FILM- EN TV-TIPSZondag 7 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 7 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Eli Wallach en Clint Eastwood in ‘The Good, the Bad and the Ugly’ (Sergio Leone, 1966). Beeld
Eli Wallach en Clint Eastwood in ‘The Good, the Bad and the Ugly’ (Sergio Leone, 1966).

Guys and Dolls

BBC 2, 16.20 uur

(Joseph L. Mankiewicz, 1955) Bepaald niet zijn natuurlijke habitat, maar Marlon Brando kweet zich op 30-jarige leeftijd tegenover Frank Sinatra naar behoren van zijn taak in deze verfilmde Broadwaymusical. Het verhaal, dat begint en eindigt in New York, steunt op een curieuze en grappige premisse: twee gokkers sluiten een weddenschap af dat een van hen (Brando) er niet in zal slagen een Leger des Heils-soldate (Jean Simmons) mee te tronen naar Havanna. Niet alleen lukt hem dat, de twee worden ook nog verliefd op elkaar.

Jean Simmons en Marlon Brando in Guys and Dolls (Joseph L. Mankiewicz, 1955). Beeld
Jean Simmons en Marlon Brando in Guys and Dolls (Joseph L. Mankiewicz, 1955).

The Good, the Bad and the Ugly

RTL 7, 20.00 uur

(Sergio Leone, 1966) De door Eli Wallach gespeelde opportunist Tuco is The Ugly uit de filmtitel (waarmee tevens duidelijk wordt waarom Wallach nooit doorschoot naar het echte sterrendom), die beurtelings wordt gered en dwarsgezeten door de eenling onder de premiejagers, gespeeld door de zwijgzame Clint Eastwood (The Good). Samen met een derde outlaw, Lee Van Cleef (The Bad), wordt een film lang gezocht naar een schat. The Good, the Bad and the Ugly groeide uit tot een van de grote westernklassiekers doordat regisseur Sergio Leone de tijd nam om talloze genreclichés een nieuwe lik verf te geven en ze na deze film nieuwe clichés werden.

Tokidoki

NPO 2, 20.40 uur

Zondag sluit Paulien Cornelisse in Tokidoki haar tweede ontdekkingsreis door Japan af. De bevolking van Japan heeft de hoogste levensverwachting ter wereld: Japanners worden gemiddeld bijna tweeënhalf jaar ouder dan Nederlanders. Komt dat door hun genki, oftewel levensenergie? Cornelisse zoekt waar die energie vandaan komt. De afgelopen eeuw is het leven in Japan sterk veranderd, en niet iedereen is even goed bestand tegen de hoge druk van een baan in de stad. De weduwe van een man die zelfmoord pleegde vertelt over karoshi, dood door overwerk.

At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal

Canvas, 21.55 uur

Vanaf de jaren negentig werden honderden Amerikaanse turnsters seksueel misbruikt door coaches en sportartsen. De zaak kwam pas in 2017 aan het licht, toen enkele voormalige turnsters op tv hun verhaal vertelden. Vooral de omvang van het misbruik door sportarts Larry Nassar is schokkend: bij medische keuringen en behandelingen maakte hij zich schuldig aan seksueel misbruik van zeker 250, vaak minderjarige, meisjes. De documentaire At the Heart of Gold geeft het woord aan Nassars slachtoffers, zowel Olympisch turners als enthousiaste amateurs.

Why We Hate

NPO 2, 22.05 uur

Veel van de ellende in de wereld vindt haar oorzaak in haat. Waar komt deze haat vandaan, waarom vlamt hij steeds weer op en wat kunnen we doen om hem te beteugelen? Een zesdelige documentaireserie die werd geproduceerd door Oscarwinnaars Steven Spielberg en Alex Gibney gaat op zoek naar antwoorden. In de eerste aflevering vergelijkt evolutionair antropoloog Brian Hare het agressieve gedrag van de chimpansee met dat van de zachtaardige bonobo. Omdat mens, chimpansee en bonobo genetisch voor 99 procent overeenkomen, moet de haat wel in ons brein zitten.

Jaws

Veronica, 22.45 uur

(Steven Spielberg, 1975) Bijna spannender dan deze haaienklassieker zelf zijn de verhalen van de makers over de moeizame totstandkoming ervan. Over de mislukte modelhaaien en het budget dat mede daardoor 300 procent hoger uitviel dan begroot, bijvoorbeeld. En hoe dit verklaart waarom Spielberg zijn monster zo lang buiten beeld hield. Of hoe drankzuchtige acteur Robert Shaw op de set het bloed onder de nagels van zijn tegenspelers vandaan haalde. Kijk met die wetenschap naar de scènes tussen hem en Richard Dreyfuss op de kleine boot en huiver nog meer dan voorheen.

Richard Dreyfuss in Jaws (Steven Spielberg, 1975). Beeld
Richard Dreyfuss in Jaws (Steven Spielberg, 1975).

Dus ik volg

NPO 2, 23.00 uur

De mens evolueerde in groepsverband en hoewel onze maatschappij individualistischer is dan ooit, zijn we van binnen nog steeds groepsdieren. In de eerste aflevering van Dus ik volg laat filosoof en presentator Stine Jensen zien dat we nooit zijn gestopt met het zoeken naar en het volgen van een groep. Ze spreekt met filosoof Doortje Smithuijsen, die het fenomeen influencers bestudeert. Dat het meegaan in een groep ook heel verkeerd kan uitpakken vertelt criminoloog Anja Hermans, die op jonge leeftijd in de ban raakte van een radicale beweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden