FILM- EN TV-TIPSZondag 5 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 5 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Sonny van Utteren en Josephine Arendsen in Mijn bijzonder rare week met Tess (Steven Wouterlood, 2019). Beeld
Sonny van Utteren en Josephine Arendsen in Mijn bijzonder rare week met Tess (Steven Wouterlood, 2019).

Mijn bijzonder rare week met Tess

NPO 3, 09.00 uur

(Steven Wouterlood, 2019) De jonge tiener Sam (Sonny van Utteren) vreest als jongste lid van een gezin later als laatste te sterven en bedenkt ter voorbereiding op die toekomst een alleenheidstraining. Dat gaat tijdens een vakantie op Terschelling slecht samen met zijn interesse voor Tess (Josephine Arendsen), een meisje dat op het eiland woont. Tess heeft zo haar eigen problemen, waaronder een onbekende vader. Deze op verschillende kinderfilmfestivals bekroonde lieve jeugdfilm wordt desondanks nooit zwaar op de hand. De zorgen van Sam en Tess worden overigens wel serieus genomen: geen moment gaan de humor en de lichte toon ten koste van de jonge hoofdpersonen.

Er ist wieder da

RTL 7, 20.00 uur

(David Wnendt, 2015) De verfilming van de gelijknamige bestseller van Timur Vermes deed in Nederland minder stof opwaaien dan in Duitsland. Hitler wordt in deze hitkomedie rechtstreeks vanuit het einde van WOII naar het nu getransporteerd. Hij ontwaakt in Berlijn, verbaast zich over de moderniteit en wordt door iedereen aangezien als Hitler-imitator, een verdomd goeie zelfs. En zo groeit hij uit tot mediahit. Cruciaal anders dan in het boek laat regisseur Wnendt Hitler ook los in de realiteit, tussen documentair gefilmde Duitsers. Vooral dan wordt Er ist wieder da een ongemakkelijke film.

Katja Riemann en Oliver Masucci in Er ist wieder da (David Wnendt, 2015).  Beeld
Katja Riemann en Oliver Masucci in Er ist wieder da (David Wnendt, 2015).

Effie Gray

SBS 9, 20.30 uur

(Richard Laxton, 2014) Effie Gray trouwt in deze fraai aangeklede, waargebeurde geschiedenis in Victoriaans Engeland met een vooraanstaande kunstcriticus John Ruskin en droomt van een groots en meeslepend leven. Hoewel ze zelf (mooi gespeeld door Dakota Fanning) geen idee heeft wat getrouwde mensen eigenlijk doen, had ze niet kunnen bevroeden dat het in de daaropvolgende jaren aan alles zou ontbreken: liefde, aandacht, aanraking, seks. Dat houdt geen stand, weet je als kijker eigenlijk net iets te snel, zeker niet wanneer een jonge knappe schilder haar echtgenoot komt portretteren.

Dakota Fanning in Effie Gray (Richard Laxton, 2014). Beeld
Dakota Fanning in Effie Gray (Richard Laxton, 2014).

Na de klap

NPO 2, 20.45 uur

Achteraf gezien was het niet zo’n slim plan om de kerncentrale van Fukushima direct aan de kust te bouwen in een aardbevingsgevoelig gebied. In 2011 raakten de reactoren zwaar beschadigd na een aardbeving en de daarop volgende tsunami. Hoewel het aantal directe slachtoffers beperkt bleef, werd een groot gebied besmet met radioactiviteit en moesten 20 duizend bewoners worden geëvacueerd. In Na de klap bezoekt Tom Kleijn het gebied, waar de Japanse overheid er alles aan doet om de geleden imagoschade weg te poetsen. De bevolking blijft echter wantrouwend.

Makkelijk scoren: Studio afgelast

NPO 3, 21.15 uur

Nu alle grote sportevenementen deze zomer zijn afgelast, is er extra veel zendtijd voor sportanalyses en beschouwingen. Makkelijk scoren zit komende weken dan ook barstensvol aandacht voor de Tour de France die geen doorgang vindt, het geschrapte Wimbledon, de opgeschoven Olympische Spelen van Tokio en natuurlijk het Europees kampioenschap voetbal voor mannen dat dit jaar in twaalf verschillende Uefa-landen werd afgeblazen. De satirische sportzomer van Makkelijk scoren wordt gepresenteerd door Tex de Wit, Jonathan van het Reve en Diederik Smit.

2Doc kort: Zomerrust Srebrenica

NPO 2, 22.00 uur

Veel Nederlandse VN-soldaten die in 1995 de val van Srebrenica hebben meegemaakt, worden nog geplaagd door herinneringen en trauma’s aan de gefaalde missie. Een van hen is Rob Zomer, die als soldaat van Dutchbat III zag hoe duizenden vluchtelingen in het gebied destijds aan hun lot werden overgelaten. Zomer besloot in 2006 naar Srebrenica te verhuizen en bouwt daar nu op steenworp afstand van de oude Dutchbat-compound aan ‘Zomerrust’, een B&B voor veteranen. In een korte, persoonlijke documentaire vertelt hij waarom hij dit initiatief heeft genomen.

2Doc: Weerzien in Pristina

NPO 2, 23.15 uur

De komende weken besteedt de NPO veel aandacht aan de Dutchbat-missie naar Bosnië en de val van de Srebrenica, deze zomer 25 jaar geleden. Weerzien in Pristina blikt terug op een later hoofdstuk uit het strijdgewoel in voormalig Joegoslavië. Eind jaren negentig deden Hans Hermans en Martin Maat verslag van de oorlog in Kosovo, die grote vluchtelingenstromen op gang bracht. De programmamakers maakten kennis met het jonge stel Valon en Flutura, maar verloren hen uiteindelijk uit het oog. Na een verrassend bericht besloten ze terug te keren naar Kosovo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden