TipsTelevisie

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 22 mei

Christoph Letkowski en  Carla Juri in Feuchtgebiete. Beeld
Christoph Letkowski en Carla Juri in Feuchtgebiete.

Krabbé zoekt Gauguin, NPO 2, 20.25 uur

Jeroen Krabbé is in Pont-Aven in Bretagne, waar Paul Gauguin in 1888 Het visioen na de preek zou schilderen. Daarna reist hij door naar Arles, naar de plekken die Gauguin bezocht samen met Vincent van Gogh.

Mythbusters, Discovery, 20.30 uur

Presentatoren Brian Louden en Jon Lung nemen na 10 jaar het stokje over van Adam Savage en Jamie Hyneman. Hun eerste vraag: Wat gebeurt er als je met je voeten op het dashboard leunt en de airbag afgaat?

Burn After Reading (Joel en Ethan Coen, 2008), SBS 9, 20.30-22.20 uur

‘Jesus, what a clusterfuck’, luidt de reactie van CIA-baas Gardner Chubb nadat een van zijn medewerkers hem omstandig verslag heeft uitgebracht. Het is een even treffende als nietszeggende samenvatting van een reeks onverkwikkelijke gebeurtenissen, in gang gezet door het ontslag van een inlichtingenofficier met een drankprobleem. Deze pastiche op de paranoiathriller is, zoals wel vaker bij de Coens, opgebouwd rond lieden die zichzelf steeds verder in de problemen werken. Bij vlagen hilarisch, inktzwart en zorgwekkend, cynisch, subversief, schrander en zeer gewelddadig.

Manchester: The Night of the Bomb, BBC 2, 22.00 uur

Een terugblik op de aanslag in de Manchester Arena, vandaag precies een jaar geleden. Met getuigenissen van hulpverleners en tienermeisjes die de aanval overleefden. En wat bewoog de dader, Salman Abedi?

Wissel van de macht, Canvas, 22.05 uur

Aflevering over de val van Vlaams Belang. Vrienden Frank Vanhecke, Gerolf Annemans en Filip De Winter maken de partij groot, maar krijgen ruzie als nieuwkomer Marie-Rose Morel overstapt vanuit de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

The Magnificent Seven (John Sturges, 1960), RTL 7, 22.40-01.20 uur

Deze Amerikaanse versie van Akira Kurosawa’s meesterwerk Seven Samurai (1954) staat nog altijd als een huis, met legendarische vertolkingen van onder anderen Steve McQueen, Yul Brynner en Charles Bronson. Zij vormen met vier anderen het zevental dat door de bewoners van een Mexicaans dorp wordt gevraagd hen te beschermen tegen een stel bandieten. Na aanvankelijk succes komen de zeven toch in een lastig parket, dat een mooie bedding vormt voor een nogal altijd klassieke wraakfilm, die op zijn beurt drie vervolgen (waaronder Return of the Seven uit 1966) en in 2016 ook een niet helemaal geslaagde remake kreeg.

I, Robot (Alex Proyas, 2004), Veronica, 22.55-01.07 uur

Aardig sciencefiction-vehikel met Will Smith, dat begint als een slimme visie op de toekomst (2035), waarin robots het dagelijks leven van mensen in soepele banen leiden, maar relatief snel ontaardt in een uitgekauwd knalfestijn. Het intelligente uitgangspunt van I, Robot, geregisseerd door Alex Proyas, wiens debuutfilm Dark City getuigde van een eigenzinnige filmvisie, is losjes gebaseerd op de drie robotwetten van de vermaarde sciencefictionschrijver Isaac Asimov. Deze wetten bepalen dat een robot een mens geen kwaad mag doen, dat een robot de mens moet gehoorzamen zolang dat niet in strijd is met de eerste wet en dat een robot zijn eigen bestaan moet waarborgen zolang dat niet wringt met de wetten één en twee. Als een robot in deze film desondanks betrokken lijkt bij een moord, gaat de eenling Del Spooner, een getraumatiseerde rechercheur gespeeld door Smith, op onderzoek uit.

Huis van Saoed, NPO 2, 22.55 uur

Laatste deel van drieluik over de leiders van Saudi-Arabië. Wat brengt de toekomst, nu kroonprins Mohammed Bin Salman zijn stempel drukt en zegt zijn onderdanen meer vrijheid te willen geven?

Later… live, BBC 2, 23.00 uur

Björk geeft een zeldzaam tv-optreden en neemt een flinke band met zich mee (met daarin zeven fluitisten). Ook zangeressen Rokia Kone, Awa Sangho en Mamani Keita en hun Les Amazones D’Afrique laten van zich horen.

Feuchtgebiete (David Wnendt, 2013), ZDF, 01.05-02.50 uur

‘Ik graai altijd in mijn kutje; als ik op de wc zit om te plassen doe ik de test. Met je vinger erin rondpoeren, zo veel mogelijk slijm eruit dreggen, beetje aan snuffelen.’ Een boek dat barst van zulke zinnen kun je natuurlijk niet met een kuisheidsgordel om verfilmen. Feuchtgebiete, naar Charlotte Roche’s gelijknamige roman uit 2008, zit vol taferelen die menig toeschouwer vies zullen doen kijken.

‘Dit boek zou gelezen noch verfilmd mogen worden. Het is slechts een spiegel van deze trieste maatschappij.’ Citaat uit de aan het Duitse dagblad Bild gerichte lezersbrief waarmee Feuchtgebiete begint.

Carla Juri in Feuchtgebiete Beeld
Carla Juri in Feuchtgebiete

De 18-jarige Helen belandt in het ziekenhuis nadat ze bij het scheren een anale fissuur heeft opgelopen: een dun kloofje of snee in het slijmvlies rond de anus. In het ziekenhuis hoopt ze dat haar gescheiden ouders zich aan haar bed zullen verzoenen. Dan heeft ze je allang duidelijk gemaakt hoe ze denkt over seks, fatsoen en persoonlijke hygiëne. De Zwitserse hoofdrolspeelster Carla Juri zorgt gelukkig dat Feuchtgebiete het schok- en walgniveau ontstijgt. Bij Helens exhibitionistische escapades zou je je gemakkelijk een bitse verschijning kunnen voorstellen, maar Juri benadrukt juist de tere kant van haar personage. Regisseur en co-scenarist David Wnendt (Er ist wieder da) koppelt Helens stoere woorden aan hippe beelden vol knallende kleuren; het scabreuze (en uiteindelijk ook beste treurige) zusje van Amélie Poulain, dat is Feuchtgebiete.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden