De Volkskrant tv-selectie van woensdag 25 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Virgin Mountain.  Beeld null
Virgin Mountain.

Der Staat gegen Fritz Bauer

Arte, 20.15-21.50 uur

(Lars Kraume, 2015) Der Staat gegen Fritz Bauer, een noest historisch drama dat mooi aansluit bij de thematiek van Im Labyrinth des Schweigens (2014), concentreert zich op de periode waarin procureur-generaal Fritz Bauer (1903-1968) achter SS’er Adolf Eichmann aan zat. De film ontleent zijn spanning nauwelijks aan de vraag of Eichmann al dan niet wordt opgepakt – die geschiedenis wordt als bekend verondersteld. Schrijver-regisseur Lars Kraume en coscenarist Olivier Guez zijn eerder geïnteresseerd in de cruciale, tot op heden weinig benadrukte rol die Bauer in Eichmanns arrestatie speelde. Om Bauers drijfveren gaat het ook, om zijn homoseksualiteit en om de verlammende sfeer van paranoia waarin hij zijn werk moet doen. Burghart Klaußner maakt van Bauer een werkverslaafde, kettingrokende en eigenlijk onuitstaanbare knorrepot, die desondanks sympathie wekt met zijn sarcastische opmerkingen en excentrieke trekjes.

Georgia Rule

RTL 8, 20.30-22.45 uur

(Garry Marshall, 2007) In Georgia Rule liet het voormalige kindsterretje Lindsay Lohan, op dat moment volwaardig getransformeerd tot poprebel, zien dat ze geen Paris Hilton is. Lohan kan acteren. Of speelt ze simpelweg zichzelf? Ze houdt zich in dit drama over gecompliceerde familierelaties in elk geval prima staande naast Jane Fonda en Felicity Huffman, respectievelijk haar grootmoeder en moeder. Lohan is de opstandige tiener Rachel, die tijdens een gedwongen verblijf bij oma in het saaie Idaho plotseling een zware beschuldiging uit aan het adres van haar stiefvader. Regisseur Garry Marshall, die zich doorgaans toelegt op romantische komedies (Pretty Woman, Runaway Bride), schuwt de clichés niet en lijkt blijmoediger dan het beladen onderwerp toelaat. Maar juist de luchtige toon en het weinig gedweeë karakter van Rachel - die vastbesloten is geen slachtoffer te zijn - maken van Georgia Rule een sympathieke film.

Stand van Nederland

NPO 2, 20.25 uur
Het lerarentekort was in Nederland nog nooit zo groot als nu en de komende jaren zal het alleen maar erger worden. Over tien jaar zijn er 11 duizend extra juffen en meesters nodig. Stand van Nederland verdiept zich in het probleem en de mogelijke oplossingen.

Somebody’s gotta do it

Discovery Channel, 20.30 uur
Mike Rowe reist door de VS en ontmoet bijzondere mensen. Vandaag springt hij met parachutisten uit een vliegtuig, leert hij in Oregon alles over kunst van gerecycled afval en gaat hij langs bij een scholingsproject in Baltimore.

Kasboekje van Nederland

NPO 2, 20.45 uur
Sinds 1957 krijgt iedere Nederlander die de pensioenleeftijd heeft bereikt een basisinkomen: de AOW. Maar hoelang kunnen we dat nog betalen? Nu we gemiddeld steeds ouder worden en de vergrijzing toeneemt?

Afscheid

Eén, 21.30 uur
Karine Claassen volgt zes terminale [patiënten tijdens hun laatste weken. In de eerste aflevering Annick, een advocate van 40 jaar met twee kinderen. Zoon Louis (11) gaat heel bewust om met het afscheid van zijn moeder. Charlotte (9) heeft haar eigen manier om het slechte nieuws te verwerken.

The Vietnam War

Canvas, 22.05 uur
Tiendelige documentaireserie over de Vietnamoorlog. Vlak voor het Vietnamese Nieuwjaarsfeest vallen Noord-Vietnamese en Vietcongtroepen steden in het zuiden aan. Het aantal doden is enorm en de Amerikanen beseffen dat de oorlog nog lang niet is afgelopen.

IJslandse aanmodderfokker 

Arte, 22.45-00.15 uur.

Je zou hem de IJslandse aanmodderfokker kunnen noemen: Fúsi, 43 jaar, kalend, zwaarlijvig, eeuwig in hetzelfde bevlekte grijze shirt, woont bij moeder en haar nieuwe geliefde, speelt in de garage van zijn enige vriend graag Tweede Wereldoorlogje met schaalmodeltanks, werkt bij het bagagedepot van het vliegveld, nooit een vriendinnetje gehad. De in Parijs geboren IJslandse filmmaker Dagur Kári (1973) is er dol op: het sociale buitenbeentje, onhandig en tamelijk wezenloos door het leven klunzend, tot - uiteraard - de liefde hem wakker schudt. Zijn mooie droogkomische debuut Nói Albínói (2003), met een kale, nihilistische tiener-albino, werd er wereldwijd om geroemd. Opvolger Dark Horse (2005), een mild-absurd liefdesverhaal over een niksende twintiger, ging verder op de ingeslagen weg. Na een Amerikaans uitstapje (The Good Heart, 2009) keerde hij met de aardige, bescheiden karakterstudie Virgin Mountain terug naar zijn wortels. Hoofdrolspeler Gunnar Jónsson kende hij nog van een satirische tv-show, waar de acteur fungeerde als komische sidekick.

Op een linedancecursus – verjaardagscadeautje van zijn moeder – ontmoet hij een lief vreemd meisje, maar daarmee belandt zijn leven allerminst op de rails. Het contrast met de andere zaken is groot: pesterijen op zijn werk gaan zo ver dat Fúsi tijdens de lunch zijn gehoorbescherming op houdt. Zijn sociale isolement lijkt geregeld aanzet tot een tragikomische sketch, maar is telkens net wat ernstiger dan je denkt. Virgin Mountain is wat zwaarder op de hand dan Kári’s vorige werk, maar uiteindelijk overheerst de zachtmoedige toon.
Virgin Mountain (Dagur Kári, 2015)

2Doc: A perfect game

NPO 2, 22.55 uur

Drie jonge Rotterdamse talenten zijn op weg naar dé plek waar je als honkballer moet zijn: de Verenigde Staten. Centraal staat de 16-jarige Phayson Antonia, die een strafblad heeft. Als hij nog een fout begaat, gooit zijn Rotterdamse honkbalschool Unicorns hem eruit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden