TV-tipsDinsdag

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 29 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Mad Max: Fury Road Beeld
Mad Max: Fury RoadBeeld

Mad Max: Fury Road (George Miller, 2015)
Veronica, 20.30-22.50 uur.

Een wereldwijde opbrengst van 378 miljoen dollar (nog altijd veel voor een film met een zware leeftijdskeuring) en maar liefst zes Oscars: in het langverwachte vierde deel van de post-apocalyptische Mad Max-filmcyclus overtrof de Australische regisseur George Miller zichzelf met grandioze, circusachtige stunts en met uitzinnige aankleding van de personages. In Mad Max: Fury Road verving de Engelsman Tom Hardy Mel Gibson in de rol van oud-verkeersagent en eenling Max Rockatansky die probeert te overleven in een woestijnwereld die wordt geteisterd door voedsel- benzine- en vrouwenschaarste.

Max’ grootste tegenstander is chief Joe, de tribale leider die vanaf een kolossale rotspartij over een wegterend volk heerst. En dan zijn er de naburige, niet minder krankjorum uitgedoste stammen: het is moeilijk om niet aan IS te denken bij het zien van al die door de woestijn razende, met kanonnen uitgeruste, geïmproviseerde vechtvoertuigen. Miller voegt ook nog een doodscultus aan het geheel toe: jonge mannen die in extase raken bij het idee te kunnen sterven in naam van Joe, om zich zo te verzekeren van een plaatsje in het paradijs.

Om de gelijkenissen aan te tonen tussen Fury Road en het door velen als beste beschouwde tweede deel, The Road Warrior uit 1981, monteerde een fan beelden uit The Road Warrior in de trailer van Fury Road. Voorzichtige conclusie: het is bijna dezelfde film, met dezelfde desolate landschappen, dezelfde leren jasjes, dezelfde spectaculaire achtervolgingen, dezelfde analoge special effects. Maar dat mag de pret niet drukken: George Miller heeft als actiefilmer zijn eigen genre gecreëerd.

Trading places (John Landis, 1983)

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

rading Places is door de economieredactie van het Engelse dagblad The Guardian verkozen tot de beste film over financiële markten aller tijden. Dat is wellicht wat veel eer voor een satire die grotendeels gaat over een persoonsverwisseling tussen de pedante beurshandelaar Louis WinthorpeIII (Dan Aykroyd) en straatboef Billy Ray Valentine (Eddie Murphy), maar vooruit. De wijze waarop een ordinaire weddenschap tussen de gecorrumpeerde broers aan het hoofd van het handelsbedrijf de verwisseling in gang zet, is zonder meer goed gevonden. En het klopt dat de financiële wereld zich zonder veel moeite laat bekijken als een op hol geslagen casino. Met de voorspellende waarde van het inmiddels 34 jaar oude Trading Places is wat dat betreft weinig mis, maar neem het allemaal wel met een korrel zout. Geniet vooral lekker lui achterover gezakt van het spel van een in blakende vorm verkerende Murphy.

Intolerable Cruelty (Joel en Ethan Coen, 2003)

SBS 9, 20.30-22.30 uur.

De vaart, luchtigheid en smeuïg bitse ondertoon van Intolerable Cruelty roept welbewust herinneringen op aan de screwball comedy's uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw: heerlijke slagvelden van films, waarin de liefde herhaaldelijk onderuitgaat voordat ze al strompelend het happy end bereikt, en de voor elkaar bestemde (of tot elkaar veroordeelde?) hoofdpersonages elkaar te lijf gaan met een spervuur aan suggestieve dialogen. Geen mannelijke acteur die met dergelijke materie zo goed overweg kon als Cary Grant. Wie dat weet, kan het optreden van George Clooney als succesvolle echtscheidingsadvocaat in Intolerable Cruelty onmogelijk anders zien dan als een hommage aan Grant, de Nespresso-man van het klassieke Hollywood. Zijn tegenspeler Catherine Zeta-Jones is probleemloos te zien als een moderne Katherine Hepburn, als de zeer aan Clooney gewaagde femme fatale die eveneens uitblinkt in bedrog en manipulatie.

Reünie: 21
NPO 3, 21.00 uur

In deze nieuwe serie brengt Jan Kooijman jongeren van rond de 21 bijeen, die tien jaar geleden samen in groep acht zaten. Hoe verlopen hun levens? Bij de klas uit Veldhoven in deze eerste aflevering blijkt dat het pestgedrag van vroeger sporen heeft nagelaten.

Justin Trudeau
Arte, 21.10 uur

Een portret van de Canadese premier Justin Trudeau, die bekendstaat als het toonbeeld van een moderne politicus. Toch bedrijft Trudeau soms ook ‘ouderwetse’ politiek, zoals in een recent, milieu-onvriendelijk besluit over een oliepijplijn. Wie is hij echt?

De Canadese premier Justin Trudeau Beeld REUTERS
De Canadese premier Justin TrudeauBeeld REUTERS

The Coronation
Canvas, 21.15 uur

Britse documentaire over de kroning van Queen Elizabeth II op 2 juni 1953. Bijzonder is dat de inmiddels 92-jarige vorstin zelf terugblikt op deze historische dag. Welke herinneringen heeft zij aan die dag en wat was de betekenis van de kroonjuwelen die zij droeg?

De monitor
NPO 2, 21.25 uur

In de aflevering ‘Ultrafijnstof en vliegverkeer’ verdiept Teun van de Keuken zich in de gezondheidszorgen van mensen die rondom Schiphol en regionale luchthavens wonen. Hoe ongezond is de uitstoot van vliegtuigen? En wat behelst de regelgeving voor de uitstoot voor ultrafijnstof?

The Fourth Estate
NPO 2, 22.55 uur

Vierdelige documentairereeks waarin Liz Garbus meeloopt op de redactie van The New York Times. In de eerste aflevering zien we hoe in het eerste jaar van de regering-Trump het uithoudingsvermogen van van de politieke verslaggevers zwaar op de proef wordt gesteld.

Later Live… with Jools Holland
BBC 2, 23.00 uur

Zangeres Florence Welch en haar band Florence + The Machine treden op in de studio van Jools Holland. Ook te gast: popzangeres Lily Allen, Femi Kuti en zijn afrobeatband The Positive Force, rapper Lady Leshurr en de bands Young Fathers en Starcrawler.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden