FILM- EN TV-TIPSZondag 28 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 28 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Tilda Swinton in Orlando (Sally Potter, 1992). Beeld
Tilda Swinton in Orlando (Sally Potter, 1992).

Orlando

RTL 4, 06:30 uur

(Sally Potter, 1992) Eerbiedig en genadeloos, zo ging regisseur Sally Potter te werk in haar – zondag zeer vroeg uitgezonden – bewerking van Virginia Woolfs roman Orlando (1928). Enerzijds, vertelde Potter in een interview, wilde ze trouw blijven aan het boek en aan Woolfs bedoelingen, anderzijds veranderde ze alles wat filmisch niet werkte. En terwijl in het boek onduidelijk blijft waarom edelman Orlando gedurende een leven van vier eeuwen verandert in een vrouw, geeft Potter daar wél redenen voor. Films zijn nu eenmaal pragmatischer dan romans, aldus Potter. Zodoende werd de film Orlando een geheel eigen, even tegendraadse als weldadig vormgegeven variatie op Woolfs literaire meesterwerk. Tilda Swinton excelleert in de complexe hoofdrol.

Zomer zonder mama

NPO 3, 09.00 uur

(Sanne Vogel, 2019) In de Telefilm Zomer zonder mama schetst Sanne Vogel met veel gevoel voor sfeer en subtiele, zinnelijke details de kwetsbare vriendschap tussen de bij haar oma logerende Suzan (Polleke van der Sman) en het Syrische vluchtelingenmeisje Rana (Nuraan Darwish). Het scenario van Kate Brown wil soms alles te precies aan elkaar breien – zo is de moeder van Suzan verslaggever in Syrië en vertegenwoordigen Suzans Nederlandse vriendinnetjes netjes het politieke rechter- en middenkamp – maar Vogel maakt er iets moois en ontroerends van.

Nuraan Darwish (links) en Polleke van der Sman in Zomer zonder mama (Sanne Vogel, 2019). Beeld
Nuraan Darwish (links) en Polleke van der Sman in Zomer zonder mama (Sanne Vogel, 2019).

Podium Witteman presenteert: De Matinee

NPO 2, 18.10 uur

Voor de matinee van deze zondag dook de NTR twee bijzondere werken op uit de wereld van de minimalistische muziek, uitgevoerd in 2014. Begeleid door het Residentie Orkest speelt violist Karen Gomyo het Eerste vioolconcert van Philip Glass. Voor het eerst uitgevoerd in 1987 werd het al snel een van de populairste werken van de uiterst productieve componist. Aansluitend speelt het Residentie Orkest begeleid door het Groot Omroepkoor John Adams’ Harmonium uit 1980. Adams baseerde dit vroege werk op de poëzie van John Donne en Emily Dickinson.

X2

Veronica, 20.00 uur

(Bryan Singer, 2003) Eerste X-Men-vervolg, dat meer effecten en minder plot biedt. Dat de door Ian McKellen gespeelde Magneto een kwaadaardige mutant is die niet met de mensheid wil samenleven, en dat Patrick Stewart als professor Xavier zijn tegenhanger is, wordt nauwelijks meer aangestipt. De plot is niet meer dan een excuus voor visuele virtuositeit. Actrice Famke Janssen, die in X2 net als in de eerste X-Men-film een rol vertolkt als geleerde annex mutant Jean Grey, vertelde aan de Volkskrant dat dit niet het soort film is waar ze zelf naartoe zou gaan.

Alan Cumming in X2 (Bryan Singer, 2003). Beeld
Alan Cumming in X2 (Bryan Singer, 2003).

Papadag

NPO 3, 20.25 uur

Elke week ontmoeten zes jonge vaders elkaar rond de zandbak in het park, waar ze lief en leed met elkaar delen. De comedyserie Papadag van Avrotros begint vanavond aan zijn tweede seizoen, en de vaders kampen stuk voor stuk met problemen. Elektricien Ronnie (Ruben van der Meer) komt niet aan de bak, Louis (Hajo Bruins) heeft de handen vol aan zijn oude moeder en Martijn (Guido Pollemans) begint na zijn scheiding een nieuwe relatie. Nu Bouzian (Hassan Salah Slaby) vader is, wordt hij nieuwsgierig naar zijn eigen vader, die hij nooit heeft gekend.

N – The Madness of Reason

Canvas, 22.50 uur

Na de Tweede Wereldoorlog besloot de Parijse musicus Raymond Borremans naar Ivoorkust te gaan om een encyclopedie te schrijven over de toenmalige Franse kolonie. Verder dan de letter ‘N’ is hij echter nooit gekomen. De poëtische documentaire N – The Madness of Reason is een portret van Borremans en zijn obsessies dat balanceert op de grens van droom, werkelijkheid, het hedendaagse Afrika en het koloniale beeld van het continent. Naast de regie van Peter Krüger valt deze bekroonde documentaire op door de muziek van Walter Hus en zang van Fatoumata Diawara.

Pete en de bananen

NPO 3, 24.00 uur

Voor VPRO Dorst, het ontwikkellab van de omroep, maakte Pete Wu de driedelige documentaireserie Pete en de bananen, die vanavond in zijn geheel wordt uitgezonden. Als Nederlander met Chinese ouders onderzoekt journalist Wu de complexe datingregels voor wat hij ‘bananen’ noemt: mensen die van buiten Chinees (geel) zijn, en van binnen Nederlands (wit). Hoe botsen de verwachtingen van zijn ouders met zijn eigen wensen, en welke rol spelen westerse vooroordelen en idealen? Zijn zoektocht voert hem onder meer langs bruiden, een lotgenoot en een psycholoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden