Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 10 mei

Cidade de Deus van Fernando Meirelles en Kátia Lund (2002). Beeld geen
Cidade de Deus van Fernando Meirelles en Kátia Lund (2002).Beeld geen

Bridesmaids (Paul Feig, 2011)
Net 5, 20.30-23.05 uur.

Bij uitkomen de vrouwelijke tegenhanger van The Hangover genoemd, al evenaarde de grove komedie Bridesmaids het succes daarvan niet. Toch mag in elk geval één scène haar plek opeisen in de filmgeschiedenis: die waarin het gezelschap bruidsmeisjes een voedselvergiftiging oploopt en daarvan last krijgt op het moment dat ze in een chique winkel hun jurken aan het passen zijn. De bruid zelf ziet geen andere uitweg dan gehurkt op straat de boel te laten lopen. Zo beschreven is dat niet leuk, maar in Bridesmaids weet regisseur Paul Feig de scène ijzersterk in te leiden en al even goed getimed uit de hand te laten lopen. Naast platte komedie is Bridesmaids overigens ook een romkom over de onzekere Annie (Kristen Wiig), die erin slaagt telkens de verkeerde keuze te maken en pas laat inziet dat haar ongeluk voor een belangrijk deel gebaseerd is op jaloezie. Telkens als de film dreigt te verdrinken in oeverloos slappe lol, schakelt regisseur Feig een versnelling terug en wordt de film menselijker.

Eurovisie Songfestival

NPO 1, 21.00 uur.

Live vanuit Lissabon de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending Waylon is als achtste aan de beurt met Outlaw in 'em. Daarnaast staan ook onder andere Australië en Rusland op het podium.

Focus
NPO 2, 21.25 uur.

Het overgrote deel van de migrainepatiënten is vrouw. Heeft dat te maken met bepaalde hormonen? Focus laat zien hoe de medische wetenschap jaren verspeelde door alleen onderzoek te doen onder mannen.

Cidade de Deus (Fernando Meirelles en Kátia Lund, 2002)

Viceland, 22.00-00.30 uur.

Een mes dat over een wetsteen schraapt; snaren van een gitaar die beroerd worden; een kip die de pan in gaat. De eerste, jachtig gesneden shots van de moderne klassieker Cidade de Deus (2002) lijken een vrolijke buurtbarbecue aan te kondigen. Jonge mannen, jonge jongens eigenlijk, schreeuwen en lachen. Maar dan vlucht één van de kippen. Wanneer ze erachteraan gaan, blijken ze allemaal een wapen te hebben. En op de volgende straathoek staan ze opeens oog in oog met de politie. Zo snel verandert iets vriendelijks in iets levensgevaarlijks. Het is slechts een voorbode van wat volgt, maar al in de eerste scène zegt de Braziliaanse filmmaker Fernando Meirelles waar het op staat: in de sloppenwijken van Rio de Janeiro leidt uiteindelijk alles tot geweld, dat nooit ver weg en niet te vermijden is.

Tussen die twee vuurlinies aan het slot van de openingsscène staat de verteller van de film. Dan bevriest het beeld en kondigt de jongen aan te zullen vertellen hoe het tot deze mise-en-scène kon komen. En we duiken een flash-back in: jaren zestig. In warme kleuren en met een zwierige camera toont Meirelles vervolgens in een aantal hoofdstukken hoe een paar jochies van toen uitgroeien tot meedogenloze gangsters - en hoe hij zelf op beslissende momenten een andere afslag neemt. Opmerkelijk: ouders zijn zo goed als afwezig, drugs spelen al op zeer jonge leeftijd een rol, de politie is altijd en overal corrupt en de meedogenloosheid in de favela's gaat onze verbeelding te boven. Huiveringwekkend meesterwerk.

Close Up
NPO 2, 22.25 uur.

Close Up blikt terug op het succes van agentschap Magnum Photos, dat werd opgericht in 1947 en kantoren heeft in Parijs, New York, Londen en Tokio. Het geheim: de macht ligt bij de leden. Alleen zij mogen nieuwe fotografen aandragen.

Elvis: The Searcher

Canvas, 22.35 uur.

Eerste van twee uitgebreide documentaires over het leven van Elvis Presley. Met veel beeldmateriaal uit privécollecties, interviews met Elvis' naasten en een soundtrack van Pearl Jam-gitarist Mike McCready.

Watchmen (Zack Snyder, 2009)

RTL 7, 23.00-02.10 uur.

De Amerikaanse spektakelregisseur Zack Snyder (Dawn of the Dead, 300) verfilmde Watchmen, de klassieker onder de graphic novels, plaatje voor plaatje; in zijn ogen waarschijnlijk de enige manier om het volgens velen onverfilmbaar geachte verhaal op bewegend beeld vast te leggen. Visueel is Watchman dankzij die aanpak een spektakel, vaak gefilmd met een stilstaande camera en een kadrering die direct uit het boek is overgenomen. De trouwe fans kunnen de strip van Alan Moore en Dave Gibbons spectaculair tot leven zien komen, inclusief uit elkaar spattende lichamen, ander bloederig geweld en de oogverblindende technische gimmicks. De serie uit 1986-1987 was een gitzwarte afrekening met de superheldenfantasie. Uit het groepje gemaskerde ordehandhavers dat Watchmen opvoert, blijken het vooral gefrustreerde types in rare pakjes die allemaal op hun eigen manier psychisch niet helemaal in orde zijn. Maar de gelaagdheid en psychologische aspecten waar Watchmen ook om wordt geprezen, blijken niet zo gemakkelijk te kopiëren.

The Settlers

NPO 2, 23.25 uur.

Documentaire over de honderdduizenden Israëlische burgers die na de gewonnen oorlog van 1967 op de Westelijke Jordaanoever zijn gaan wonen. Wat beweegt en bewoog deze religieuze en seculiere kolonisten?

Versailles
BBC 2, 01.15 uur.

Herhaling van Brits-Franse serie over Zonnekoning Lodewijk XIV. Het is 1667 en Versailles is niet veel meer dan een buitenverblijf. Omringd door vijanden en familie, besluit Lodewijk er een reusachtig paleis van te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden