotseling iets van een aangekondigde dood. The Gift is een demonstratie van vakmanschap, naar een scenario van onder anderen Billy Bob Thornton, die zich liet inspireren door zijn jeugd en het personage van ­Blanchett modelleerde naar zijn eigen moeder.

Basquiat – Rage to Riches

BBC 2, 00.35 UUR

Het levensverhaal van kunstenaar Jean-Michel Basquiat (1960-1988). Zijn zussen Lisane en Jeanine vertellen over de bizarre avond dat hun jonge, toen nog onbekende broer, thuiskwam met een nieuwe, excentrieke vriend: Andy Warhol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden