Film- en tv-tipsZondag 3 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 3 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag 3 februari.

Huub Stapel, Joke Tjalsma en Kenadie Jourdin-Bromley in Iep! Beeld null
Huub Stapel, Joke Tjalsma en Kenadie Jourdin-Bromley in Iep!

Iep! (Ellen Smit, 2010)

Zondag, NPO 3, 15.30 uur

Het verhaal van Iep! is universeel: het gaat over een vogelmeisje dat wegvliegt van haar pleegouders en over het denken in hokjes (want is ze vogel, of is ze meisje?). Grote troef van deze Joke van Leeuwen-verfilming is de toen 7-jarige hoofdrolspeelster Kenadie Jourdin-Bromley, die lijdt aan een zeldzame groeistoornis. Kijken naar haar voelt soms ongemakkelijk. Regisseur Rita Horst liet haar eigen naam van de titelrol verwijderen na een conflict met de producent die de film inkortte.

The Social Network (David Fincher, 2010)

Zondag, Canvas, 21.50 uur

Inmiddels lijkt de verfilming van de oprichting en groeiperikelen van Facebook haast dagelijks aan urgentie te winnen, maar voor verschijning leek The Social Network geen materiaal voor een blockbuster. Iets met internet en bleke, intelligente, sociaal incompetente nerds. Aanvoerder van de nerds, Mark Zuckerberg, fungeert als hoogst onaangename held, met wie het slecht identificeren is – nog zoiets waar studiobonzen in de regel voor terugdeinzen. Het is de verdienste van regisseur Fincher dat hij de Hollywoodfilm weer een meer sociaal-kritische kant opstuurt, zonder daartoe allerlei concessies te doen aan het grote publiek. The Social Network is niet overdreven geromantiseerd, computerlingo en algoritmen worden niet versimpeld en de personages zijn net zo min eenduidig als echte mensen.

Reizen Waes Europa

Zondag, Een, 20.00 uur

Het grijpt hem aan. Tom Waes eindigt zijn Europareis in een gebied dat voor Nederlanders een wrange lading heeft, Oost-Oekraïne, oorlogsterrein in Europa, waar de mensen naast de jampotten in de kelder schuilen, en Waes door een loopgraaf kruipt. ‘Mijn overgrootvader stierf in de Grote Oorlog en nu sta ik hier. We hebben zeker weinig geleerd.’

Langs Romeinse wegen

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

‘Ondanks alles, wilden de Italianen nooit echt geloven dat de staat hen niet beschermt, niet aan hun kant staat. Nu wel. Daar komt de onrust vandaan.’ Rick Nieman reist door zijn geliefde Italië en peilt de verwarring. Haten de Italianen Europa werkelijk? Valt Italië uit elkaar?

Rick Nieman in Italië. Beeld null
Rick Nieman in Italië.

Heel Holland bakt – finale

Zondag, NPO 1, 20.25 uur

‘t Was een wat zuur seizoen, ondanks de 100 kilo suiker. Maroeska, die Robèrt met haar taarten bijna tot tranen roerde (‘nondeju’), kreeg het van ’s lands twitteraars zwaar te verduren. Korporaal Anna, die de baklava-banketbakkersroom-taart uitvond, zou er zomaar met de bokaal vandoor kunnen gaan. Of gaat die onverwacht naar stille kracht Nicole?

Super Bowl

Zondag, BBC 1, 23.45 uur

Live-verslag van de Super Bowl, de American Football-finale tussen de New England Patriots en de Los Angeles Rams en de belangrijkste (sport)dag van het jaar. Met Maroon 5 als halftime show, nadat Rihanna had geweigerd, uit protest tegen hoe de National Football League omgaat met de zwarte quarterback Colin Kaepernick.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden